Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Alt om smitte fra mat, vann og dyr

80 treff
  1. Nephropathia epidemica og andre hantavirusinfeksjoner

    Nephropathia epidemica og andre hantavirusinfeksjoner

    Sist endret

    Nephropathia epidemica er en zoonose forårsaket av puumalaviruset. Sykdommen kalles ofte for musepest. Sykdommen er mest utbredt i Norden og Øst-Europa.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  2. Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner

    Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner

    Sist endret

    Bakterier i sjøvann kan ved vedvarende høye badetemperaturer forårsake infeksjoner hos badende gjennom åpne sår. Det er spesielt shewanella- og vibriobakterier som kan forårsake milde eller alvorlige infeksjoner.
    Artikkel
    illustrasjon bading
  3. Tularemi (harepest)

    Tularemi (harepest)

    Sist endret

    Tularemi, eller harepest, forårsakes av bakterien Francisella tularensis. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, etter kontakt med gnagere og deres ekskrementer eller etter flåttbitt og myggstikk.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  4. Campylobacteriose

    Campylobacteriose

    Sist endret

    Campylobacteriose er en næringsmiddelbåren zoonose som forårsakes av enkelte arter i slekten Campylobacter.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  5. Giardiasis

    Giardiasis

    Sist endret

    Giardiasis er infeksjon med parasitten Giardia duodenalis. Den er den hyppigst forekommende tarmflagellaten i Norge, og kan forårsake diaré og magesmerter.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  6. Kontakt med dyr og smittevern

    Kontakt med dyr og smittevern

    Sist endret

    Kontakt mellom mennesker og dyr kan være til gjensidig glede, men selv friske dyr kan ha smittestoffer som kan medføre risiko for spredning av smittsomme sykdommer til mennesker (zoonoser) i Norge.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  7. Salmonellose

    Salmonellose

    Sist endret

    Salmonellose er en næringsmiddelbåren zoonose som forårsakes av salmonellabakterier, og som vanligvis fører til akutt gastroenteritt og i sjeldne tilfeller bakteriemi.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  8. Rottebittfeber

    Rottebittfeber

    Sist endret

    Rottebittfeber er en samlebetegnelse på to ulike zoonoser som begge primært overføres gjennom bitt av infiserte rotter
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  9. Nipah- og Hendravirus-infeksjoner

    Nipah- og Hendravirus-infeksjoner

    Sist endret

    Nipah- og hendravirusinfeksjon er zoonoser som skyldes de nært beslektede nipah-og hendravirusene. Sykdom forekommer hovedsakelig hos dyr, men kan smitte over til mennesker ved direkte eller indirekte kontakt med smittede dyr
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  10. Forebygging av matbåren smitte i helseinstitusjoner

    Forebygging av matbåren smitte i helseinstitusjoner

    Sist endret

    Her finnes en oversikt over hvilke matvarer gravide, personer med nedsatt immunforsvar og andre som er spesielt utsatt for smitte via mat og drikke, bør unngå.
    Artikkel
  11. Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner

    Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner

    Sist endret

    For mange er grillsesongen allerede godt i gang. Noen reiser på ferie til utlandet, og andre er på hyttetur eller på campingferie.
    Artikkel
    smitte-mat-vann.png
  12. Overvåkning av infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr, inkludert vektorbårne sykdommer: årsrapport 2024

    Overvåkning av infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr, inkludert vektorbårne sykdommer: årsrapport 2024

    Sist endret

    For mange av infeksjonssykdommene som smitter fra mat, vann og dyr er forekomsten i 2024 på nivå med tidligere år, og campylobacteriose er fortsatt den vanligste. Samtidig var det en økning for enkelte sykdommer.
    Rapport
    Forside til rapporten
  13. Utbrudd av smittsomme sykdommer i Norge i 2024. Vevbasert system for utbruddsvarsling (Vesuv): årsrapport

    Utbrudd av smittsomme sykdommer i Norge i 2024. Vevbasert system for utbruddsvarsling (Vesuv): årsrapport

    Sist endret

    Denne rapporten gir en oversikt over utbrudd som har blitt varslet til Folkehelseinstituttet fra 1. januar til 31. desember 2024.
    Rapport
    Forside til rapporten.
  14. Risikoen ved å drikke rå melk

    Risikoen ved å drikke rå melk

    Sist endret

    Rå melk kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier og andre mikrober, og bør derfor varmebehandles før vi drikker den eller bruker den i matlaging.
    Artikkel
    melk, melkeglass
  15. Barn og voksne på gårdsbesøk: Råd om forebygging av smitte fra dyr

    Barn og voksne på gårdsbesøk: Råd om forebygging av smitte fra dyr

    Sist endret

    Mange barnehager og skoler drar på besøk til gårder, zoologiske hager og dyreparker. I denne artikkelen finnes råd til barn og voksne for å forebygge smitte fra dyr under slike besøk.
    Artikkel
    Tegning av et barn som klapper på en grisunge
  16. Forebygging av legionellasmitte hjemme

    Forebygging av legionellasmitte hjemme

    Sist endret

    Risikoen for å bli smittet av legionellabakterier hjemme er lav, men bakterien kan i noen tilfeller føre til alvorlig lungebetennelse. Her er noen enkle råd for å unngå smitte hjemme.
    Artikkel
    Fotografi av dusjhode med rennende vann
  17. Norovirus og Sapovirus-enteritt

    Norovirus og Sapovirus-enteritt

    Sist endret

    Norovirus og Sapovirus er lignende virus som forårsaker svært smittsom gastroenteritt og er årsaken til tilfeller og utbrudd av ”omgangssyke”.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  18. Unngå salmonellasmitte fra kontakt med katt og småfugl på senvinteren og våren

    Unngå salmonellasmitte fra kontakt med katt og småfugl på senvinteren og våren

    Sist endret

    De senere år har vi hatt jevnlige utbrudd med salmonellainfeksjon hos katt på senvinter og vår. Kattene blir smittet etter kontakt med småfugl som er bærer av denne bakterien. Mennesker blir syke etter kontakt med katt eller småfugl.
    Artikkel
    katt ved fuglehus i tre
  19. Et av Norges største salmonellautbrudd er på retur

    Et av Norges største salmonellautbrudd er på retur

    Sist endret

    Folkehelseinstituttet har påvist at 230 personer er smittet i utbruddet av Salmonella, men smittetoppen er nådd. Mistanken mot økologiske alfalfaspirer som smittekilde er ytterligere styrket. 
    Nyhet
  20. Salmonella bærerskap - faktorer og lengde

    Salmonella bærerskap - faktorer og lengde

    Sist endret

    Dette prosjektet skal kartlegge antall asymptomatiske bærere av Salmonella etter endt infeksjon, for å undersøke om det finnes vert-, miljø- eller agensspesifikke faktorer for forlenget bærerskap.
    Prosjekt
  21. UNITED4Surveillance (EU4Health Joint Action)

    UNITED4Surveillance (EU4Health Joint Action)

    Sist endret

    The general objective of the project is to strengthen infectious disease surveillance systems at the national level, with improvement of integration, interoperability, and digitalization of data sources.
    Prosjekt
  22. FHI er oppnevnt som referanselaboratorium i EU

    FHI er oppnevnt som referanselaboratorium i EU

    Sist endret

    FHI leder et konsortium som er oppnevnt som EUs referanselaboratorium innen folkehelse for mat- og vannbårne virus.
    Nyhet
  23. Salmonellautbruddet øker i omfang

    Salmonellautbruddet øker i omfang

    Sist endret

    Det nasjonale utbruddet av Salmonella som FHI informerte om 28.11.24 øker i omfang. Ytterligere 26 personer er bekreftet smittet. Totalt er det nå 49 smittede personer i Norge.
    Nyhet
  24. Presentasjoner fra Vaksine- og Smitteverndagene 2024

    Presentasjoner fra Vaksine- og Smitteverndagene 2024

    Sist endret

    • 30.10.2024 - 01.11.2024
    • 08:30 - 14:00
    • Møte
    • FHIs lokaler på Lindern, Oslo, og digitalt
    På denne siden finner du presentasjoner fra Vaksine- og Smitteverndagene 2024.
    Arrangement
  25. Alfalfaspirer mistenkt som smittekilde i nasjonalt utbrudd av Salmonella

    Alfalfaspirer mistenkt som smittekilde i nasjonalt utbrudd av Salmonella

    Sist endret

    Folkehelseinstituttet etterforsker et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien Salmonella Newport. Så langt er det påvist smitte hos 23 personer bosatt i flere fylker. Økologiske alfalfaspirer er mistenkt som kilde til utbruddet.
    Nyhet