Et av Norges største salmonellautbrudd er på retur
Nyhet
|Publisert
Folkehelseinstituttet har påvist at 230 personer er smittet i utbruddet av Salmonella, men smittetoppen er nådd. Mistanken mot økologiske alfalfaspirer som smittekilde er ytterligere styrket.
– Dette er det største salmonellautbruddet som er rapportert i Norge på nært 40 år, sier fungerende seksjonsleder Umaer Naseer ved smittevern og beredskap i FHI.
– Økningen av antall smittede er stor siden 6. desember da vi sist informerte om utbruddet. Dette er ikke uventet da det tar tid fra prøvetaking av de som har blitt syke til endelig svar på laboratorieanalysene foreligger. De fleste av de smittede ble syke i overgangen november og desember 2024, i tiden rundt tilbaketrekkingen av økologiske alfalfaspirer, sier Naseer.
De smittede personene har blitt syke fra midten av oktober til midten av desember. De er i alderen 0–90 år, median alder er 47,5 år, og 159 av dem er kvinner. 76 av de smittede har vært sykehusinnlagt. De smittede er bosatt i hele landet: Vestland (72), Akershus (24), Trøndelag (19), Oslo (18), Innlandet (15), Møre og Romsdal (13), Rogaland (12), Telemark (11), Vestfold (11), Østfold (11), Agder (7), Buskerud (7), Finnmark (5), Troms (3) og Nordland (2).
Det er i hovedsak to typer Salmonella som er årsak til utbruddet: Av de 230 smittede personene, er 105 smittet med Salmonella Newport og 120 smittet med Salmonella Typhimurium. De siste 5 er smittet med andre salmonellatyper.
– Mistanken mot alfalfaspirer som smittekilde i utbruddet er ytterligere styrket siden vi nå ser at antall smittede personer har gått ned etter at spirene ble trukket fra markedet og funn av Salmonella i spirer, sier Naseer.
Mattilsynet og Veterinærinstituttet har påvist samme salmonellabakterie i spirer som laboratoriet ved FHI har påvist i pasienter.
Naseer påpeker at spirer er et kjent risikoprodukt for mage- og tarminfeksjon. Gravide, immunsupprimerte og små barn bør derfor unngå å spise rå spirer.
Flere land i Europa har over de senere år hatt utbrudd med Salmonella knyttet til inntak av spirer. Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og europeiske matmyndigheter (EFSA) samarbeider nå med myndigheter i Norge og andre europeiske land for å se på om det er en sammenheng mellom disse utbruddene og tiltak som bør iverksettes for å hindre tilsvarende utbrudd framover.
Se også: