Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Informasjon til personer som er bærere av MRSA»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Informasjon til personer som er bærere av MRSA

Artikkel

Informasjon til personer som er bærere av MRSA

Svar på ofte stilte spørsmål – for personer som er bærere av MRSA.

Gule stafylokokker (illustrasjonsbilde)
Gule stafylokokker . Foto: Clourbox.com

Svar på ofte stilte spørsmål – for personer som er bærere av MRSA.


Kan jeg gå på jobb hvis jeg er bærer av MRSA?

Ja, så lenge du ikke jobber på sykehjem eller på sykehus kan du det. Følg de anbefalte forholdsreglene. Barn kan gå i barnehage og på skole.

Hva kan jeg gjøre for å unngå at jeg smitter andre?

Det viktigste du kan gjøre for å beskytte andre er å følge enkle hygieneregler. Vask hendene ofte. Rens og dekk til sår og rifter i huden. Unngå å dele barberhøvler og håndkle med andre. Hvis du har MRSA i halsen bør du være påpasselig med å hoste/ nyse i albukroken. Det gjelder egne anbefalinger for personer som arbeider i helsetjenesten eller med husdyr.

Hvordan følges jeg opp hvis jeg er smittet?

Dersom du er bærer av MRSA bør du snakke med fastlegen din. Hvis du jobber med syke mennesker, eller med svinebesetninger bør du gjennomgå bærerskapsanering. Det er egne regler for personer som jobber på helseinstitusjon.

Bærerskapsanering betyr at du får behandling med sikte på å fjerne bakteriene fra kroppen. Hvordan behandlingen skal gjøres bestemmes av legen din. Det vanligste er at man må vaske kroppen med et antiseptisk middel, og skifte til rent sengetøy og rene klær (vasket på 60 grader) hver dag.

Ofte bruker man også en antibiotikasalve i nesen fordi bakteriene som regel også sitter der. Hvis det er funnet bakterier i halsen kan det også være aktuelt å gurgle seg med en bestemt munnskyllevæske morgen og kveld. Hele behandlingen varer fem til 10 dager.

Etter behandlingen tas det prøver av deg etter én, to og tre uker. Det anbefales å ta nye prøver etter tre, seks og tolv måneder. Noen ganger må man gjennomføre behandlingen flere ganger før det lykkes å fjerne bakterien.

Må familien min undersøkes for MRSA hvis jeg er bærer?

Hvis noen du bor sammen med jobber i helseinstitusjon, eller skal inn på sykehus/ sykehjem bør de undersøkes for MRSA. Hvis du skal gjennom behandling for å bli kvitt bakterien, anbefaler vi at de du bor sammen med testes først. Hvis noen av disse også har MRSA, kan du bli smittet på nytt. Derfor bør alle bærere i familien behandles samtidig.

Hva betyr det at jeg er bærer av MRSA?

Hvis du har fått beskjed om at du er bærer av MRSA betyr det ikke nødvendigvis at bakteriene gir sykdom, men at MRSA-bakterien er funnet på kroppen din. Bakterien finnes vanligst i sår, på huden, i nesen eller i halsen. Selv om du ikke er syk kan du smitte andre. MRSA kan gi infeksjon hos de med alvorlig sykdom eller sterkt nedsatt infeksjonsforsvar. Infeksjonen kan behandles med noen typer antibiotika.

Hvis du vet eller mistenker at du er bærer av MRSA bør du gi beskjed til fastlegen din. Hvis du skal inn på en helseinstitusjon som pasient eller besøkende, bør de som jobber der få beskjed om at du er bærer av MRSA slik at det kan tas forholdsregler, slik at ikke sårbare pasienter smittes.