Om skadedyrhåndboka og skadedyrkontroll
Oppdatert
|Skadedyrkontroll er viktig for å unngå at skadedyr blir opphav til helseproblemer eller at de ødelegger gjenstander. Skadedyrhåndboka gir informasjon om hvordan skadedyr kan kontrolleres på en helse- og miljøvennlig måte.
Skadedyrkontroll, som omfatter både forebygging og bekjempelse av skadedyr, er en viktig samfunnsoppgave. Skadedyr kan ødelegge gjenstander og næringsmidler, spre smitte samt gi fysiske og psykiske plager. Rammene for skadedyrkontroll gis av skadedyrforskriften og annet regelverk, og gir føringer slik at man velger effektive metoder som gir minst mulig risiko for helse- og miljøskade.
Ervervsmessig skadedyrbekjempelse, dvs. at man tar seg betalt for å utføre en slik jobb, kan i følge skadedyrforskriften kun utføres av godkjente skadedyrbekjempere. Dette er personer som har bestått et to ukers kurs som arrangeres av Helsedirektoratet i samarbeid med Folkehelseinstituttet, og som har fått godkjent praksis. Privatpersoner kan selv bekjempe skadedyr på egen eiendom. Kommunen er tilsynsmyndighet og fører tilsyn med at skadedyrbekjempelser gjennomføres på lovlig vis
Her i skadedyrhåndboka finner man kapitler med generell informasjon og råd om forebygging og bekjempelse av skadedyr samt mer spesifikke faktaartikler for over 150 dyr.
Generell informasjon og råd gis i følgende kapitler:
- Identifisering av skadedyr. Dyr man finner innendørs kan være tilfeldige gjester som ikke gjør skade eller de kan være skadedyr. Ulike skadedyrarter krever ofte ulike tiltak. I kapitlet gis informasjon om hvordan dyr man finner innendørs kan identifisere.
- Forebygging av skadedyrangrep. Relativt enkle grep forebygger ofte mot skadedyr. Kapitlet gir råd om forebyggende tiltak i boliger og andre bygninger.
- Bekjempelse av skadedyr. Råd om hvordan skadedyr bekjempes på en effektiv og trygg måte for helse og miljø presenteres i kapitlet.
- Kjøp av skadedyrbekjempelse. Kapitlet gir råd om hva forbrukere kan vurdere for å få en best mulig tjeneste dersom de velger å kjøpe en skadedyrbekjempelse fra et skadedyrfirma.
- Byggomfattende bekjempelse. Noen skadedyrarter spres lett til naboen, og i slike tilfeller bekjempes skadedyr mest effektiv i flere boenheter samtidig. I dette kapitlet kan du lese om hvilke skadedyr dette gjelder og hvordan en byggomfattende bekjempelse gjennomføres.
- Skadedyrbekjempelse i barnehager og skoler. Barn kan være en spesielt sårbar gruppe ved skadedyrbekjempelse. I kapitlet gis det råd om hvordan man kan oppnå trygg håndtering av skadedyr i barnehager og skoler der barn tilbringer mye tid.
I faktaartiklene om de ulike skadedyrene beskrives dyrets utseende, levevis, skadebilde og aktuelle kontrolltiltak. Det er viktig å ha slik kunnskap for å effektivt kunne håndtere skadedyr.
Dersom man velger å følge både generelle råd om skadedyrkontroll og tips fra faktaartikkelen om skadedyret man står overfor, øker muligheten for at skadekontroll kan utføres på en effektiv og trygg måte i tråd med substitusjonsprinsippet
Substitusjonsprinsippet
Prinsippet er grunnleggende i all forsvarlig skadedyrbekjempelse. Ifølge prinsippet skal man ved skadedyrkontroll bruke midler og metoder som er minst skadelig for helse og miljø, og som virker etter formålet. Det følger av substitusjonsprinsippet at kjemiske midler ikke benyttes forebyggende og i minst mulig grad til bekjempelse av skadedyr.
Dette betyr at ved f.eks. gnagerbekjempelser så er det første tiltaket sikring av bygg kombinert med opprydding og fjerning av matkilder (sanitasjon). Det neste tiltaket er feller. Der feller ikke har ønsket effekt, vil begrenset giftbruk kunne være en løsning for å fjerne problemet.
Siste kapittelet i Skadedyrhåndboka inneholder oversikter over skadedyr i ulike miljøer og skadedyr sortert etter norske og latinske navn.