Metapneumovirus-infeksjoner (humant) – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Humant metapneumovirus (hMPV) er et meget vanlig virus som de aller fleste blir infisert med før skolealder. Viruset er nært beslektet med RS-viruset og kan forårsake luftveisinfeksjoner.
Om humant metapneumovirus
Humant metapneumovirus (hMPV) tilhører familien paramyxoviridae og er nært beslektet med RS-viruset. Serologiske studier viser at dette er et veldig vanlig virus som de aller fleste blir infisert med før skolealder. Som ved RS-virusinfeksjon, rammer første hMPV-infeksjon barn i løpet av de førsteleveårene. Reinfeksjoner forekommer gjennom hele livet. Det er to undergrupper av viruset (hMPV A og B), og det er en viss serologisk kryss-beskyttelse mellom disse. Flest tilfeller forekommer i vinterhalvåret. Viruset ble første gang beskrevet i 2001.
Smittemåte og smitteførende periode
Smitter gjennom nærdråpesmitte og kontaktsmitte med infeksiøst materiale (luftveissekret).
Inkubasjonstid
Inkubasjonstiden er 5-9 dager.
Symptomer og forløp
hMPV kan gi infeksjon i øvre og nedre luftveier hos personer i alle aldre. Symptomatisk infeksjon forekommer oftest hos barn og blant eldre. Viruset kan forårsake alvorlig luftveissykdom hos barn, eldre, personer med nedsatt immunforsvar eller annen kronisk underliggende sykdom. Sykdomsbildet er svært likt en RS-virusinfeksjon, og hMPV kan gi både øvre og nedre luftveisinfeksjoner inkludert otitt, bronkitt, bronkiolitt og pneumoni.
Typisk bronkiolitt hos små barn 2 år og yngre starter med symptomer på øvre luftveisinfeksjoner (hoste, feber, tett nese), senere rask respirasjon, forlenget hvesende utpust, slapphet, utmattelse og ev. problemer med å hoste opp slim. Barn med nedsatt immunforsvar og eldre har økt fare for alvorlig infeksjon. Hos unge og voksne forårsaker hMPV vanligvis milde forkjølelsessymptomer.
Diagnostikk
Påvises med PCR i nasal -, nasofarynks -, hals - eller nedre luftveisprøve, Agenspåvising i nasofarynkssekret ved PCR-test. Undersøkelse for humant metapneumovirus inngår for mange laboratorier som en del av «panelet luftveispakke» ved utredning for luftveissymptomer (multiplex-PCR).
Forekomst i Norge
Totalforekomsten er ukjent, men viruset er hyppig forekommende. Folkehelseinstituttet samlet i perioden 2002-2018 inn månedlig data for positive funn av hMPV fra de fleste av landets mikrobiologiske laboratorier. Siden midten av 2020 har data på andel påvisninger av metapneumovirus vært tilgjengelig gjennom MSIS- labdatabasen ved FHI.
Behandling
Det finnes ingen spesifikk behandling, kun symptomatisk. I noen tilfeller ved bronkiolitt, spesielt blant små barn, kan det være behov for sykehusinnleggelse med respirasjonsstøttende behandling.
Forebyggende tiltak
Håndhygiene og gode hostevaner er viktige smitteverntiltak som bidrar til å forebygge smitte mellom personer. Se felles smittevernråd mot luftveisinfeksjoner til befolkningen og i helsetjenesten:
- Håndhygiene og hostevaner – råd og informasjon til befolkningen
- Smitteverntiltak i helsetjenesten ved virale luftveisinfeksjoner
Barn man ønsker å beskytte ekstra godt mot hMPV-infeksjon, bør i størst mulig grad være atskilt fra andre mulig smitteførende personer. I tillegg er passiv røyking uheldig og bør unngås. Råd til foreldre for å minske smitterisikoen ved RS-virus er tilgjengelig og kan også være nyttige for å minske smitterisikoen for metapneumovirus:
Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd
Informasjon til foreldre om symptomer i utbruddstider for å fange opp flere tilfeller.
Tiltak i helseinstitusjoner
Se felles smittevernråd mot luftveisinfeksjoner i helsetjenesten:
Meldings- og varslingsplikt
Ikke meldingspliktig med klinikermelding til MSIS. Alle mikrobiologiske prøvesvar er meldingspliktig til MSIS-labdatabasen. Mer informasjon om meldeplikten: