Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Korngnager»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Korngnager

Korngnager

Korngnageren (Tenebroides mauritanicus) finnes i kornlager, møller og bakerier, og i importerte råvarer som korn, ris, nøtter og oljekaker. I norske bedrifter er det aldri funnet store bestander.

Korngnager
Korngnager. FHI - Reidar Mehl

Korngnageren (Tenebroides mauritanicus) finnes i kornlager, møller og bakerier, og i importerte råvarer som korn, ris, nøtter og oljekaker. I norske bedrifter er det aldri funnet store bestander.


Korngnageren tilhører billefamilien Trogossitidae. Det er en forholdsvis stor, 10 mm lang, svart bille med noe flattrykt kroppsform og tydelig innsnøring, talje, mellom bryst og bakkropp. De fremre hjørnene av brystet (prothorax) er trukket fram i spisser som går framover mot hodet.

Larven blir opptil 15 mm lang. Den er skittenhvit med brunsvart hode og brunsvart ryggplate på første brystsegment. På siste bakkroppsledd har den en svart ryggplate med to bakoverrettede horn.

Biologi

Både voksne og larver lever av mel, korn og nøtter, men larvene kan også ernære seg som rovdyr og spise andre insektlarver. Når larven skal forpuppe seg gnager den ofte en temmelig lang gang inn i treverk. Den kan på den måten gjøre betydelig skade på kornbinger og bygninger. Gangene kan også være gjemmesteder for andre insekter som derved kan bli vanskeligere å bekjempe. Gangene er ovale i tverrsnitt.

Utviklingstiden fra egg til voksen kan under optimale forhold være 2-3 måneder, men er under lagerforhold vanligvis nesten 9 måneder. De voksne billene lever lenge, 1-2 år, og kan overleve lange perioder uten mat.

Både de voksne og larvene er meget kulderesistente og kan overleve flere uker ved -8,9 °C og flere timer ved -17,8 °C

Historikk

07.09.2021: Tatt med latinsk navn på billen. Endret familienavnet. Utdypet beskrivelsen av voksen bille.