Koronavaksinasjonsprogrammet – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Om ansvarsforhold og organisering av vaksinasjon mot covid-19 gjennom det norske koronavaksinasjonsprogrammet.
Koronavaksinasjon er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, og ansvaret for vaksinasjon av målgruppene er pålagt kommunene og helseforetakene. I dette kapittelet omtales ansvarsforhold og organisering. For andre aspekter ved koronavaksinasjon se også:
- Koronavaksine – vaksinasjonshåndboka for helsepersonell - beskrivelse av koronavaksinene og målgrupper.
- Koronavaksinasjon – temaside med samlet informasjon for både befolkning og helsepersonell. Inneholder blant annet informasjonsmateriell, statistikk og nyhetssaker.
Ansvarsforhold
Vaksine mot covid-19 (heretter omtalt som koronavaksine) tilbys gjennom nasjonalt vaksinasjonsprogram jf. forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram [1].
Det anbefalte vaksinasjonsprogrammet fastsettes av Helse- og omsorgsdepartementet, basert på anbefalinger fra Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet distribuerer vaksinene til programmet.
Kommunene har ansvar for at personer i målgruppene som bor eller midlertidig oppholder seg i kommunen får tilbud om koronavaksine.
Kommunen skal organisere vaksinasjonene slik den finner det mest hensiktsmessig for å oppnå høyest mulig vaksinasjonsdekning. Kommunen skal også sørge for å etablere rutiner for samarbeid mellom kommunehelsetjenesten som har ansvaret for koronavaksineringen, og eventuelle private virksomheter (f.eks. fastleger) som kommunen har avtale med.
De regionale helseforetakene og private ideelle sykehus med driftsavtale med et regionalt helseforetak har også et forskriftsfestet ansvar for å tilby vaksinasjon mot covid-19 til pasienter. Les mer:
Rekvirerings- og ordineringsrett
Leger og helsesykepleiere kan rekvirere, og dermed ordinere koronavaksiner til bruk i praksis i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet [2]. Fra 1. juli 2024 har sykepleiere og farmasøyter permanent rett til å rekvirere koronavaksiner i program, etter nærmere spesifikasjoner gitt i forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler m.m. Rekvireringsretten omfatter også legemidler som er nødvendig for administrering av vaksinen. Les mer:
- Lover og regler ved vaksinasjon – håndbok for helsepersonell
- Forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler m.m. (lovdata.no)
Informasjon og tilrettelegging
Vaksinasjon er frivillig. Befolkningen skal gis nødvendig informasjon om vaksinasjonsprogrammet og kommunens gjennomføring av dette. Alle skal kunne ta et informert valg tross ulike forutsetninger for å kunne tilegne seg helseinformasjon. Kommunene bør vurdere spesiell tilrettelegging for personer i målgruppene som har et særskilt informasjonsbehov eller andre barrierer mot å bli vaksinert.
- Om tilrettelegging: Verktøykasse for et likeverdig vaksinasjonstilbud
- Informasjonsmateriell om koronavaksinasjon
- Abonnér på nyhetsvarsling fra FHI for å holde deg oppdatert
Vaksiner mot covid-19
Det er utviklet flere vaksiner mot SARS-CoV-2-viruset som har markedsføringstillatelse. De fleste koronavaksinene baserer seg utelukkende på S-proteinet (Spike-proteinet) på SARS-CoV-2-viruset. Vaksinene som brukes i koronavaksinasjonsprogrammet nå er ikke-levende mRNA-vaksiner.
- Om vaksinene som brukes i det norske koronavaksinasjonsprogrammet
- Oversikt over godkjente koronavaksiner (dmp.no)
Målgrupper for koronavaksinasjon
Koronavaksiner anbefales først og fremst for å beskytte enkeltindivider som risikerer alvorlig forløp av covid-19. Kommunene oppfordres også til å ha et tilbud til de som av ulike grunner har et behov for koronavaksine (utenlandsstudier, reise mv.), men som ikke faller innenfor de definerte målgruppene. Her finner du Folkehelseinstituttets gjeldende anbefalinger:
Økonomiske forhold
Både vaksine og vaksinasjon i koronavaksinasjonsprogrammet skal tilbys de definerte målgruppene uten egenbetaling (jf. forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram § 5a).
Det er kommunene, gjennom rammeoverføringer fra staten, som bærer det økonomiske ansvaret for å vaksinere befolkningen mot covid-19. Kommunen kan enten gi et vaksinasjonstilbud til sine innbyggere selv, og/eller inngå avtale med fastleger og eventuelle andre private tilbydere av helsetjenester. Ved slike avtaler må kommunene selv betale tjenesteyteren.
Den midlertidige direkteoppgjørsordningen gjennom Helfo for private virksomheter, inkludert apotek opphørte 30. juni 2023.
De midlertidige bestemmelsene om egen takst for koronavaksinering hos fastlege er ikke forlenget. Denne taksten utgikk 30. juni 2024.
For personer utenfor de definerte målgruppene som ønsker koronavaksine er vaksinen gratis, men kommunen setter selv rammene for hvordan de vil tilby denne gruppen vaksiner. Det inkluderer om de vil ta betalt for administreringen av vaksinen.
Les mer om økonomisk vederlag og oppgjørsordning i forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram § 6b og c:
Registrering i Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK
All vaksinasjon er meldepliktig til SYSVAK, jf. SYSVAK-registerforskriften [3]. For koronavaksinasjon krever forskriften elektronisk innrapportering umiddelbart etter at vaksinasjon er gjennomført. Det eneste unntaket er registrering av vaksinasjon av personer med hemmelig adresse, hvor melding skal sendes til FHI på papir (for beskrivelse av fremgangsmåte klikk på lenken «melde til SYSVAK» lenger ned i teksten).
Vaksinasjonsmeldinger som registreres i SYSVAK må inneholde navn og fullstendig fødselsnummer, D-nummer eller DUF-nummer i tillegg til vaksinasjonsdato og vaksinekode. For koronavaksine skal årsak (indikasjon) til vaksinasjon meldes.
Vaksinemeldinger bør helst sendes elektronisk til SYSVAK direkte fra journalsystem/fagsystem for å sikre personvern, datakvalitet og journalføring. SYSVAK-nett er et alternativ for elektronisk registrering av vaksinasjoner for de helsevirksomheter som ikke har elektronisk pasientjournal (EPJ) med SYSVAK-kommunikasjon. SYSVAK-nett er ikke en journalløsning, så dersom den benyttes kan en ikke unnlate å journalføre som normalt. SYSVAK-nett kan kun benyttes av helsepersonell og aktøren må være tilknyttet Norsk helsenett.
Utdypende informasjon:
Bruk av koronavaksine i Norge før og nå
De første vaksinedosene i det norske koronavaksinasjonsprogrammet ble satt 27. desember 2020. Underveis i programmet har det vært flere endringer i prioriteringer, anbefalinger og bruk av ulike vaksiner. Endringene har blant annet vært basert på vaksinetilgang, endringer i den epidemiologiske situasjonen og det til enhver tid eksisterende kunnskapsgrunnlaget.