Rissnutebille og maissnutebille
Oppdatert
Rissnutebille og maissnutebille er to små arter i familien snutebiller. De utvikler seg helst i ris, mais, pasta eller ulike frø. Billene finnes over hele verden og kan gjøre stor skade på lagrede kornprodukter. De innføres ofte til Norge med matvarer, men vil bare kunne formere seg videre hvis disse lagres varmt.
Utseende
Rissnutebille (Sitophilus oryzae) og maissnutebille (Sitophilus zeamais) har munndeler som sitter i enden av en lang, krum snute. De voksne billene er mellom 2 og 3,5 mm lange, og rissnutebillene er ofte noe mindre enn maissnutebillene. Fargen er brunsvart, og de har to lyse, rødlige flekker på hver dekkvinge, men disse kan være utydelige. Forbrystet har runde fordypninger hos begge arter, men hos rissnutebillen er det en smal, glatt linje langs midten av oversiden. Larvene er kremhvite med et lysebrunt hode. Det er tre larvestadier (1, 2).
Livssyklus
Lengden på livssyklusen til de to artene er avhengig av flere faktorer som matkilde, temperatur, fuktighet og årstid. Den optimale temperaturen og fuktigheten for utvikling er 27 °C og 70 % R.H., og da kan hele livssyklus gjennomføres på ca. en måned (1-4). Når hunnen legger egg, gnager hun et hull i kornet og legger egget inni dette med eggleggingsrøret. Hullet tettes igjen av et sekret av samme farge som kornet. Hunnen legger opptil 400 egg i løpet av sin levetid. Hunnen kan legge egg hele året, men normalt klekker bare halvparten av eggene (1, 3). Larvene som klekker fra egget, begynner straks å spise seg innover i kornet. I små korn utvikles bare en larve, mens i større korn kan opptil fem larver utvikles.
Levested
Maissnutebille og rissnutebiller er utbredt over det meste av verden og spres ved transport av matvarer. I Norge er klimaet for kjølig til at de kan overleve utendørs, men de er vanlige innendørs over hele landet.
Begge kan utvikle seg i flere typer korn. Ris, hvete og mais er vanlig, men de kan også leve av pasta. Rissnutebiller foretrekker hvete, mens maissnutebiller foretrekker mais (2). Siden hunnene legger egg inni kornet, foretrekker de store korn. Begge har flygevinger og er gode flyvere (1).
Skadebilde
Maissnutebille og rissnutebiller er to av de viktigste skadedyrene på lagrede kornprodukter, og da spesielt i tropene og sub-tropene, hvor de forårsaker store økonomiske tap for kornindustrien (3). De innføres ofte med matvarer til Norge, og de kan dukke opp på varelager eller i kjøkkenskap. Utviklingsstedet er ofte i en pakke med næringsmiddel som ris eller fuglefrø (5). Det kan være vanskelig å oppdage en tidlig infestasjon fordi larvene lever på innsiden av kornet.
Forebygging og bekjempelse
Ved å oppbevare kornprodukter i tette beholdere og/eller så kjølig som mulig kan man forebygge angrep av maissnutebille og rissnutebiller. Ved 15 °C stopper utviklingen til rissnutebillen opp, mens maissnutebillene tåler litt lavere temperaturer. Hverken klekking av egg eller utvikling av pupper skjer i noen av artene hvis temperaturen er 10 °C eller lavere (6).
Finner man billene på kjøkken eller varelager, bør man lokalisere utviklingsstedet og fjerne infiserte matvarer. Støvsuging som rengjøring er viktig for å kunne fjerne næringsmiddelrester og biller som vandrer omkring. Infiserte matvarer kan fryses (1).
Det er ikke anbefalt å bruke insektsmidler for å bekjempe mais- og rissnutebiller. Insektmidler er giftige også for mennesker og bør derfor ikke brukes i nærheten av matvarer.
Finn informasjon om Skadedyrhåndboka og generell informasjon om forebygging og bekjempelse i kapitlet Om skadedyrhåndboka og skadedyrkontroll.