Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner
Artikkel
|Oppdatert
For mange er grillsesongen allerede godt i gang. Noen reiser på ferie til utlandet, og andre er på hyttetur eller på campingferie. Dette er sesongen for mat- og vannbårne sykdommer, men ved å følge noen enkle råd kan du redusere risikoen for flere av de typiske «sommerinfeksjonene».
Ofte kan utendørsaktiviteter som tilbereding av mat by på noen utfordringer dersom man ikke husker å gjennomføre det som vi resten av året kaller god kjøkkenhygiene. En rekke forskjellige smittestoffer kan føre til at man får infeksjoner som kan overføres fra vann eller matvarer. Flere av disse smittestoffene trives også ekstra godt i varm sommertemperatur.
– Bruk av vann med dårlig kvalitet i utmark og på hytter samt kontakt med husdyr som lam, kalver og killinger kan også være viktige risikofaktorer for smitte sier lege Hilde Marie Lund ved Folkehelseinstituttet.
Infeksjonene kan hovedsakelig gi akutt diaré, oppkast og/eller magesmerter med ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad.
– I de aller fleste tilfellene går plagene over av seg selv og det er sjelden behov for sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling. Alvorlige følgetilstander og dødsfall kan allikevel forekomme. Dette gjelder særlig for spesielt utsatte grupper som små barn, eldre og syke, sier Lund.
Her er rådene du trenger
Alle kan selv bidra til å forebygge smittsomme sykdommer som kan overføres fra mat eller vann ved å følge noen generelle råd:
- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
- Vask kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, som for eksempel rått kjøtt, før det samme utstyret brukes til annen mat.
- Hold rått kjøtt godt adskilt fra andre matvarer, særlig de du skal spise rå eller de som allerede er varmebehandlet.
- Gjennomstek eller gjennomkok fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat i tillegg til hele stykker av svinekjøtt (koteletter, steker, fileter o.l.).
- Stek andre kjøttprodukter godt på overflaten.
- Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) og husk kjøleboks i sommervarmen.
- Skyll godt grønnsaker og salater som skal spises rå.
- Før du drikker vann rett fra naturen:
- Sjekk at vannet er rennende, klart og uten lukt eller smak
- Unngå vann i nærheten av avføring fra dyr eller døde dyr (for eksempel døde lemen)
- Unngå vann der det er beitedyr like i nærheten, eller vann som har tilsig fra landbruk
Når du er i utlandet, bør du i tillegg passe på at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann eller skrelt, og unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk samt drikkevann som ikke selges på flasker.
Mer informasjon om forebygging av mat- og vannbårne infeksjoner:
- Før du drikker vann fra naturen
- Gode råd for god reise
- Se deg rundt før du slukker tørsten i en bekk
- Mat i sommervarmen» (Matportalen)
Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner
Bakterier i sjøvann kan ved vedvarende høye badetemperaturer forårsake infeksjoner hos badende gjennom åpne sår. Det er spesielt shewanella- og vibriobakterier som kan forårsake milde eller alvorlige infeksjoner. Se mer informasjon i artikkelen Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner.
Topp i sommerhalvåret
Typiske mat- og vannbårne sykdommer som har en topp om sommeren, er enterohemoragisk E.coli (EHEC)-infeksjon, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose.

Smitte innen- og utenlands
Under covid-19-pandemien var det en nedgang i meldte tilfeller til MSIS for de fleste infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr, trolig grunnet mindre reiseaktivitet og omfattende smitteverntiltak i samfunnet. I 2022 ses en økende trend for de fleste av infeksjonssykdommene. Enkelte sykdommer er i 2022 tilbake på samme nivå som før pandemien, mens andre ligger fortsatt lavere enn tidligere, men med en økende trend. Vanligvis er rundt 60-70 % av alle salmonellose-tilfellene smittet utenlands, mens i 2022 var andelen utenlandssmittede kun 35 %. For EHEC-infeksjon, campylobacteriose, cryptosporidiose og giardiasis er vanligvis 30-60 % av tilfellene smittet utenlands, mens tilsvarende tall for 2022 ligger mellom 15-40 %. Ytterligere informasjon om forekomst av infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr finnes i årsrapporten for 2022 på FHIs nettsider.