Om vaksinasjonshåndboka
Oppdatert
|Informasjon om innholdet og strukturen i håndboka, om redaktør og kontaktinformasjon.
Innhold i vaksinasjonshåndboka
Vaksinasjonshåndboka er delt inn i sju hoveddeler med fagstoff om vaksinasjon, vaksinasjonsvirksomhet og beskrivelse av de enkelte vaksinene. I tillegg inneholder håndboka lenker til skjemaer, forklaring av ord og uttrykk, oppdateringslogg og utdypende tekster om kunnskapsgrunnlaget for influensavaksine og koronavaksine. Oppdateringer skjer fortløpende og kan gjenfinnes i oppdateringsloggen nederst på siden.
Håndboka består av følgende deler:
Generell del om vaksiner, vaksinasjonsvirksomhet og vaksinasjonsprogram
Den generelle delen dekker en større del av vaksinefaget. Den inneholder basiskunnskap om vaksiner, vaksinasjonsvirksomhet, influensavaksinasjonsprogrammet, koronavaksinasjonsprogrammet, barnevaksinasjonsprogrammet og om tilpasning til norsk program for barn som flytter.
Vaksinasjon i ulike livsfaser
Denne delen tar for seg vaksinasjon i ulike faser av livet og omtaler både behovet for vaksiner og spesielle forhold det må tas hensyn til ved vaksinasjon i de ulike aldersgruppene/fasene.
Vaksinasjon ved sykdom
Første kapittel i denne delen handler om generelle vurderinger knyttet til det å vaksinere personer med ulike sykdommer/tilstander og om vaksinasjon, både ved akutt og kronisk sykdom. Det er egne kapitler om vaksinasjon ved allergi og vaksinasjon av personer som bruker andre legemidler. Resten av denne delen omhandler vaksinasjon av et utvalg av sykdommer tilstander og spesielle forhold det må tas hensyn til ved vaksinasjon av disse.
Reisevaksinasjon
Her oppsummeres generelle retningslinjer for vaksinasjon i forbindelse med utenlandsreiser. Mer detaljert informasjon om nødvendig vaksinasjon finnes i tjenesten Smittevernråd og vaksiner for deg som skal ut og reise.
Yrkesvaksinasjon
Her beskrives ansvarsforholdene som gjelder ved vaksinasjon av personer som har økt risiko for å smittes av infeksjonssykdommer i forbindelse med yrkesutøvelse. Det gis eksempler på aktuelle vaksiner for visse yrkesgrupper og visse typer arbeid.
Grupper med behov for visse vaksiner
Her omtales andre grupper som kan ha økt risiko for å smittes med ulike infeksjonssykdommer og anbefalinger om vaksine til disse. Det er egne kapitler om vaksinasjon av personer som tar stoff med sprøyter, menn som har sex med menn (msm) og flyktninger og asylsøkere.
Vaksiner mot de enkelte sykdommene
Denne delen av vaksinasjonshåndboka omhandler de vaksinene som er tilgjengelige i Norge. Vaksinene presenteres i alfabetisk rekkefølge etter sykdommene det vaksineres mot.
For mer detaljerte opplysninger om vaksinene henvises det til Felleskatalogen og til de oppdaterte preparatomtalene (SPC) på nettsidene til Direktoratet for medisinske produkter (DMP). For enkelte vaksiner uten markedsføringstillatelse i Norge, henvises det til preparatomtaler på andre internettsteder.
Redaktør
Redaktør: Ellen Furuseth, Avdeling for smittevern og vaksine, Folkehelseinstituttet.
Kontaktinformasjon for vaksinasjonshåndboka
Melding om feil og mangler i vaksinasjonshåndboka: Send e-post
Folkehelseinstituttets sentralbord: 21 07 70 00.
Sitering
Eksempel på sitering av hele vaksinasjonshåndboka:
Vaksinasjonshåndboka for helsepersonell [nettdokument]. Oslo: Folkehelseinstituttet [oppdatert 5. februar 2024; lest 11. september 2024]. Tilgjengelig fra vaksinasjonshåndboka for helsepersonell.
Eksempel på sitering av et bestemt kapittel i Vaksinasjonshåndboka:
Om vaksinasjon av personer med ulike sykdommer/tilstander. I: Vaksinasjonshåndboka for helsepersonell [nettdokument]. Oslo: Folkehelseinstituttet [oppdatert 5. februar 2024; lest 11. september 2024]. Tilgjengelig fra vaksinasjonshåndboka for helsepersonell i kapittel om vaksinasjon av personer med ulike sykdommer/tilstander.