Parainfluensavirus-infeksjoner – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Parainfluensavirus-infeksjoner er en vanlig årsak til luftveisinfeksjoner hos barn under fem år, men forårsaker også luftveisinfeksjoner blant voksne.
Om Parainfluensavirus-infeksjoner
Parainfluensavirus tilhører familien paramyxoviridae. Det finnes fire typer av viruset der type 1-3 er klinisk viktigst. Viruset forårsaker en rekke sykdommer i øvre og nedre luftveier, fra milde forkjølelseslignende tilstander til alvorlige lungebetennelser, spesielt hos immunsupprimerte personer.
Viruset ble identifisert i 1955 som det første virus som kunne gi forkjølelsesliknende symptomer. Det er svært utbredt blant dyr og mennesker, og er en vanlig årsak til luftveisinfeksjoner hos barn under fem år. Viruset kan forårsake laryngitt ("falsk krupp" eller "pseudokrupp") hos barn, samt konjunktivitt og faryngitt. Parainfluensaviruset inaktiveres lett av desinfeksjonsmidler og kan høyst overleve noen timer utenfor kroppen.
Smittemåte og smitteførende periode
Smitter gjennom nærdråpesmitte og kontaktsmitte. Smittefaren er størst tidlig i sykdomsforløpet.
Inkubasjonstid
Inkubasjonstiden er 2-6 dager hos barn og unge, noe lenger hos voksne.
Symptomer og forløp
Sykdomsforløpet varierer avhengig av alder, immunstatus og serotype man er smittet med. Symptomene kan være milde med forkjølelsessymptomer, feber og redusert allmenntilstand til alvorlig lungebetennelse. Blant barn er parainfluensavirus en vanlig årsak til «falsk krupp» som er karakterisert av hard, gjøende hoste og anstrengt pust som følge av hevelse i slimhinnene i hals, strupe og luftrør. Det er sjeldent med alvorlige komplikasjoner som følge av parainfluensavirus.
Diagnostikk
Agenspåvisning ved PCR-undersøkelse fra nasofarynks-, hals- eller nedre luftveisprøve. Undersøkelse for parainfluensavirus type 1, 2, 3 og 4 inngår hos enkelte laboratorier som en del av «panelet luftveispakke» ved utredning for luftveissymptomer (multiplex-PCR). Antistoffpåvisning brukes i dag i mindre grad.
Forekomst i Norge
Totalforekomsten er ukjent, men viruset er hyppig forekommende. Siden midten av 2020 har data på andel påvisninger av parainfluensavirus vært tilgjengelig gjennom MSIS- labdatabasen.
Behandling
Det finnes ingen spesifikk behandling. Ved symptomer på falsk krupp kan kald luft og ev. inhalasjonsbehandling med forstøverapparat lette symptomene.
Forebyggende tiltak
Håndhygiene og gode hostevaner er viktige smitteverntiltak som bidrar til å forebygge smitte mellom personer. Se felles smittevernråd mot luftveisinfeksjoner til befolkningen og i helsetjenesten:
- Håndhygiene og hostevaner – råd og informasjon til befolkningen
- Smitteverntiltak i helsetjenesten ved virale luftveisinfeksjoner
Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd
Se lenker over. I tillegg gi informasjon til foreldre om symptomer i utbruddstider for å fange opp flere tilfeller.
Tiltak i helseinstitusjoner
Se felles smittevernråd mot luftveisinfeksjoner i helsetjenesten:
Meldingsplikt
Ikke meldingspliktig med klinikermelding til MSIS. Alle mikrobiologiske prøvesvar er meldingspliktig til MSIS-labdatabasen. Mer informasjon om meldeplikten: