Ny kunnskap for framtidens matsystem: Vellykket sluttkonferanse for NewTools
Artikkel
|Publisert
Konferansen «Framtidens matsystem – hvordan går vi i riktig retning?» samlet forskere, myndigheter, interesseorganisasjoner og næringsliv for å dele resultater fra tre store forskningsprosjekter: NewTools ved Folkehelseinstituttet, Virkemidler for omstilling i matpolitikken (VOM) ved CICERO og NOR-Eden-prosjektet ved Universitetet i Oslo.
29.–30. oktober møttes rundt 170 deltakere for å presentere ny kunnskap og diskutere hvordan vi kan skape et matsystem som fremmer både folkehelse og miljø. Konferansen markerte avslutningen på disse tre forskningsprosjekter finansiert av Norges forskningsråd, og som har involvert både forskningsinstitusjoner og andre samfunnsaktører.
Sammen har prosjektene utviklet ny kunnskap som trengs for å omstille matsystemet i en mer bærekraftig retning.
– Sterke forskningsmiljøer i Norge må jobbe sammen for å finne gode løsninger. Prosjektene NewTools, NOR-Eden og VOM har her flyttet kunnskapsgrunnlaget fremover, poengterte Mari Sundli Tveit, direktør i Forskningsrådet
Helle Margrete Meltzer, tidligere forskningssjef ved FHI, og hjernen bak NewTools prosjektet åpnet konferansen med å slå fast at vi står overfor store utfordringer i matsystemet.
Gjennom to dager ble det diskutert alt fra planteproduksjon og matpolitikk til forbrukerpreferanser og offentlige innkjøp. Prosjektene har levert ny innsikt om hvordan vi kan endre kosthold, utvikle verktøy og skåringssystemer, og bruke politiske virkemidler for å fremme bærekraftige matsystemer.
Skåringssystemer for mat – lar det seg gjøre?
Dag 1 ga et dypdykk i forskningsfunn fra alle prosjektene. Fra NewTools fikk vi presentert skåringssystemene som er utviklet. Konklusjonen fra forskerne som har ledet forskningen på dette feltet, er ja, det lar seg gjøre å lage systemer som rangerer mat utfra ernæringsmessig verdi og den påvirkningen den har på miljø og sosiale forhold.
Forskningen som er gjort for å få mer innsikt i forbrukernes forståelse av merkeordninger på mat, viser at det er stor variasjon hos ulike grupper hvordan de forholder seg til matmerking.
Folkehelseinstituttets direktør Guri Rørtveit åpnet dag 2, og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Usman Ahmad Mushtaq holdt et inspirerende åpningsinnlegg der han knyttet sammen matens betydning for helse med planetens evne til å produsere mat, og at vi må se dette i sammenheng.
– Vi må tenke helhet, ikke dele mat inn i klima, ernæring eller helse, men gå for vinn-vinn situasjoner. Det som er bra for mennesker, er også bra for klima og miljø, sa Mushtaq.
Andre som bidro til å sette konferansen inn i en bredere kontekst var Forskningsrådets direktør Mari Sundli Tveit, Ola Hedstein, partner i Rethink Food, og Siri Lothe, leder for sekretariatet til det regjeringsoppnevnte Matsystemutvalget.
Verdien av bredt samarbeid
Prosjektleder for NewTools, Knut-Inge Klepp, fremhevet verdien av det brede samarbeidet:
– NewTools er unikt på den måten at vi etablerte et konsortium bestående av hele 28 partnere som representerer aktører fra hele matsystemet, inkludert en rekke forskningsinstitusjoner med ulik fagkompetanse, representanter fra primærnæring, industri, matvarekjedene, frivillig sektor og myndigheter. I tillegg har vi samarbeidet tett med andre forskningsprosjekt også støttet av forskningsrådet (NOR-Eden og VOM). Vår felles sluttkonferanse viste tydelig synergien og verdien ved det tette samarbeidet, og gir et godt utgangspunkt for videre forskningssamarbeid, sa Klepp.
Konferansen ble avsluttet med korte presentasjoner fra forskerne om hva som er viktig for å oppnå et mer bærekraftig matsystem – og hvilke grep som kan bringe oss nærmere målet om et sunt og bærekraftig kosthold for alle.
NewTools-prosjektet har formell sluttdato 30.april 2026. Det vil bli laget en sluttrapport fra prosjektet som oppsummerer kunnskap og erfaringer.
Program og presentasjoner
Dag 1: Onsdag 29. oktober
| Tid | Innhold | Deltakere |
| 08:30 | Registrering og kaffe | |
| 09:00 | Åpning av konferansen – hvorfor er vi her? Bob van Oort (CICERO), Knut-Inge Klepp (FHI) og Lene Frost Andersen (UiO) | Helle Margrete Meltzer, FHI |
| 09:15 | Matproduksjon og politikk | Moderator: Astrid Arnslett, CICERO |
| Økt produksjon av grønnsaker i hele landet? | Sissel Torre og Anne Kjersti Uhlen, NMBU | |
| From field to fork: Opportunities and challenges of plant value chain and plant-derived foods in Norway | Laura Carraresi, Grethe Iren Borge og Paula Varela Tomasco, Nofima | |
| Spørsmål og kommentarer | ||
| 10:00 | Pause | |
| 10:30 | Matproduksjon og politikk forts. | Astrid Arnslett |
| En analyse av målsetninger og virkemiddeleffekt hittil: virker virkemidlene? Hva trenges for å styrke virkningene? | Bob van Oort, CICERO | |
| Hvor bra er klima integrert i jordbrukspolitikk? Kan Norge lære noe fra andre land om omstilling? | Katrine Skagen, CICERO | |
| Kan omstilling bidra til bredere eller bedre måloppnåelse? | Klaus Mittenzwei, Ruralis | |
| Hvilke virkemidler for omstilling finnes? Hva behøves av ulike aktører i matsystemet for en sammenhengende omstilling? | Markus Lohne Hustad, Framtiden i våre hender | |
| Spørsmål og kommentarer | ||
| 11:30 | Skåringssystemer for å rangere mat – lar det seg gjøre, og hva kan de brukes til? | Moderator: Kaja Lund-Iversen, FHI |
| Lar det seg gjøre å rangere mat etter ernæringsmessig kvalitet? | Marianne Hope Abel og Anna Amberntsson, FHI | |
| Rammeverk for miljømessig og sosial bærekraft for mat – hvor langt er vi kommet? | Hanne Fjerdingby Olsen, NMBU og Hanne Møller, NORSUS | |
| Ernæring, sosial og miljømessig bærekraft for matvarer – samsvar og avveininger | Anna Woodhouse, NORSUS | |
| Spørsmål og kommentarer | ||
| 12:30 | Lunsj | |
| 13:15 | Skåringssystemer for å rangere mat – lar det seg gjøre, og hva kan de brukes til? forts. | Kaja Lund-Iversen, FHI |
| Merking av mat som virkemiddel – er det et viktig tiltak for å fremme mer bærekraftige matsystemer? | Frode Alfnes, NMBU/SIFO | |
| Hvordan forholder forbrukere seg til merkeordninger basert på skåringssystemer for ernæring og miljømessig og sosial bærekraft? | Laura Terragni og Marianne Morseth, OsloMet | |
| Spørsmål og kommentarer | ||
| 14:30 | Pause | |
| 14:45 | Offentlig innkjøp – hvordan kan det gjøres mer sunt og bærekraftig? | |
Hvordan kan offentlig matinnkjøp bidra til bedre folkehelse og en mer bærekraftig utvikling? Vet vi hvor sunt og bærekraftig innkjøpet er i dag?
Offentlig matinnkjøp – hvordan kan det gjøres mer sunt og bærekraftig? |
Lene Frost Andersen og Marie Michaelsen Bjøntegaard, UiO | |
| 15:45 | Takk for i dag |
Dag 2: Torsdag 30. oktober
| Tid | Innhold | Navn |
| 08:30 | Registrering og kaffe | |
| 09:00 | Åpning | Guri Rørtveit, Folkehelseinstituttet |
| 09:05 | Introduksjon til dagen | Kristin Halvorsen, CICERO |
| Usman Ahmad Mushtaq, Helse- og omsorgsdepartementet | ||
| Mari Sundli Tveit, Forskningsrådet | ||
| Ola Hedstein, Rethink Food | ||
| Siri Lothe, Matsystemutvalget, Landbruks- og matdepartementet |
||
| 09:35 | Hvordan kan vi få et mer bærekraftig matsystem? Tre prosjekters bidrag | |
| NOR-Eden-prosjektet - mot et sunt og bærekraftig kosthold i Norge | Lene Frost Andersen, Universitetet i Oslo | |
| NewTools - Verktøy for omstilling av matsystemet, inkludert skåringssystemer på ernæring og miljømessig og sosial bærekraft | Knut-Inge Klepp, Folkehelseinstituttet | |
| VOM – Virkemidler for Omstilling i Matsystemet | Bob van Oort, CICERO | |
| Spørsmål og kommentarer |
||
| 10:30 | Pause | |
| 10:50 | Endring og omstilling – er det mulig? | |
| Korn er klimavennlig og sunn mat. Hvorfor dyrker vi ikke mer? | Nina Holmelin, CICERO | |
| Bedre systemer for datadeling og -tilgang | Hanne Fjerdingby Olsen, NMBU | |
| Offentlige innkjøp - hva er mulighetene? | Marie Michaelsen Bjøntegaard, UiO | |
| Panelsamtale med innledere og: - Tor Jacob Solberg, Norsk Bonde og Småbrukerlag - Ragnhild Lunner, Direktoratet for økonomistyring (DFØ) - Espen Sundh, Felleskjøpet Agri | ||
| 12:00 | Lunsj | |
| 13:00 | Hva er det som bestemmer hva vi spiser? Hvem må endre seg først? | |
| Hvordan påvirker matomgivelsene kostholdet vårt? | Knut-Inge Klepp, Folkehelseinstituttet | |
| Matindustriens rolle i å fremme et sunt og bærekraftig kosthold: Perspektiver fra TINE | Unn Grønvold Nikolaisen, TINE SA | |
| Perspektiver fra Orkla Foods | Gry Fahrendorff, Orkla Foods | |
| Dagligvarehandelens rolle i å fremme et sunt og bærekraftig kosthold – erfaringer fra Oda | Turi Pettersen, tidligere Oda | |
| Forbrukermakt – hvor viktig er den i transformasjonen av matsystemet? | Gunstein Instefjord, Forbrukerrådet | |
| Panelsamtale med innledere | ||
| 14:00 | Kaffepause | |
| 14:20 | Hvis forskningsresultatene fikk bestemme | Kristin Halvorsen |
| 14:25 |
|
Lene Frost Andersen, UiO Marianne Hope Abel, FHI Hanne Fjerdingby Olsen, NMBU Sissel Torre, NMBU Hanna Svensson, RISE Marianne Morseth, OsloMet Frode Alfnes, NMBU/SIFO Bob van Oort, CICERO |
| 15.00 | Refleksjoner og kommentarer | Helle Margrete Meltzer, FHI |
| 15:10 | Avrunding og takk for denne gang | |
| 15.15 | Slutt |