Hib-vaksine (Haemophilus influenzae type b) – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Hib-vaksine inngår i barnevaksinasjonsprogrammet i form av kombinasjonsvaksine.
Hib-sykdom
Bakterien Haemophilus influenzae (Hi) er en liten gramnegativ stavbakterie som ofte finnes i normalfloraen i øvre luftveier. Bakterien ble identifisert på slutten av 1800-tallet og fikk sitt navn fordi den var antatt å ha sammenheng med influensa. Bakterien kan ha polysakkaridkapsel eller være kapselløs. Mennesket er det eneste naturlige reservoar for bakterien [1-3].
Haemophilus influenzae type b (Hib) var den hyppigste årsaken til meningitt og andre invasive infeksjoner hos småbarn her i landet før vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet. Hib-infeksjoner rammet særlig barn under fem år. Tre til åtte prosent av pasientene døde, og en betydelig andel fikk varige mén som hørselstap, mental retardasjon eller lettere grader av nevrologisk skade. Hib forårsaket også epiglotitt med alvorlige respirasjonsproblemer og enkelte dødsfall hos barn over fem år. I perioden 1989-92 var det årlig mer enn 200 tilfeller av invasiv Hib-infeksjon her i landet. Etter at vaksinen ble innført, er disse infeksjonene praktisk talt forsvunnet.
Hib-vaksine
Hib-vaksine består av kapselpolysakkarid fra Hib-bakterien koblet (konjugert) til protein. Hib-konjugatvaksine ble utviklet på slutten av 1980-tallet og var tilgjengelig i Norge et par år før den ble tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet 1. november 1992. Vaksinen er immunogen fra tidlig spedbarnsalder, induserer immunologisk hukommelse og induserer slimhinneimmunitet [4]. Den Hib-konjugatvaksinen som nå er tilgjengelig, har tetanustoksoid som bærerprotein. Vanligvis brukes kombinasjonsvaksine mot difteri, tetanus, kikhoste, polio og Hib-infeksjon. Enkeltkomponent Hib-vaksine er også tilgjengelig.
Difteri-tetanus-kikhoste-polio-Hib-vaksine (DTP-IPV-Hib) har ATC-kode J07CA06 og SYSVAK-kode KOM06.
Difteri-tetanus-kikhoste-polio-Hib-HepB-vaksine (DTP-IPV-Hib-HepB) har ATC-kode J07CA09 og SYSVAK-kode KOM09.
Hib-vaksine (Hib) har ATC-kode J07AG01 og SYSVAK-kode HIB01.
Fullstendig preparatomtale (SPC) finnes ved søk på vaksinens produktnavn eller ATC-kode på legemiddelsøk på Direktoratet for medisinske produkters nettsider.
Indikasjoner og målgrupper
Vaksinen brukes for å forebygge Hib-infeksjon.
Folkehelseinstituttet anbefaler Hib-vaksine til:
- Spedbarn i henhold til det anbefalte barnevaksinasjonsprogrammet, eller tidligst fra alder 6 uker
- Andre ikke-vaksinerte barn under fem år
- Personer som er stamcelletransplantert
Hib-vaksine er vanligvis ikke indisert for personer over 5 år, fordi de fleste utvikler naturlig immunitet innen skolealder. Immuniteten mot Hib dannes vesentlig ved kryssreaksjoner mot tarmbakterier og andre ikke-patogene bakterier [5]. Det kan likevel være aktuelt å tilby Hib-vaksine til barn som har gjennomgått Hib-sykdom på tross av tidligere vaksinasjon.
Hib-vaksine kan vurderes til personer med manglende miltfunksjon, men siden forekomsten av Hib for tiden er lav i Norge har Hib-vaksinasjon for denne gruppen lavere prioritet enn vaksinasjon mot pneumokokker og meningokokker. Les mer om vaksinasjon av personer med miltmangel i kapittel om Vaksinasjon og manglende miltfunksjon.
Kontraindikasjoner
- Alvorlig reaksjon på tidligere dose av samme vaksine. Det kan likevel være aktuelt å gi vaksinen under utvidet beredskap.
- Kjent allergi mot innholdsstoffer i vaksinen
- Akutte infeksjonssykdommer med feber over 38 °C
Bivirkninger
Bivirkninger til ikke-levende vaksiner pleier å begynne i løpet av 1-2 døgn etter vaksinasjon og være kortvarige. Hib-vaksine har ikke vært satt i forbindelse med noen alvorlige bivirkninger, men gir ofte lokalreaksjoner [6].
- Lokalreaksjoner i form av rødhet, hevelse eller smerte forekommer hos mer enn 10 % av de vaksinerte
- Generelle reaksjoner med feber og uvelfølelse hos under 5%
- Allergiske reaksjoner i form av generell urtikaria har vært rapportert. Mer alvorlige reaksjoner eller varige skader er ikke rapportert
- Kortvarig episode med marmorert hud, rødflammet utslett eller annen fargeforandring i huden forekommer fra tid til annen i forbindelse med vaksinasjon, vanligvis etter DTP-IPV-Hib- og pneumokokkvaksine. Reaksjonene inntrer vanligvis i løpet av kort tid etter vaksinasjon, og kan innebære utbredt misfarging, ofte hevelse og tydelig smerter i de ekstremitetene vaksinene er injisert i [7]. Misfarging og hevelse er ikke alltid direkte relatert til stikksted, men er ofte beskrevet som symmetrisk. Mekanismene for reaksjonen er uklar, og symptomene går over av seg selv uten behandling. Hendelsen er ufarlig, og det er svært lav risiko for gjentakelse ved senere vaksinedoser. Denne typen reaksjoner har ikke sammenheng med allergi, og utgjør ikke kontraindikasjon for gjentatt bruk av de samme vaksinene.
Anbefalt vaksinasjonsregime
- I barnevaksinasjonsprogrammet gis DTP-IPV-Hib-HepB-vaksine ved alder 3, 5 og 12 måneder. Premature barn født før svangerskapsuke 32, skal tilbys en ekstra dose (dose 0) DTP-IPV-Hib-Hep B ved alder 6-8 uker. Kombinasjonsvaksinen kan også brukes ved forsinket vaksinasjon, men barn over 5-6 år trenger ikke Hib-vaksine. Det kan være aktuelt å framskynde vaksinasjon hos spedbarn som skal tas med på reise. Første dose kan gis så tidlig som ved alder 8 uker og bli fullt tellende i norsk program. Se også kapittel om barnevaksinasjonsprogram i ulike land og tilpasning til norsk program.
- Ved vaksinasjon etter 1-årsalder trenger immunfriske bare én dose Hib-vaksine. For personer som er stamcelletransplantert, anbefales grunnvaksinasjon, se kapittel om Vaksinasjon ved immunsvikt.
- Vaksinene settes vanligvis i.m.
Varighet av beskyttelsen og behov for boosterdoser
Etter gjennomført basisvaksinasjon gir Hib-vaksinen god beskyttelse (90 - 95%) hos immunfriske. Basisvaksinasjon etter det norske tredoseprogrammet, eller med annet program der siste dose gis i 2. leveår, gir langvarig god beskyttelse uten behov for ytterligere doser [4;5;8;9]. Det foreligger ikke data som tilsier behov for oppfriskingsdoser til personer med immunsvikt.
Bestilling og utlevering av Hib-vaksine
Hib-vaksine inngår i barnevaksinasjonsprogrammet i form av kombinasjonsvaksine som finansieres over statsbudsjettet og utleveres fra Folkehelseinstituttet. For personer som har gjennomgått stamcelletransplantasjon utleveres Hib-vaksine på blå resept § 4 fra apotek eller Folkehelseinstituttet. Det er ingen refusjonsordning for Hib-vaksine til andre.
Oversikt over tilgjengelige preparater og priser blir kontinuerlig oppdatert på nettsiden Preparater og priser (FHI) .