Fagseminarer migrasjonshelse
Artikkel
|Oppdatert
Fagmiljøet for migrasjonshelse i FHI arrangerer seminarer der det presenteres forskningsresultater eller der det legges til rette for innspill og diskusjon om pågående prosjekter.
Seminarene kan være kortform fra 30 minutter til 1 time, eller lengre seminarer på en halv eller en dag, der flere forskningsprosjekter presenteres. Seminarene er åpne for alle som jobber med eller har interesse for fagfeltet migrasjonshelse.
Fagseminarene er gratis og åpne for alle som er interessert.
Tidligere fagseminarer og arrangement (2020-2023)
23.03.23 - Медичні послуги в Норвегії - що важливо знати?- Helsetjenester i Norge - hva er viktig å vite
Норвезький інститут громадського здоров’я- FHI, відділ міграційне здоров’я надасть вам інформацію про послуги охорони здоров’я в Норвегії, ваші права в сфері охорони здоров’я, включаючи право на перекладача; і інформацією про те, де ви можете отримати допомогу щодо проблем, пов’язаних із психічним здоров’ям.
Вебінар проводитиметься українською мовою за участю:
- Софія Оєн (лікар загальної практики/сімейний лікар)
- Юлія Хаугланд (психолог)
- Тетяна Ткаченко (кваліфікований перекладач)
Folkehelseinstituttet ved enhet for migrasjonshelse vil gi dere en innføring om helsetjenester i Norge, om deres rettigheter, deriblant bruk av tolk og informasjon om hvor dere kan få hjelp for problemer knyttet psykisk helse.
Webinar skal holdes på ukrainsk med innlegg fra:
- Sofia Øyen (fastlege)
- Yuliya Haugland (psykolog)
- Tetyana Tkachenko (kvalifisert tolk)
Presentasjoner og opptak fra webinaret:
- Opptak (slettes etter en periode) (Vimeo.com)
- Samlet presentasjon (PDF)
- Organisering av helsetjenestene i Norge (PDF)
- Psykisk helse og hjelpetilbud (Norsk) (PDF)
- Psykisk helse og hjelpetilbud (Ukrainsk) (PDF)
- Tolk i helsetjenesten (PDF)
17.02.23 - Healthy Lifestyle Counseling for preventing type 2 diabetes among immigrants in Finland
Maliheh Nekouei Marvi Langari, PhD student fra Finland vil presentere fra sitt doktorgradsarbeid på engelsk:
Maliheh is a doctoral researcher at the Faculty of Health Sciences, Department of Nursing Science at University of Eastern Finland. Her doctoral research is about immigrants and healthy lifestyle counseling to prevent chronic diseases especially T2D in Finland, with main focus on Russians and Asians groups which are the biggest groups of foreign nationals living in Finland. Her project includes three sub-studies using both qualitative and quantitative methods and has been conducted in close collaboration with StopDia and COPE projects from the Finnish institute of Public Health ( THL). Besides her research Maliheh is working full-time as a teacher at the Department of Nursing Science, UEF, Finland.
25.11.22 - Migrasjon og psykose
Forsker, Kamila Hynek, oppsummerer forskning på sammenhengen mellom migrasjon og psykose. Internasjonal forskning viser at personer med innvandrerbakgrunn har en økt risiko for psykose, sammenliknet med personer uten innvandrerbakgrunn. Hva er det som gjør at personer med innvandrerbakgrunn er særlig utsatt? Dette skal Kamila prøve å belyse nærmere i denne presentasjonen.
Presentasjon fra seminaret:
- Migrasjon og psykose (PDF)
19.08.22 - Digitalt oversettelsesverktøy bryter ned språkbarrierer i sykehus
Presentasjon av et digitalt oversettelsesverktøy/app som er tilpasset sykehusene og inneholder ferdiglagde setninger innen ulike fagområder. Appen gjør det mulig for helsepersonell og pasienter å kommunisere med hverandre på over 40 språk på få sekunder. Det gir en trygghet for både helsepersonell, pasienter og pårørende.
Det digitale oversettelsesverktøyet er et supplement til eksisterende tolketjenester. Nå kan alle sykehusene i landet kjøpe dette verktøyet, som resultat av et prosjekt i Helse Sør-Øst RHF. Prosjektleder i Helse Sør-Øst, Camilla Holt Hasle, forteller om prosjektet, og Charlott Hedén fra Care to Translate AB forteller om selve verktøyet.
Ved Oslo universitetssykehus skal appen testes og evalueres på hjerteopererte pasienter i et forskningsprosjekt som er et samarbeid mellom thoraxkirurgisk avdeling og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), med støtte fra Stiftelsen Dam. Forskningsleder Irene Lie forteller mer om dette.
Presentasjon:
17.06.22 - Hvordan språkbarrierer mellom apotekansatte og innvandrere kan reduseres ved hjelp av et kommunikasjonsverktøy utviklet med metoden Design Thinking
Sykehusfarmasøyt ved Stavanger universitetssykehus Nhu Nhu Nguyen vil presentere funn fra sin masteroppgave og forskningsprosjekt ved UiO i samarbeid med UiB og Høgskulen i Vestfold. Målet for masteroppgaven har vært å kartlegge språklige barrierer mellom innvandrere og apotekfarmasøyter ved kundeveiledning i norske apotek; å kartlegge hvilke kommunikasjonsstrategier i form av tiltak som benyttes for å kommunisere ved språkbarrierer, samt å utarbeide og teste et kommunikasjonsverktøy som kan benyttes for å minske språkbarrieren i kundeveiledningen om riktig legemiddelbruk.
Design Thinking er en metode som fremmer innovative løsninger for komplekse og utydelige definerte problemer. Det ble laget en prototype i form av et visuelt verktøy (tegneseriestriper) som kan benyttes for å kommunisere om etterlevelse av legemiddelbruk.
Presentasjon:
29.04.22 - Hvordan påvirker rasisme sykepleierens yrkesutøvelse?
Mange sykepleiere (og annet helsepersonell) som har minoritetsbakgrunn/mørk hudfarge/aksent eller på andre måter er synlig «ikke etnisk norsk» kan møte fordommer og rasisme når de utøver yrket sitt.
Det viste blant annet Sykepleiens undersøkelse blant sine medlemmer i 2020. I dette fagseminaret vil Hanna Magnussen presentere funn fra sin bacheloroppgave om hvordan rasisme påvirker sykepleieres yrkesutøvelse. Hun har gjort en litteraturstudie av forskning på temaet.
Presentasjon og andre lenker:
18.02.22 - Sigdcellesykdom i Norge - hva vet vi og hva gjør vi?
I dette fagseminaret vil sigdcellesykepleier Ruth Borgersen ved avdeling for blodsykdommer ved Oslo universitetssykehus fortelle om sigdcellesykdom (sickle cell disease) - Hva det er, hvem den rammer, hva slags behandling som finnes og hvordan sørge for likeverdige helsetjenester til en utsatt pasientgruppe.
06.12.21: Erfaringskonferanse - informasjon og helsetjenester til innvandrerbefolkningen under koronapandemien
Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) inviterer til en konferanse for å utveksle erfaringer og læringspunkter fra arbeidet under koronapandemien.
Presentasjoner og program:
- Konferanseprogram
- Hilsen fra Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, HOD
- Hilsen fra Direktør Libe Rieber-Mohn, IMDi
- Papillon
- Unity Spark
- Caritas
- Kvinnenettverket Noor i Bodø
- Muslimsk dialognettverk - Presentasjon og tale
- Bydel Søndre Nordstrand
- Ahus
- HELFO Koronatelefonen
- Koronapandemien og innvandrerbefolkningene - erfaringer og vurderinger, Thor Indseth, FHI
- Et europeisk og internasjonalt perspektiv, Bernadette Kumar, FHI
- Status i koronavaksinasjonsprogrammet, Ellen Furuseth, FHI
26.11.21 - Utenlandsadopterte - usynlig minoritet
I dette fagseminaret skal Angelica Bråten fra UTAD Critical snakke om utenlandsadopterte og deres situasjon som usynlig minoritet.
Adopterte fra andre land og kulturer kommer til Norge og mister hele sin identitet. De er en innvandrergruppe, men registreres ikke noen sted, det er vanskelig å finne målbare tall på deres psykiske helse, trivsel og integrering. Hvordan kan, og hvorfor skal, utenlandsadopterte inkluderes i migrasjonsarbeidet?
22.10.21 - Sosioøkonomisk status og bruk av psykisk helsevern blant innvandrerkvinner
Minoritetskvinner rapporterer oftere om psykiske plager enn både majoritetskvinner og minoritetsmenn. Til tross for dette er de underrepresentert i psykiske helsetjenester.
Melanie Straiton og Kamila Hynek i område for psykisk og fysisk helse i Folkehelseinstituttet gjennomfører et større prosjekt "Psykiske lidelser blant minoritetskvinner: risikofaktorer og konsekvenser i et livsløpsperspektiv" og vil i dette fagseminaret fortelle om sine funn når det gjelder bruk av helsetjenester innen psykisk helsevern blant innvandrerkvinner.
21.10.21 - Webinar migrasjonshelse: Koronavaksinasjonsprogrammet
Enhet for migrasjonshelse og område for smittevern ved FHI inviterer igjen til webinar med en oppdatering om pandemien og siste nytt fra koronavaksinasjonsprogrammet. Webinaret er særlig tiltenkt ressurspersoner og organisasjoner som driver med informasjonsarbeid om korona rettet mot innvandrere.
Presentasjoner (PDF):
- Preben Aavitsland - Pandemisituasjonen nå og framover
- Thor Indseth - Utvikling i vaksinasjonsdekning i ulike grupper
- Ellen Furuseth - Nytt i koronavaksinasjonsprogrammet
24.09.21 - Hva er en god alderdom?
Spesialsykepleier Svetlana Ssanova som jobber i avd. helsefremmende og forebyggende tjenester i Asker kommune presenterer funn fra sin studie blant eldre somaliske innvandrere.
Hensikten med studien har vært å få dypere innsikt i eldre somalieres erfaringer og subjektive meninger om hva en god alderdom er. Det overordnede målet med studien er at kommunene skal kunne tilrettelegge for en god alderdom til alle innbyggere.
15.09.21 - Webinar om psykisk helse blant polske innvandrere i Norge
Polske innvandrere er den største innvandrergruppen i Norge, likevel har vi begrenset kunnskap om denne gruppen og deres psykiske helse. Vi inviterer til et webinar om psykisk helse blant polske innvandrere der vi både presenterer eksisterende forskning og deler erfaringer fra praksis. Webinaret arrangeres av FHI i samarbeid med polske ressurspersoner.
Presentasjoner (PDF):
- Psykisk helse blant polske innvandrere – Hva sier forskningen?, Kamila Hynek
- Helsekompetanse blant polske innvandrere i Norge,Christopher Le
- Integrering og psykisk helse: erfaringer fra arbeidet med polske innvandrere,
Zoja Ghimire - Polske barn og unge med psykiske vansker i møte med det norske hjelpeapparatet, Anna Nguyen
- Arbeid med sårbare grupper – fokus på den polske gruppen, Aleksandra Czech
- Helsetjenester – Hvor kan man søke hjelp med rus eller psykiske problemer?,
Freja Kärki
27.08.21 - Oslo kommunes koronakommunikasjon og minoritetsbefolkningen
Tema for seminaret er hvordan ledere i Oslo kommune kommuniserte for å skape oppslutning rundt smittevern og hvordan den minoritetsspråklige delen av befolkningen opplevde budskapet.
Laila Erdal Aagesen presenterer funn fra sin masteroppgave i Verdibasert ledelse ved VID vitenskapelige høgskole. Funnene peker blant annet på at det for ledere var en ny situasjon uten oppskrift, for noen innbyggere en kroppslig opplevelse av alvor og et stort behov for tydelig informasjon, men også at partene uttrykte tillit til hverandre.
Presentasjon og relaterte lenker:
- Presentasjon (PDF)
- Masteroppgave (Ekstern lenke)
- Mirasenterets rapport (Ekstern lenke)
23.06.21 - Webinar migrasjonshelse: Koronavaksinasjonsprogrammet
Eli Heen og Evy Dvergsdal i avdeling for smittevern og vaksine vil snakke om:
- Siste nytt fra koronavaksinasjonsprogrammet og status for vaksineringen i Norge
- Siste nytt om koronasertifikat
18.06.21 - Undersøkelse etter drukningstragedien i Tromsø
Marianne Løland Vestly ved Statens undersøkelseskommisjon for helse -og omsorgstjenesten (Ukom) skal presentere en rapport som tar utgangspunkt i en tragedie i Tromsø der en kvinne og to av barna hennes døde av drukning.
Rapporten identifiserer flyktninger som har fått opphold i Norge med familiegjenforening som en spesielt sårbar gruppe og undersøker årsaker til at nyankomne flyktninger kan oppleve store belastninger og et ekstremt psykisk stress. Hvordan kan helse- og omsorgstjenesten hjelpe dem?
Presentasjon og relaterte lenker:
- Presentasjon (PDF)
- Lenke til filmen som ble vist i fagseminaret (Ekstern lenke)
- Rapport: Undersøkelse etter drukningstragedien i Tromsø (Ekstern lenke)
Spørsmål om rapporten kan rettes til Marianne Løland Vestly, e-post: Marianne.Loland.Vestly@ukom.no
21.05.21 - Depressive symptomer hos kvinner i svangerskap og etter fødsel
Nilam Shakeel presenterer funn fra sin PhD-studie, STORK Groruddalen, om etniske minoriteter og fødsel og barseldepresjon.
Få undersøkelser har sett på forekomsten av depressive symptomer hos etniske minoriteter i denne livsfasen. Å være oppmerksom på forekomsten av denne tilstanden hos etniske minoriteter er en viktig del av det forebyggende arbeidet mot depresjon under svangerskap og fødsel som er et folkehelseproblem. STORK Groruddalen studien er en prospektiv kohort undersøkelse av friske gravide kvinner fra et multietnisk samfunn, Groruddalen i Oslo. Studien viser blant annet den økte forekomsten av depressive symptomer hos etniske minoriteter og hvilken betydning integrering og lav sosioøkonomisk status spiller.
Presentasjon og relaterte artikler:
- Presentasjon (PDF)
- Postpartum depressive symptoms (PDF)
- Svangerskapsdepresjon (PDF)
- Physical activity in pregnancy and postpartum depression (PDF)
- Depression in pregnancy (PDF)
Spørsmål om doktorgradsavhandlingen og referanser kan rettes direkte til Nilam Shakeel, e-post: nilam.shakeel@lillestrom.kommune.no
Relaterte lenker fra seminaret:
23.04.21 - Innvandreres bruk av helsetjenester: erfaringer fra eldre pakistanske kvinner
Førsteamanuensis Jonas Debesay fra OsloMet snakker om Innvandreres bruk av helsetjenester: Erfaringer fra eldre pakistanske kvinner i Norge.
PDF-fil med presentasjon fra seminaret(oppdatert med lenker 26.04.21)
21.04.21 - Webinar migrasjonshelse: Koronavaksinasjonsprogrammet
Ellen Furuseth, overlege i avdeling for smittevern og vaksine vil snakke om
• Koronavaksinasjonsprogrammet og status for vaksineringen i Norge
• De ulike vaksinene
• Bivirkninger
• Barrierer mot vaksinasjon, motforestillinger og myter
• Vaksinekommunikasjon – hvordan gi god informasjon
PDF-fil med presentasjon fra webinaret
26.03.21 - Innvandreres erfaringer med fastlegen
Forsker Marte Kjøllesdal forteller oss om innvandreres erfaringer med fastlegene.
PDF fil med presentasjon fra seminaret
12.02.21 - Endringer i helse langs migrasjonsruten til syriske flyktninger
Stipendiat ved Universitetet i Bergen Elisabeth Marie Strømme presenterer sitt doktorgradsarbeid om Endringer i helse langs migrasjonsruten til syriske flyktninger.
Hvordan endres helsen til syriske flykninger fra en konflikt-nær setting i Midtøsten til etter bosetting i Norge? Hvilke faktorer påvirker forbedring eller forverring av helsen? Når er det best å tilby nyankomne flyktninger en helsesjekk? Og hva bør vi spørre om da? Dette er noen av spørsmålene Elisabeth Marie Strømme forsøker å svare på i sitt doktorgradsarbeid.
02.02.21 - Webinar migrasjonshelse: Koronavaksinasjonsprogrammet
Enhet for migrasjonshelse og område for smittevern ved FHI inviterer til et webinar om koronavaksinasjonsprogrammet med 30 min presentasjon og 30 min til spørsmål og dialog.
Ellen Furuseth, overlege i avdeling for smittevern og vaksine vil holde en presentasjon om
• Koronavaksinasjonsprogrammet
• Prioriteringer av hvem som får vaksine
• De ulike vaksinene
• Bivirkninger
• Hva vi vet om barrierer mot vaksinasjon, motforestillinger og myter
• FHIs planer for informasjon og vaksinekommunikasjon
22.01.21 - Sårbare pasienter under Covid-19 pandemien
Maja Garnaas Kielland (OUS) og Kjersti Johanne Fløtten (Ahus) presenterer en ny rapport fra samtaler med helsepersonell om særlig sårbare pasienter under Covid-19 pandemien 2020.
Presentasjon og andre lenker som ble delt i seminaret:
- Sårbare pasienter under Covid-19 pandemien
- Kronikk: Etiske dilemmaer i sykehusene under covid-19 pandemien
- Digitalt kommunikasjonsverktøy (OUS)
11.12.20 - Innvandrere og brukermedvirkning
Fagseminar om innvandrere og brukermedvirkning med to presentasjoner:
- Ny publikasjon – en oppsummering av kunnskap om innvandrere og brukermedvirkning i helse- og omsorgstjenestene v/ Monika Dybdahl Jakobsen, Universitetet i Tromsø og Ragnhild Storstein Spilker, FHI.
- Brukermedvirkning viktigere enn noen gang? Erfaringer og perspektiver fra LIN – Likestilling, Inkludering og Nettverk v / daglig leder Rabia Musavi.
Presentasjoner fra seminaret:
- Innvandrere og brukermedvirkning i helse- og omsorgstjenestene
- Brukermedvirkning viktigere enn noen gang
13.11.20 - Inncovid.Norge - innvandrere og koronainformasjon
Presentasjon av prosjektet Inncovid.Norge fra Universitetet i Bergen hvor forskere har sett på hvordan innvandrere i Norge får informasjon om korona og myndighetenes anbefalinger og hvordan de forholder seg til disse. Prosjektleder Esperanza Diaz vil innlede og foreløpige funn vil bli presentert av prosjektkoordinator Elzbieta Czapka og prosjektmedarbeider Pierina Alexandra Benavente Velando.