Astrovirus enteritt – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Astrovirus forårsaker gastroenteritt, særlig hos barn, og kan forårsake enkelttilfeller og utbrudd av omgangssyke.
Om astrovirus
Astrovirus tilhører familien astroviridae og er et lite, nakent RNA-virus (mangler kappe). Klassisk humant astrovirus kan inndeles i åtte serotyper (1-8), og gir et liknende sykdomsbilde som noro-, sapo- og rotavirus med 2-3 dagers diaré (1). Infeksjon rammer først og fremst småbarn, eldre i institusjon og immunsvekkede, men også friske voksne personer kan bli syke. Utbrudd forekommer gjerne i miljøer der mange personer omgås tett, for eksempel i helseinstitusjoner, barnehager, skoler og militærforlegninger.
Viruset regnes etter rotavirus og norovirus som det tredje vanligste virus ved gastroenteritt hos små barn. Utbrudd forekommer hyppigst senhøst og vinter.
Astrovirus ble første gang identifisert ved elektronmikroskopi i 1975. Navnet kommer av karakteristisk stjernelikt utseende ved mikroskopi. De første fem serotypene ble anerkjent 1984. Astrovirus forekommer også hos fugler og pattedyr.
Smittemåte
Viruset smitter primært gjennom fekal-oral smitte, enten ved direkte person-til-person smitte eller via fekalt forurensede matvarer eller vann. Det kan også smitte fra person til person ved nærdråpesmitte ved oppkast hvor det dannes aerosoler.
Inkubasjonstid
12 - 48 timer.
Symptomer og forløp
Kort forløp med uvelfølelse, kvalme, brekninger, magesmerter, muskelverk, diaré og feber. Varer vanligvis 1-4 døgn. Mange asymptomatiske tilfeller.
Diagnostikk
Agenspåvisning i avføring ved bruk av PCR. Astrovirus inngår for mange laboratorier som del av panelet for tarmpatogene agens ved utredning for diarétilstander (multiplex-PCR).
Forekomst i Norge
Forekommer i Norge vanligvis som sporadiske tilfeller.
Behandling
Det finnes ingen spesifikk behandling mot astrovirusinfeksjon, men man kan lindre symptomer. Det er viktig med god pleie og rikelig med drikke.
Forebyggende tiltak
De viktigste forebyggende tiltak mot astrovirus er god hånd- og kjøkkenhygiene. Med god håndhygiene menes hyppig håndvask med såpe og rennende vann. Studier viser at alkoholbasert hånddesinfeksjon har begrenset effekt mot nakne virus som astrovirus.
Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd
Ved flere tilfeller med mistanke om felleskildeutbrudd skjer oppklaring av utbrudd i samarbeid med Mattilsynet og ev. Folkehelseinstituttet. For håndtering av næringsmiddelbårne utbrudd, se Folkehelseinstituttets Utbruddshåndbok.
Utbrudd i helseinstitusjoner
Ved mistanke om astrovirusutbrudd i helseinstitusjoner er det viktig at man raskt iverksetter adekvate tiltak for å hindre videre smittespredning. Det viktigste enkelttiltaket er isolasjon av den eller de som er syke. Man bør raskt informere ledelsen ved institusjonen, smittevernpersonale og kommuneoverlegen og definere en person som er ansvarlig for utbruddshåndteringen.
Det er et godt hjelpemiddel å føre loggbok over tilfellene med tidspunkter, symptomer og eventuell mulig felles smittekilde (mat eller vann). Ved større utbrudd er det viktig at det undersøkes om smitten kan ha blitt overført via mat eller vann. Kommuneoverlegen og Mattilsynet vil her i samråd avklare hvilke undersøkelser som er nødvendige. Studier viser at alkoholbasert hånddesinfeksjon har begrenset effekt mot nakne virus som astrovirus.
Utbrudd barnehager
Smitterisikoen er størst mens man har symptomer med oppkast og diaré, og barn bør holdes hjemme i denne perioden. Man bør vente 48 timer etter opphør av diaré og oppkast før barnet sendes i barnehagen. God håndhygiene er viktig for å forebygge smittespredning. Med god håndhygiene menes hyppig håndvask med såpe og rennende vann. Alkoholbasert hånddesinfeksjon er ikke en erstatning for håndvask med såpe.
Ved utbrudd er det spesielt viktig med den mekaniske rengjøringen med såpe og vann for å fjerne virus. Det er viktig å foreta hyppig rengjøring og desinfisering av stellebord og leker. En bør alltid bruke engangshansker ved bleieskift, og brukte hansker og bleier skal legges i lukkede plastposer før de kastes.
Kontroll og oppfølging
For personer som har fått påvist eller hvor det mistenkes astrovirus-enteritt og tilhører smittefaregruppe 1-3 gjelder særskilte smittevernanbefalinger.
- Gruppe 1 - Forebygge smittespredning til mange personer:Personer som produserer, videreforedler, tilbereder eller serverer mat og som kommer i direkte eller indirekte kontakt med næringsmidler som skal spises rå eller uten ytterligere oppvarming. Dette gjelder bl.a. ansatte i næringsmiddelvirksomhet og serveringssteder, samt ansatte i barnehager og institusjoner som tilbereder eller serverer mat.
- Gruppe 2 - Forebygge smittespredning til spesielt sårbare personer:Helsepersonell som har direkte kontakt med pasienter som er særlig utsatt for infeksjonssykdommer eller for personer der infeksjoner vil kunne ha særlig alvorlige konsekvenser, f.eks. premature barn, pasienter ved intensivavdeling o.l.
- Gruppe 3 – Forebygge smittespredning til små barn: Barn i førskolealder som er i institusjoner, inkludert barnehager.
Personer som tilhører disse gruppene bør ikke utføre sitt ordinære arbeid mens de har symptomer og før 48 timer etter symptomfrihet. Kontrollprøve anses ikke nødvendig.
Personer utenom disse yrkene kan vende tilbake til arbeidet ved symptomfrihet, men i en utbruddssituasjon og hvis de kan utsette andre for smitte bør også de vente 48 timer etter symptomfrihet før de vender tilbake til jobb og skole. Kontrollprøve anses ikke nødvendig.
Meldings- og varslingsplikt
Ikke meldingspliktig til MSIS. Varsling til kommuneoverlege, Folkehelseinstituttet og andre instanser ved utbrudd i helseinstitusjon og ved mistanke om overføring med næringsmidler.
Gresk: astron (stjerne).