Stor melbille
Oppdatert
Stor melbille (Tenebrio molitor) er en stor og brunsvart art som tilhører familien skyggebiller, Tenebrionidae. Billen forekommer helst på steder hvor det oppbevares mel og kornprodukter, slik som i møller, kornsiloer og bakerier. Larvene finnes vanligvis ikke i friske varer som er egnet til menneskemat, men helst i fuktige korn- og melrester og lignende avfall som har ligget lenge uforstyrret i mørke kroker, i sprekker eller mellom gulv og vegger.
Utseende
Stor melbille er en brunsvart art som er mellom 12 og 18 mm lang. Billen har en langstrakt, parallellsidet og noe flattrykt kroppsform. En liknende art er brunsvart melbille, men den er bare 5 mm lang. Larvene er gulbrune og nærmest sylindriske med ganske hard, glatt og skinnende overflate. På siste bakkroppsledd har de et par små, mørke pigger. Fullt utviklede larver er ca. 32 mm lange (1).
Livssyklus
Stor melbille går gjennom fire stadier i sin livssyklus: egg, flere larvestadier, puppe og voksen. Lengden på livssyklusen til stor melbille er avhengig av flere faktorer, blant annet næringskilde, temperatur, lysintensitet og fuktighet (1, 2). Hunnene legger mellom 200 og 500 hvite egg direkte på matkilden til larvene. Antall egg som blir lagt øker med fuktigheten i miljøet, og under 10 °C legges det ingen egg. Eggene, som er meget sensitive for tørke (3), er dekket med et klebrig sekret som gjør at de fester seg til underlaget. Avhengig av temperaturen, klekker eggene etter 15-19 dager, ved 25 °C tar det 19 dager (3). Larveutviklingen tar ved 25 °C 6-8 måneder, men er vanligvis på én til to år. Utendørs er det larvestadiet som overvintrer, og ved konstante temperaturer på under 7-8 °C går larvene inn i «vinterdvale» (3). Larven skifter hud 14-15 ganger, og når de er fullt utviklet, forpupper de seg ved overflaten av matkilden. Dette skjer utendørs på våren. Puppens utviklingstid ved 25 °C er 9 døgn, men ved romtemperatur 14-20 døgn. Voksne biller klekker utendørs på sommeren og levetiden er 2-3 måneder. Hunnene lever i gjennomsnitt litt lengre en hannene (3). Den totale utviklingstiden fra egg til voksen varierer mellom ti måneder og to år (1). Ved 20 °C varer livssyklusen i 97 dager, mens ved 32 °C varer den i 60 dager (2). Melbillen trives best og har kortest utviklingstid ved 22-28 °C og en luftfuktighet på 70 – 80 % RH (3, 4).
Levested
Stor melbille lever utendørs i Norge nord til Trøndelag (5). Voksne biller kan fly og tiltrekkes av lys, og på varme sommerkvelder kommer da av og til inn gjennom vinduer. Innendørs finnes stor melbille oftest hvor det oppbevares korn, mel eller lignende varer, slik som i møller, siloer og bakerier. Den kan også leve utmerket av andre tørre vegetabilske og animalske produkter. Larvene er nattaktive og trives helst i mørke og fuktige kroker, i sprekker eller mellom gulv og vegger, hvor korn- og melrester og lignende avfall har ligget lenge uforstyrret. Stor melbille kan i tillegg bli funnet i morkent og soppskadet trevirke i hus, samt i duereder og hønsehus (1, 6).
Larvene blir ofte også holdt i kulturer for å selges som fiskeagn og som mat for eksotiske husdyr, slik som burfugl, akvariefisk og øgler (2, 4). Larvene inneholder opptil 47 % proteiner og er svært næringsrike og brukes derfor også ofte som matkilde for mennesker (7).
Skadebilde
Stor melbille formerer seg langsomt (ca. én generasjon per år) i vårt klima og er sjelden noe skadedyr i Norge. Billene er ofte å finne i fuktige eller mugne melprodukter eller annet avfall som ikke er egnet som menneskemat. Den er sjelden å finne i private hjem, men kan av og til finnes i siloer, møller eller bakerier. Fordi billene ikke finnes i friske varer, gjør de ikke skade på matlagre som har gode rutiner på renhold og rotasjon av varer.
Forebygging og bekjempelse
Stor melbille blir ofte funnet i kornprodukter som er blitt fuktig eller muggent. Godt renhold og rask rotasjon av tørre matvarer er beste forebygging. Gode rutiner på renhold er også viktig i hønsehus slik at ikke stor melbille kan etablere seg i for eksempel fôrrester og hønsemøkk. Bekjempelse er unødvendig dersom bare noen få biller eller larver opptrer. Når de er tallrike, må en finne fram til formeringsstedet og rengjøre godt slik at næringskilden fjernes. Infiserte matvarer kan varmebehandles og kastes (1). Larver og voksne dør ved 44 °C i 24 timer (3). Kjemisk bekjempelse er unødvendig.