Alfalfaspirer mistenkt som smittekilde i nasjonalt utbrudd av Salmonella
Nyhet
|Publisert
Folkehelseinstituttet etterforsker et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien Salmonella Newport. Så langt er det påvist smitte hos 23 personer bosatt i flere fylker. Økologiske alfalfaspirer er mistenkt som kilde til utbruddet. Forbrukere anbefales å kaste produktene.
FHI etterforsker utbruddet i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og de mikrobiologiske laboratoriene.
De smittede personene har blitt syke fra midten av oktober. De er i alderen 18-79 år, median alder er 48 år og 16 av dem er kvinner. 8 av de smittede har vært innlagt i sykehus. Det er påvist bakterier med lik genetisk profil hos alle de smittede. Dette tyder på en felles smittekilde.
Personene er bosatt i Vestland (4), Trøndelag (4), Rogaland (3), Møre og Romsdal (3), Innlandet (2), Østfold (2), Akershus (2), Telemark (2) og Oslo (1).
Typiske symptomer på salmonellose er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Infeksjonen går som regel over av seg selv uten behandling. Salmonellabakterier smitter hovedsakelig gjennom mat.
– Flere av de smittede personene i utbruddet oppgir å ha spist spirer. FHI har også tidligere i år sett en økning i tilfeller med salmonellainfeksjon hvor spirer har vært mistenkt som årsak til sykdommen. Vi har derfor undersøkt spirer i detalj i samarbeid med Mattilsynet, sier fungerende seksjonsleder Umaer Naseer ved smittevern og beredskap på FHI.
Forbrukerne anbefales å kaste spirer som er kjøpt de siste 3 ukene. Dette gjelder også blandingsprodukter hvor alfalfaspirer er en ingrediens, f.eks. sandwicher, baguetter, salater, wraps og liknende.
- Alfalfaspirer mistenkt som kilde til nasjonalt utbrudd av Salmonella (mattilsynet.no)
- Norske Spirer A/S trekker tilbake flere produkter på grunn av mistanke om Salmonella (mattilsynet.no)
Om salmonellose (salmonellainfeksjon)
Salmonellose forårsakes av infeksjon med bakterien Salmonella.
Smitteutbrudd med Salmonella er sjelden i Norge. Forekomsten av Salmonella er mye lavere blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler enn i de fleste andre europeiske land.
Importerte matvarer fra land der Salmonella er mer vanlig utgjør likevel en viss smitterisiko. Oftest er smittekildene importerte kjøttprodukter, men også egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder.
Smitteoverføring kan også skje fra husdyr, inkludert kjæledyr som hund, katt, fugler og reptiler. I Norge er det dessuten påvist smitte til mennesker fra ville dyr, som fugler og pinnsvin.
I tillegg skilles Salmonella ut i avføringen hos smittede personer og kan derfor også smitte fra person til person gjennom dårlig hånd- og kjøkkenhygiene.
God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt et viktig råd for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Har du diaré, bør du unngå å lage mat til andre.
FHI vil informere om eventuelt nye bekreftete tilfeller i utbruddet. Følg med på utbruddet på FHIs oversikt over utbrudd av salmonellose.
Se også: