HTLV-infeksjon – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Virusinfeksjon forårsaket av humant T-cellelymfotroft virus (HTLV). To typer av viruset er kjent: HTLV-I og HTLV-II. I Norge forekommer HTLV-II blant injiserende stoffmisbrukere.
Om HTLV-infeksjon
Humant T-cellelymfotroft virus (HTLV) tilhører familien retroviridae. To typer av viruset er kjent: HTLV-I og HTLV-II. HTLV-I kan i 2-5% av tilfellene og i løpet av opptil flere tiår medføre utvikling av leukemi, ulike nevrologiske og autoimmune sykdommer. HTLV-II er assosiert med nevrologiske lidelser. Reservoar for viruset er mennesker. HTLV-I ble første gang påvist i 1980, HTLV-II ble første gang påvist i 1982. HTLV I/II infiserer T-lymfocytter og gir bærertilstand for livstid.
HTLV-I forekommer endemisk i områder i Japan, Sør-Amerika, Karibia og Sentral-Afrika. HTLV-II er utbredt globalt, særlig blant urbefolkninger i Mellom- og Sør-Amerika og Sentral-Afrika og i USA og Europa blant personer som tar stoff med sprøyter. HTLV-I infeksjon forekommer svært sjeldent i Norge.
Smittemåte
Inokulasjonssmitte gjennom kontaminerte sprøytespisser ved sprøytedeling og gjennom kontaminerte blodprodukter. Perinatal overføring fra smitteførende mor til barn under svangerskap, fødsel og amming. Direkte kontaktsmitte gjennom ubeskyttet samleie kan forekomme. HTLV-I og HTLV-II er virus med lav smittsomhet.
Inkubasjonstid
Uker til år, avhengig av smittemåte. Leukemiutvikling kan ta opptil 20 år.
Symptomer og forløp
Vanligvis asymptomatisk. Risikoen for at HTLV-I -infiserte personer skal utvikle leukemi er svært liten.
Diagnostikk
Antistoffpåvisning. Bekreftende prøve med Western Blot-teknikk. Agenspåvisning ved bruk av nukleinsyreamplifiseringstester.
Forekomst i Norge
HTLV-infeksjon var nominativt meldingspliktig i MSIS i perioden 1995-2002. I denne perioden ble det meldt 53 tilfeller av HTLV-infeksjon. 51 av disse var HTLV-II hvorav de fleste var injiserende stoffmisbrukere.
HTLV-infeksjoner er ikke meldingspliktig til MSIS.
Behandling
Ingen spesifikk behandling tilgjengelig.
Forebyggende tiltak
Stoffmisbrukere bør unngå deling av sprøyter. Kondom bør benyttes ved samleie med tilfeldig partner. Det finnes ingen vaksine.
Blodgivning
Personer som har eller har hatt HTLV-infeksjon utelukkes permanent fra blodgivning. Nye blodgivere testes for HTLV I og II hvis giveren er født eller oppvokst (>6 måneders opphold i løpet av de første 5 leveår) i land hvor disse virus forekommer endemisk. Dette gjelder Japan, Korea, India, Sør- og Mellom-Amerika (inklusive Karibia) og Afrika sør for Sahara.
Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd
Råd til personer med påvist HTLV I/II antistoffer; Ikke vær blodgiver, unngå deling av sprøyter, unngå amming. Det er per i dag ikke holdepunkter for å pålegge seksuelle restriksjoner, men problemet med mulig seksuell smitte bør tas opp med pasienten. Pasienten bør rådes til å informere sin partner om infeksjonen. Ved tilfeldige seksualpartnere bør kondom brukes.
Meldings- og varslingsplikt
Ikke meldingspliktig til MSIS. Varsling til kommuneoverlege, Folkehelseinstituttet og andre instanser ved utbrudd, ved mistanke om smitte fra medisinsk utstyr eller blod eller ved påvist smitte hos blodgiver se varsling av smittsomme sykdommer.