Gulfebervaksine – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Vaksinasjon er det beste forebyggende tiltaket mot gulfeber. Enkelte land krever internasjonalt sertifikat for vaksinasjon mot gulfeber for innreise.
Sykdommen gulfeber
Gulfeber er en virussykdom som overføres med mygg. Reservoar for viruset er aper og mennesker. Sykdomsforløpet varierer fra asymptomatisk til alvorlig blødningsfeber. Sykdommen begynner vanligvis med uspesifikke symptomer som feber og generell sykdomsfølelse. For de fleste varer symptomene 3-4 dager før de blir bedre, men et lite mindretall (ca. 15%) vil etter en kort remisjonsfase utvikle alvorlig sykdom med varierende grad av organsvikt og høy dødelighet.
Gulfeber forekommer i store deler av tropisk Afrika og Latin-Amerika (grovt angitt mellom 15° nordlig og 15° sydlig bredde), men finnes ikke i Asia. Det er imidlertid risiko for at sykdommen kan spre seg til områder der både vektor og reservoar finnes. For å unngå at gulfeber introduseres og etableres har derfor også mange ikke-endemiske land krav om gulfebervaksinasjon for reisende fra land der gulfeber forekommer.
Gulfebervaksine
Vaksinasjon er det viktigste forebyggende tiltaket mot gulfeber. Myggstikkbeskyttelse er også viktig, og bidrar til å redusere risikoen for å bli smittet (også med andre myggoverførte infeksjoner). Moderne gulfebervaksine ble utviklet like før andre verdenskrig og har i Norge vært tilgjengelig fra tidlig på 1950-tallet.
Dagens vaksine består av levende svekket gulfebervirus av 17 D-stammen dyrket i kyllingfosterceller (befruktede hønseegg). Vaksinen som brukes i Norge er tilsatt sorbitol som stabilisator og er frysetørket [1]. Den er ikke tilsatt konserveringsmidler.
Vaksinen har ATC-kode J07BL01 og SYSVAK-kode GUL01.
Fullstendig preparatomtale (SPC) finnes ved søk på vaksinens produktnavn eller ATC-kode på legemiddelsøk (Direktoratet for medisinske produkter).
Indikasjoner og målgrupper
Vaksinen brukes for å forebygge gulfeber. Den kan brukes hos personer over ni (unntaksvis seks) måneders alder.
Basert på WHOs anbefalinger og internasjonale krav, anbefaler Folkehelseinstituttet vaksinen til:
-
Personer som skal reise til endemisk område (tropisk Afrika og Latin-Amerika, grovt angitt mellom 15° nordlig og 15° sydlig bredde). Reisende til områder med risiko for gulfebersmitte anbefales gulfebervaksine også i de tilfellene vaksinasjonssertifikat ikke kreves.
-
Personer med behov for internasjonalt gulfebersertifikat ved innreise i land som krever dette.
En rekke land, både med og uten risiko for gulfebersmitte, krever dokumentasjon på gulfebervaksinasjon (internasjonalt vaksinasjonssertifikat / gulfebersertifikat) ved innreise. Dette gjelder de fleste land der gulfeber forekommer, men også noen ikke-endemiske land, hvis den reisende kommer fra eller har reist gjennom land med risiko for gulfebersmitte. Kravet kan også gjelde etter mellomlanding i et slikt land. Det at vaksinasjon ikke kreves, betyr ikke nødvendigvis at det ikke er risiko for gulfebersmitte i landet.
Landspesifikke krav til gulfebervaksinasjon kan endre seg, og reisende bør avklare om gulfebersertifikat kreves for den aktuelle reisen. For informasjon om hvert enkelt land, se Smittevernråd og reisevaksiner og Countries with risk of yellow fever transmission and countries requiring yellow fever vaccination (WHO).
Vaksinasjonssertifikat kreves vanligvis ikke for barn under 1 år.
Internasjonalt vaksinasjonssertifikat (ICVP)
Internasjonalt vaksinasjonssertifikat, ofte kalt gulfebersertifikat, blir gyldig 10 dager etter vaksinasjon og er gyldig livet ut [2].
Tidligere var gyldighetstiden 10 år, men reglene ble endret i 2016 på bakgrunn av ny kunnskap om varighet av vaksinens effekt [3]. Denne endringen hadde tilbakevirkende kraft. Dette betyr at gulfebersertifikat som er utstedt før 2016, og er merket med ti år gyldighet, likevel er gyldig livet ut. Det skal ikke gjøres noen skriftlige endringer i eldre sertifikat. Endringen er juridisk bindende for alle WHOs medlemsland, og ingen land kan kreve en oppfriskningsdose etter 10 år [2]. I vaksinasjonssertifikat utstedt etter 2016 anføres det at sertifikatet er gyldig livet ut, og WHO foreslår å bruke betegnelsene “life of person vaccinated” (engelsk) og “vie entière du sujet vacciné” (fransk) [2;3]. Sertifikatet har tilleggssider for registrering av andre vaksiner i tråd med International Health Regulations (IHR).
Krav til gyldig internasjonalt vaksinasjonssertifikat
- WHOs International Certificate of Vaccination or Prophylaxis (Internasjonalt vaksinasjonssertifikat, ICVP) må benyttes
- Alle felt må være korrekt utfylt, inkludert preparatnavn og vaksinasjonsdato
- Legens underskrift etterfulgt av MD
- Stemples med internasjonalt vaksinasjonsstempel
Dokumentasjon av kontraindikasjon(er)
Dersom det foreligger kontraindikasjon mot vaksinen, trenger den reisende attestasjon på hvorfor vaksinasjon ikke er utført. Kun medisinsk kontraindikasjon er godkjent. Gulfebersertifikatet bør likevel fylles ut med dato for vurdering, legens underskrift og internasjonalt vaksinasjonsstempel, og det anføres at vaksinen er kontraindisert (for eksempel «medically contraindicated, see attestation»). Attest må skrives på engelsk eller fransk og bør inneholde informasjon om pasienten, at det foreligger medisinsk kontraindikasjon, legens navn, tittel og arbeidssted, samt underskrift og stempel. Det vil i de fleste tilfeller bli godtatt. Den reisende må informeres om at han/hun ikke er beskyttet mot gulfeber.
Bestilling av sertifikat og stempel
- Sertifikat bestilles fra Folkehelseinstituttet.
- Stempel bestilles fra Foldal Stempel AS via epost (post@foldal.no).
Kontraindikasjoner
- Akutt infeksjonssykdom med feber over 38°C
- Alvorlig straksallergisk reaksjon mot egg. Ved kjent eggallergi som er mindre alvorlig, anbefales intrakutantest med vaksinen før ev. vaksinasjon
- Kjent allergi mot andre innholdsstoffer i vaksinen (unntatt kontaktallergi)
- Medfødt eller ervervet immunsvikttilstand og thymusdysfunksjon
- Alder under 6 måneder pga. mulig risiko for vaksineassosiert encefalitt
- Barn 6-9 måneder: Ikke anbefalt, men kan vurderes under særlige omstendigheter
Se for øvrig Felleskatalogen.
Graviditet og amming
Vaksinen skal ikke gis til gravide med mindre det er strengt nødvendig (f.eks. ved utbrudd) og bare etter nøye nytte-/risikovurdering. Graviditet bør unngås i en måned etter vaksinasjon. Vaksinerespons hos gravide er ikke grundig undersøkt. Teratogen effekt er ikke påvist [4]. Det er derfor ikke anbefalt med svangerskapsavbrudd dersom vaksinen er gitt til en gravid.
Gulfebervaksinen bør som hovedregel ikke gis til ammende fordi vaksinevirusstammen kan overføres via morsmelk. Hvis den ammende ikke kan avlyse eller utsette reisen til endemisk område, vil sannsynligvis fordelene ved vaksinasjon likevel være større enn risiko for overføring av vaksinevirusstammen til barnet. Morsmelk er mistenkt, men ikke sikkert dokumentert, smittevei ved ett mistenkt og ett bekreftet tilfelle av gulfebervaksineassosiert sykdom hos spedbarn [5]. Hos begge gikk sykdommen over uten følgetilstander. Begge barna var svært unge da mødrene ble vaksinert, henholdsvis 10 og 15 dager gamle [6;7]. Det kan ikke uten videre antas at det foreligger tilsvarende risiko for eldre spedbarn. Se også kapittel om vaksinasjon av gravide og ammende i vaksinasjonshåndboka for helsepersonell (FHI).
Personer over 60 år
Personer over 60 år har høyere risiko for gulfebervaksineassosiert viscerotrop sykdom, men risikoen er likevel lav [8]. Ved reell fare for gulfebersmitte er bivirkningsrisikoen i de fleste tilfeller betydelig lavere enn risikoen ved å være uvaksinert.
Bivirkninger
- Hyppigst i den generelle populasjonen er hodepine, asteni, smerter på injeksjonsstedet og myalgi. Hos småbarn ser man irritabilitet, gråt og appetittløshet. Bivirkningene oppstår vanligvis innen tre dager etter vaksinering, bortsett fra feber, som kan oppstå mellom dag 4 og 14. Reaksjonene varer vanligvis ikke >3 dager. Både lokale og systemiske reaksjoner er vanligvis milde.
- Anafylaktiske reaksjoner forekommer sjelden, og da først og fremst hos personer med kjent allergi mot egg eller gelatin.
- Encefalitt etter 7-21 dager er rapportert i sjeldne tilfeller hos barn under 7 måneder.
- Viscerotrop sykdom 5-7 dager etter vaksinasjon er rapportert i sjeldne tilfeller, og risikoen synes å være høyest ved vaksinasjon hos eldre personer.
Anbefalt vaksinasjonsregime
Basisvaksinasjon består av én dose.
Ved samtidig behov for andre vaksiner brukes separate injeksjonssteder (fortrinnsvis i annen ekstremitet). Les mer om samtidig vaksinering.
Det er ikke lenger krav om egen autorisasjon for å tilby gulfebervaksine (det gamle kravet ble fjernet 1. mars 2019).
Varighet av beskyttelsen og behov for revaksinasjon
En dose gir beskyttende antistoffer hos 90-95 % av de vaksinerte i løpet av 7-10 dager og hos 99 % etter 30 dager [1]. Beskyttelsen varer i de aller fleste tilfeller livet ut. Revaksinasjon anbefales ikke. Det er så langt ikke identifisert noen spesifikke risikogrupper som kan tenkes å ha nytte av revaksinasjon med gulfebervaksine.
Bestilling og utlevering av gulfebervaksine
Gulfebervaksine kan bestilles fra apotek eller fra Folkehelseinstituttet.
Det er ingen refusjonsordning for gulfebervaksine.