Chikungunyavirusvaksine
Publisert
Vaksine mot chikungunyafeber er tilgjengelig i Norge. Vaksinen erstatter ikke myggstikkbeskyttelse.
Om chikungunyafeber
Chikungunyafeber er en virussykdom som overføres med mygg. Sykdommen er på fremmarsj og har spredd seg til store deler av verden, især tropiske og subtropiske strøk. Chikungunyafeber skyldes chikungunyavirus (CHIKV) som er et arbovirus i slekten alfavirus. Sykdomsbildet varierer fra mildt til alvorlig. Andre beslektede virus i alfavirusslekten gir også et liknende sykdomsbilde med feber, leddsmerter og utslett, men sykdommen kan også ligne dengue og zika. Chikungunya kan derfor være vanskelig å diagnostisere.
Vaksine mot chikungunyafeber
Foreløpig er kun én vaksine mot chikungunyavirus tilgjengelig i Norge. Vaksinen er godkjent for bruk i Europa for personer fra 18 år og oppover. Effekt og sikkerhet hos barn og unge under 18 år er ikke undersøkt. Vaksinen består av levende, svekket chikungunyavirus av Δ5nsP3-stammen.
Vaksinen ble godkjent av det europeiske legemiddelbyrået i 2024. Godkjenningen er basert på sammenligning av immunrespons hos mennesker med immunrespons hos dyr som er beskyttet etter vaksinasjon. Kunnskapsgrunnlaget er noe begrenset, men det forventes at det vil komme studier på vaksineeffekt. Chikungunyavaksine har ATC-kode J07BX07 og SYSVAK-kode CHI07.
Indikasjoner og målgrupper
Forebygging av chikungunyafeber hos personer ≥18 år.
Folkehelseinstituttet vurdering er at vaksinen kan tilbys immunfriske personer som skal oppholde seg over tid i områder der chikungunyasmitte forekommer.
Kontraindikasjoner
Hypersensitivitet mot noen av innholdsstoffene
- Medfødt eller ervervet immunsvikt, inkludert immunsupprimerende behandling som cytostatika eller høydose steroider (20 mg/døgn eller 2 mg/kg/døgn prednisolon i to uker eller mer) siste fire uker før vaksinasjon – som for andre levende, svekkede vaksiner. Se Vaksinasjon ved immunsvikt.
- Personer med hiv-infeksjon som også har nedsatt immunfunksjon.
- Graviditet og amming.
Graviditet og amming
Det er begrenset kunnskap om vaksinen. Det er ikke kjent om vaksinen utskilles gjennom brystmelk. Vaksinen anbefales ikke under graviditet og amming.
Bivirkninger
Vanligste rapporterte bivirkninger er rødhet, varme, hevelse og ømhet på innstikkstedet, feber og nedsatt allmenntilstand, fatigue, muskel- og leddsmerter, hodepine, kvalme, forhøyede leverprøver og fall i hvite blodceller.
Chikungunyalignende symptomer (kombinasjonen av feber med hodepine, fatigue, myalgi eller artralgi) ble rapportert hos 12,1 % av deltakerne. Symptomene var for det meste milde. Median tid begynnelse av symptomene var 3 dager etter vaksinasjon, og varighet var 4 dager.
Dette legemidlet er merket med sort trekant og dermed underlagt særlig overvåking for å oppdage eventuell ny sikkerhetsinformasjon så raskt som mulig. Helsepersonell oppfordres til å melde enhver mistenkt bivirkning til melde.no.
Anbefalt vaksinasjonsregime
Én dose á 0,5 ml. Vaksinen settes intramuskulært (i.m.) i deltoidregionen. Vaksinen skal ikke blandes med andre vaksiner eller legemidler i samme sprøyte.
Det finnes ikke data på effekt eller sikkerhet ved administrering sammen med andre vaksiner, og vaksinen er underlagt særskilt overvåkning. Den bør derfor ikke settes samtidig med andre vaksiner. Administrering av immunglobuliner, blod- eller plasmatransfusjoner tre måneder før og opp til en måned etter IXCHIQ-vaksinasjon kan påvirke vaksineeffekten.
Varighet av beskyttelse og behov for revaksinasjon
Ukjent.
Bestilling og utlevering av vaksine
Vaksine mot chikungunyavirus kan bestilles fra Folkehelseinstituttet. Det er ingen refusjonsordning for vaksinen.