Meningokokkvaksine – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Anbefalinger om vaksine mot meningokokksykdom.
Meningokokksykdom
Meningokokker (Neisseria meningitidis) er Gram-negative diplokokker som bare finnes hos mennesker. De fleste invasive meningokokkinfeksjonene skyldes serogruppene A, B, C, W, X og Y. Hvilke typer som dominerer, varierer i ulike land [1-6]. Typisk opptrer meningokokkinfeksjon som invasiv sykdom med meningitt og/eller septikemi. Sykdommen kan utvikle seg svært raskt og dødeligheten er høy, omtrent 10 % [7]. Senskader forekommer hos inntil 30 % [8,9].
Les mer om meningokokkinfeksjon i kapittel om meningokokksykdom i smittevernhåndboka for helsepersonell (FHI).
Meningokokkvaksiner
Fire meningokokkvaksiner er tilgjengelig i Norge: to konjugerte kombinasjonsvaksiner som beskytter mot serogruppene A, C, W og Y og to proteinbaserte meningokokk B-vaksiner.
Ukonjugert meningokokk polysakkaridvaksine og konjugert meningokokk C vaksine er ikke lenger tilgjengelig. Folkehelseinstituttet utviklet på 1980-tallet en proteinbasert vaksine mot meningokokk B-sykdom [10;11]. Denne vaksinen har ikke vært allment tilgjengelig i Norge, men har i lengre perioder vært i bruk i Frankrike. En ”skreddersydd” variant av vaksinen ble tatt i bruk til barn og ungdom i New Zealand i 2004 og ble brukt til epidemien der var under kontroll [11-13].
Les mer om bruk av meningokokkvaksiner i Norge i Rapport 2014:5 Meningokokksykdom i Norge og anbefalinger for bruk av meningokokkvaksiner (Folkehelseinstituttet).
Meningokokk ACWY-konjugatvaksine
Den første tetravalente konjugatvaksinen mot meningokokkinfeksjon med serogruppe A, C, W og Y (Menveo) ble tilgjengelig i Norge høsten 2010. Vaksinen inneholder konjugerte kapselpolysakkarid fra meningokokkserogruppe A, C, W og Y. Bærerproteinet er en Corynebacterium diphtheriae-mutant, CRM197. Menveo er godkjent til personer fra alder 2 år. Det er også noe data for bruk fra 2-månedersalder i forbindelse med vaksinasjon av nærkontakter under et utbrudd [14].
En annen tetravalent konjugatvaksine (Nimenrix) ble tilgjengelig i Norge høsten 2012. Vaksinen inneholder kapselpolysakkarider fra meningokokkserogruppe A, C, W og Y konjugert til tetanustoksoid som bærerprotein. Nimenrix er godkjent til personer fra alder 6 uker.
Meningokokk ACWY-konjugatvaksine har ATC-kode J07AH08 og SYSVAK-kode MK08. Fullstendig preparatomtale (SPC) finnes ved søk på vaksinens produktnavn eller ATC-kode på legemiddelsøk på Direktoratet for medisinske produkter nettsider.
Indikasjoner og målgrupper meningokokk ACWY-konjugatvaksine
Vaksinen brukes for å forebygge invasiv sykdom forårsaket av meningokokker serogruppe A, C, W-135 og Y.
Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinen til:
- Personer med manglende miltfunksjon
- Personer med medfødt eller ervervet komplementdefekt: C3 mangel, defekt i sene komplementkomponenter, properdin, faktor D og faktor H [11].
- Hiv-positive personer (uavhengig av behandling for hiv)
- Nærkontakter til pasient med meningokokk A, C, W eller Y-sykdom. Bør vurderes av smittevernlege i samråd med FHI.
- Personer som gjennom sitt yrke har risiko for eksponering for store mengder levende meningokokker (laboratoriepersonell).
- Ungdom i alderen 16 – 19 år (individuell vurdering). I Norge gjelder dette spesielt russefeiring, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir o.l. Anbefalingen gjelder også yngre og eldre ungdommer som deltar i slike aktiviteter. Rådet gjelder i inn- og utland. For mer informasjon om vaksinasjon av ungdom, se Ungdom og vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.
- Norske studenter og skoleelever som skal ha hele eller deler av studiene i land med krav eller sterk anbefaling om vaksinasjon. Dette gjelder bl.a. universiteter i England og USA. Se Meningokokkvaksine til ungdom som skal studere i USA.
- Menn som har sex med menn (msm) som deltar aktivt på arenaer for tilfeldig sex og har intim kontakt med mange partnere. Rådet gjelder i inn- og utland. Se også punkt om feriereiser nedenfor. Se smittevernhåndboka om MSM og meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse)
- Feriereiser kan i enkelte tilfeller medføre økt risiko for meningokokksykdom. Dette gjelder spesielt ved kombinasjon av tett kontakt med mange andre, f.eks. festivaler. Festing, høyt alkoholinntak eller bruk av andre rusmidler, deling av flasker, glass og sigaretter samt lite søvn kan øke risikoen for smitte og alvorlig sykdom. Rådet gjelder i inn- og utland.
- Reise til land med høy forekomst eller utbrudd av meningokokksykdom. Utbrudd forekommer fra tid til annen i alle verdensdeler. Land i meningittbeltet i Afrika (landene syd for Sahara fra Senegal i vest til Etiopia i øst) har høyere forekomst av meningokokksykdom og har oftere utbrudd enn andre land i verden. Se kart fra WHO nedenfor som viser en oversikt over hvilke land som tilhører meningittbeltet CDC: kart over meningittbeltet i Afrika (cdc.gov)
- Deltakelse i pilegrimsfeiring eller reiser til Saudi Arabia i forbindelse med Hajj og Umrah. Det har tidligere vært flere utbrudd av meningokokksykdom blant pilegrimsreisende til Mekka. Reisende over 1 års alder må ha dokumentasjon på at vaksinasjon er utført minimum 10 dager og maksimum fem år før ankomst til Saudi-Arabia (maksimum tre år for ukonjugert polysakkaridvaksine) [15]. Det er viktig at det i vaksinasjonskortet fremgår navn på vaksinen og at vaksinen gitt i Norge er en konjugatvaksine som beskytter mot serogruppene A, C, W og Y. Se Smittevernråd og aktuelle vaksiner ved reise til Saudi Arabia.
Kartet fra WHO viser serogruppefordelingen globalt WHO: Invasive meningococcal disease – serogroup distribution, 2019 (who.int)
Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) holder oversikt over smittesituasjonen i Europa ECDC: Surveillance Atlas of Infectious Diseases (ecdc.eu)
Kontraindikasjoner meningokokk ACWY-konjugatvaksine
- Alvorlig reaksjon på tidligere doser av samme vaksine
- Kjent allergi mot noen av innholdsstoffene i vaksinen
- Akutt infeksjonssykdom med feber over 38 °C
Graviditet meningokokk ACWY-konjugatvaksine
Det er begrenset erfaring med meningokokk-konjugatvaksiner til gravide. Effekten av vaksinen på fosterutvikling er ikke undersøkt. Ved stor smittefare (epidemi) kan risikoen for å få sykdom være større enn den teoretiske risikoen for bivirkninger ved vaksinasjon.
Ammende mødre kan vaksineres på samme indikasjoner som andre. Det er usannsynlig at utskillelse av antistoffer i melken skulle være skadelig for diende barn. Les mer om vaksinasjon av gravide og ammende i Kapittel om vaksinasjon av gravide og ammende i vaksinasjonshåndboka for helsepersonell
Bivirkninger meningokokk ACWY-konjugatvaksine
Bivirkninger til ikke-levende vaksiner pleier å begynne i løpet av 1-2 døgn etter vaksinasjon og være kortvarige.
- Hevelse, rødhet og ømhet på stikkstedet
- Generell sykdomsfølelse med for eksempel tretthet, kvalme, hodepine, feber, muskel- og leddsmerter
- Utslett
Anbefalt vaksinasjonsregime meningokokk ACWY-konjugatvaksine
Menveo består av pulver (meningokokk A-vaksinekomponenten) og væske (meningokokk C+W+Y-komponentene) som skal blandes og gir en dose på 0,5 ml. Vaksinen settes intramuskulært. For immunfriske består vaksinasjonen av 1 dose.
Nimenrix består av et hetteglass med pulver (meningokokk A, C, W og Y-vaksinekomponentene) og en ferdigfylt sprøyte med oppløsningsmiddel. Væske og pulver skal blandes og gir en dose på 0,5 ml. Vaksinen settes intramuskulært. For immunfriske personer består vaksinasjon med Nimenrix av:
- Spedbarn 6 uker – 6 måneder: To doser med intervall på minst 2 måneder. En 3.dose anbefales gitt ved 12 måneders alder.
- Spedbarn 6-12 måneder: En dose første leveår og ytterligere en dose etter 12 måneders alder og minst 2 måneder etter forrige dose.
- Barn > 12 måneder, samt ungdom og voksne: En dose.
Personer med alvorlig svekket immunforsvar - meningokokk ACWY-konjugatvaksine
Ved vaksinasjon av personer med alvorlig svekket immunforsvar (manglende miltfunksjon, komplementdefekt eller hiv), anbefaler Folkehelseinstituttet 2 doser meningokokk ACWY-vaksine med minst 2 måneders intervall. For barn under 1-2 år med svekket immunforsvar, se vaksinespesifikke anbefalinger.
Varighet av beskyttelsen og behov for boosterdoser meningokokk ACWY-konjugatvaksine
For immunfriske personer varer beskyttelsen etter grunnvaksinasjon med C, W og Y-komponenten i minst 5 år ved bruk av Menveo og i minst 10 år ved bruk av Nimenrix, mens A-komponenten i vaksinene ser ut til å gi kortere beskyttelse [16;17]. Ved fortsatt indikasjon anbefales en boosterdose hvert 5. år for Menveo og hvert 10. år for Nimenrix. Ved reise til meningokokk A-endemisk område bør det vurderes boosterdose allerede etter 1 år for begge vaksinetyper.
Personer med immunsuppresjon anbefales booster hvert 5. år, uavhengig av vaksinetype. Som for immunfriske bør boosterdose vurderes allerede etter 1 år ved reise til meningokokk A-endemisk område.
Meningokokk B-vaksine
Meningokokk B-vaksinen Bexsero ble første gang tilgjengelig i Norge høsten 2014. Vaksinen består av tre utvalgte meningokokkproteiner framstilt med rekombinant DNA-teknologi og av yttermembranvesikler (OMV) adsorbert til aluminiumadjuvans. Vaksinen kan gis fra 2 måneders alder. Bexsero vaksinen er også vist å gi en viss beskyttelse mot gonoré, men er ikke godkjent for forebygging av gonokokk-infeksjon [18,19]. Helsemyndighetene i Storbritannia anbefaler bruk av Bexsero mot gonoré til personer i enkelte risikogrupper [20].
En annen meningokokk B-vaksine (Trumenba) ble godkjent av Europeiske legemiddelmyndigheter i mai 2017, og er tilgjengelig i Norge fra sommeren 2017. Vaksinen er godkjent til bruk hos personer fra 10 års alder. Vaksinen består av to varianter av et yttermembran-protein adsorbert til aluminiumadjuvans.
Bexsero har ATC-kode J07AH09 og SYSVAK-kode MK09. Trumenba har ATC-kode J07AH09 og SYSVAK-kode MK10.
Fullstendig preparatomtale (SPC) finnes ved søk på vaksinens produktnavn eller ATC-kode på legemiddelsøk på Direktoratet for medisinske produkter nettsider.
Indikasjoner og målgrupper meningokokk B-vaksine
Vaksinen brukes for å forebygge invasiv sykdom forårsaket av meningokokker gruppe B.
Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinen til:
- Personer med manglende miltfunksjon
- Personer med medfødt eller ervervet komplementdefekt: C3 mangel, defekt i sene komplementkomponenter, properdin, faktor D og faktor H [11]. Det er særlig viktig å være oppmerksom på pasienter som benytter biologiske legemidler som hemmer kompIementsystemet. Dette gjelder særlig preparatet eculizumab (Soliris) der pasientene har en klart forhøyet risiko for invasiv meningokokksykdom.
- Hiv-positive personer (uavhengig av behandling for hiv)
- Nærkontakter til pasient med meningokokk B-sykdom. Bør vurderes av smittevernlege i samråd med FHI.
- Personer med yrke som gir risiko for eksponering for store mengder levende meningokokker (laboratoriepersonell)
- Ungdom i alderen 16-19 år (individuell vurdering). I Norge gjelder dette spesielt russefeiring, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir o.l. Anbefalingen gjelder også yngre og eldre ungdommer som deltar i tilsvarende aktiviteter. Rådet gjelder i inn- og utland. Se Ungdom og vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.
- Norske studenter og skoleelever som skal ha hele eller deler av studiene i land med krav eller sterk anbefaling om vaksinasjon. Dette gjelder bl.a. universiteter i England og USA. Se Meningokokkvaksine til ungdom som skal studere i USA.
- Menn som har sex med menn (msm) som deltar aktivt på arenaer for tilfeldig sex og har intim kontakt med mange partnere. Se også punkt om feriereiser nedenfor. Rådet gjelder i inn- og utland. Se MSM og meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse)
- Reise til områder med høyere forekomst eller utbrudd av sykdom forårsaket av serogruppe B (se nedenfor).
Kart fra WHO viser serogruppefordelingen globalt WHO: Invasive meningococcal disease – serogroup distribution, 2019 (who.int)
Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) holder oversikt over smittesituasjonen i Europa ECDC: Surveillance Atlas of Infectious Diseases (ecdc.eu)
Kontraindikasjoner meningokokk B-vaksine
- Kjent allergi mot noen av innholdsstoffene i vaksinen
- Akutt infeksjonssykdom med feber over 38 °C
Graviditet meningokokk B-vaksine
Det foreligger ingen data om bruk av vaksinen til gravide eller ammende. Effekten av vaksinene på fosterutvikling er ikke undersøkt. Ved stor smittefare (epidemi) kan risikoen for å få sykdom være større enn den teoretiske risikoen for bivirkninger ved vaksinasjon.
Bivirkninger meningokokk B-vaksine
Bivirkninger til ikke-levende vaksiner pleier å begynne i løpet av 1-2 døgn etter vaksinasjon og være kortvarige. De vanligste bivirkningene etter administrasjon av meningokokk B-vaksine er kortvarige plager i form av:
Hos sped- og småbarn (kun aktuelt for Bexsero):
- Feber, spesielt hvis vaksinen gis samtidig med andre vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet [18].
- Utslett
- Søvnighet, irritabilitet, uvanlig gråt
- Appetittløshet, oppkast, diaré
Hos større barn og voksne:
- Hevelse, rødhet og ømhet på stikkstedet
- Generell sykdomsfølelse med for eksempel tretthet, kvalme, hodepine, feber, muskel- og leddsmerter
- Utslett
Meningokokk B-vaksine kan gi mer feber og kraftige reaksjoner på stikkstedet sammenliknet med andre vaksiner, men symptomene er vanligvis kortvarige.
Anbefalt vaksinasjonsregime meningokokk B-vaksine
Bexsero består av en suspensjon i ferdigfylt sprøyte og gis som dyp intramuskulær injeksjon. Dosestørrelsen er den samme for alle fra og med 2 måneders alder. Doseringsregime og antall doser varierer mellom aldersgruppene og styres etter alder ved første vaksinedose:
- Alder 2-5 måneder*: To doser med intervall på minst 8 uker og tredje dose ved 12-15 måneders alder, minst 6 måneder etter andre dose
- Alder 6 – 11 måneder: To doser med intervall på minst 8 uker og tredje dose i andre leveår, minst 8 uker etter andre dose
- Alder 12 – 23 måneder: To doser med intervall på minst 8 uker og tredje dose 1-2 år etter andre dose
- Etter fylte 2 år: To doser med intervall på minst 4 uker
*For barn i alderen 2-5 måneder kan 3-doseregime benyttes ved primær vaksinering. Det bør da gå minst 1 md mellom dosene. En fjerde dose bør gis ved 12-15 md alder, og minst 6 md etter tredje dose, dersom vaksinasjon fortsatt er indisert.
Trumenba består av en suspensjon i ferdigfylt sprøyte og gis som dyp intramuskulær injeksjon. Dosestørrelse og vaksinasjonsregime er likt for alle fra og med 10 år. Vaksinasjon består av enten 2 eller 3 doser.
- Vaksinasjon med 3 doser: minst 1 måneds intervall mellom dose 1 og 2, og minst 4 måneders intervall mellom dose 2 og 3.
- Ved vaksinasjon med 2 doser er minimumsintervallet mellom de to dosene 6 måneder.
Vaksinasjonsserien bør fullføres med samme vaksine da antigenene i preparatene ikke er like.
Varighet av beskyttelsen og behov for boosterdoser meningokokk B-vaksine
Vaksinene induserer god antistoffrespons i de aldersgruppene de er godkjent for. Det er foreløpig ikke klarlagt hvor langvarig beskyttelse vaksinen gir, men det er sannsynligvis flere år. Det pågår oppfølgingsstudier av dette. Ved fortsatt indikasjon anbefales en boosterdose hvert 5. år. Rådet gjelder også for personer med immunsuppresjon.
Bestilling og utlevering av meningokokkvaksiner
Meningokokk ACWY-konjugatvaksine og meningokokk B-vaksine kan bestilles fra Folkehelseinstituttet eller fra apotek.
Meningokokk ACWY-vaksiner og meningokokk B-vaksine utlevereres på blå resept § 4 for personer med nedsatt eller manglende miltfunksjon, personer med alvorlig medfødt eller ervervet komplementdefekt og til nærkontakter av person med meningokokksykdom av serogruppene A, B, C, W eller Y [21]. Det er for tiden ingen refusjonsordning for andre grupper. Vaksine på blå resept må rekvireres fra apotek eller Folkehelseinstituttet.
Oversikt over tilgjengelige preparater og priser blir kontinuerlig oppdatert.