Skabbmidd
Oppdatert
Skabb er et sterkt kløende hudutslett som skyldes skabbmidd. Kløen er ofte verre om natten og når man er varm. Skabb forsvinner ikke av seg selv, og skal alltid behandles. Har man mistanke om at man har skabb, skal man la sin fastlege se nærmere på dette.
Biologi
Skabbmidden (Sarcoptes scabiei var. hominis) er bare 0,3-0,5 mm lang, og knapt synlig med det blotte øyet. Hunnmidden graver overfladiske ganger i huden hvor den daglig legger 2-3 egg som klekkes som larver etter 3-4 døgn. Larvene trenger ytterligere 3-4 dager på å utvikle seg til nymfer. Midden gjennomgår to nymfestadier (den bruker 2-3 dager for hvert stadium) før den utvikler seg til voksen midd. Det er imidlertid beskrevet store variasjoner i utviklingstid fra egg til voksen midd; fra 7 til 21 dager (1-5). En person har sjelden mer enn 5-15 hunnmidd.
Skorpeskabb, som også kalles norsk skabb, er en sjelden tilstand hos immunsvekkede personer der den samme midden finnes i store mengder med opptil 2 millioner midd (6). Ved skorpeskabb vil smittefaren være betydelig større enn ved vanlig skabb på grunn av det store antallet midd. Beboere i helseinstitusjoner for eldre er særlig utsatt for denne varianten.
Mer informasjon om smittemåte, symptomer, behandling med mer finner du i smittevernhåndboka: