Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Orkidékakerlakk»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Orkidékakerlakk

Orkidékakerlakk

Orkidékakerlakken (Shelfordina orchidae)er ikke vanlig i Norge, men dukker opp nå og da, spesielt ved import og kjøp av orkidéer.

Nymfe av orkidékakerlakk
Nymfe av orkidékakerlakk med spraglete lyst og mørkt mønster på halsskjoldet og på ryggen. FHI - Heidi Lindstedt

Orkidékakerlakken (Shelfordina orchidae)er ikke vanlig i Norge, men dukker opp nå og da, spesielt ved import og kjøp av orkidéer.


Innhold på denne siden

Utbredelse

Orkidékakerlakken lever normalt rundt røttene til orkidéer i tropiske strøk. Den er vanlig i Australia, men mange mener den opprinnelig kommer fra Panama. Fra tid til annen finner den veien inn i norske hjem med orkidéer. Kakerlakken lever gjerne i barklaget som omgir røttene til orkidéen. Her lever den av sopphyfer og plantevev. Om natten kan den klatre opp på selve planten på jakt etter pollen. Man tror ikke den gjør noen skade på orkidéene.

Kjennetegn

Orkidékakerlakken er bare rundt 1 cm lang som voksen. Nymfene har oftest et veldig spraglete lyst og mørkt mønster på halsskjoldet og på ryggen.

Forebygging og bekjempelse

Det ser ikke ut til at orkidékakerlakken klarer å danne noen faste bestander innendørs i Norge. Det er kun enkeltindivider (oftest nymfer) som man får med hjem sammen med nyinnkjøpte orkidéer.