Kunnskapsgrunnlag for koronavaksinasjon
Publisert
Her finner du oversikt over faktorer av betydning for de vurderinger Folkehelseinstituttet gjør knyttet til bruk av godkjente vaksiner mot covid-19, herunder utvikling og godkjenning av vaksinene, vaksineteknologi og spørsmål rundt immunitet etter vaksinasjon.
- Utvikling og godkjenning av koronavaksiner
- Teknologi brukt i koronavaksiner
- Vurdering av koronavaksiners effekt – generelt
- Vurdering av koronavaksiners sikkerhet - generelt
Omkring årsskiftet 2019/2020 ble det påvist et nytt koronavirus, SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome, coronavirus 2). Viruset, som gir sykdommen covid-19, spredte seg i løpet av kort tid verden over. Utbruddet ble 11. mars 2020 klassifisert som en pandemi av Verdens helseorganisasjon.
Viruset SARS-CoV-2 kan gi alt fra asymptomatisk infeksjon til alvorlig sykdom og død. Høy alder og enkelte underliggende tilstander er forbundet med høyere risiko for et alvorlig forløp ved infeksjon.
- Les mer om koronavirus, covid-19 og risikogrupper i Koronaveilederen.
Koronavaksinasjon er organisert som en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Alle som tilhører risikogruppene for alvorlig covid-19-sykdom og helsepersonell i pasientnær tjeneste skal få tilbud om gratis vaksine i henhold til gjeldende prioriteringsrekkefølge.
- Les mer om koronavaksinasjonsprogrammet i Vaksinasjonsveilederen for helsepersonell.