Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv

Prosjekt

Salmonella bærerskap - faktorer og lengde (MoMIR) - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert


Dette prosjektet skal kartlegge antall asymptomatiske bærere av Salmonella etter endt infeksjon, for å undersøke om det finnes vert-, miljø- eller agensspesifikke faktorer for forlenget bærerskap.


Har du funnet en feil?

Sammendrag

I dette prosjektet ønsker vi å kartlegge antall asymptomatiske bærere av Salmonella etter endt infeksjon, for å undersøke om det finnes vert-, miljø- eller agensspesifikke faktorer for forlenget bærerskap. Asymptomatiske bærere av Salmonella kan skille ut store mengder bakterier i avføring og dermed medføre økt smitterisiko. Studien vil gjennomføres som en kasus-kasus studie, hvor deltagere rekrutteres blant alle salmonellose tilfeller i Norge fra januar 2019 til september 2020. Alle deltagere vil bli bedt om å besvare et spørreskjema mht. potensielle risikofaktorer for infeksjon og bærerskap. I tillegg vil deltagerne bli bedt om å avlegge en avføringsprøve for å kartlegge bærerskap og mikrobielle karakteristika som kan ha betydning for forlenget bærerskap. Studien vil frembringe kunnskap om antall asymptomatiske bærere av Salmonella i Norge, som vil være nyttig for revisjon av de nasjonale smitteverntiltakene etter endt Salmonella infeksjon.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Anke Corinna Stüken, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Anke Corinna Stüken, Avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, Folkehelseinstituttet
Karin Maria Nygård, Folkehelseinstituttet
Liselotte Buarø, Avdeling for molekylærbiologi, Folkehelseinstituttet
Mohammed Umaer Naseer, Avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, Folkehelseinstituttet
Emily Ann Macdonald, Folkehelseinstituttet
Line Vold, Folkehelseinstituttet
Solveig Jore, Folkehelseinstituttet
Kristian Franer, Folkehelseinstituttet
Lamprini Veneti, Avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, Folkehelseinstituttet
Roberto La Ragione, University of Surrey