Siste om levevaner, kosthold og ernæring
Viser 536 treff
- Jod
Jod
Sist endret
Denne artikkelen gir blant annet en oversikt over hvorfor jod er viktig, hva vi bør spise for å få nok jod, hvem som er mest utsatt for å utvikle jodmangel, og hvem som anbefales å ta kosttilskudd.Artikkel - Betydningen av sosial ulikhet for tobakksbruk
Betydningen av sosial ulikhet for tobakksbruk
Sist endret
Prosjektet vil belyse betydningen av impulsivitet, diskontering og psykososiale forhold for tobakksbruk og endring i tobakksvaner i voksen alder. Prosjektet vil undersøke hvorvidt disse sammenhengene modifiseres av sosial status.Prosjekt - Tobakksbruk i et sosiokulturelt perspektiv
Tobakksbruk i et sosiokulturelt perspektiv
Sist endret
Prosjektet fokuserer på sosiale, kulturelle, økonomiske og demografiske kjennetegn ved ulike brukergrupper av tobakk og undersøker om det finnes livsstil-, holdnings- og kunnskapsdifferanser knyttet til disse.Prosjekt - Informasjonsmateriell om koffein
Informasjonsmateriell om koffein
Sist endret
Informasjonsmateriell om koffein for sosiale medier, print og informasjonsskjermer.Plakat - Hovedfunn fra European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) 2024 er publisert
Hovedfunn fra European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) 2024 er publisert
Sist endret
The European Union Drugs Agency (EUDA) presenterer 20. mai hovedfunn fra den 8. runden av ESPAD-undersøkelsen (https://www.espad.org/). Undersøkelsen viser tall om rusmiddelbruk blant europeisk ungdom. Tallene fra Norge er samlet inn av FHI. Hovedresultatet fra ESPAD 2024 er en fortsatt gjennomgående positiv utvikling når det gjelder bruk av både tobakk, alkohol og narkotika blant europeiske 15–16-åringer.Melding - Skulemat
Skulemat
Sist endret
Senter for evaluering av folkehelsetiltak har sidan 2020 hatt ulike forskingsaktivitetar på skulemat. Senteret har gjennomført nasjonale kartleggingar, effektevalueringar og uttesting av konkrete ordningar.Artikkel - Matdugnaden: Et bidrag til et sunnere og mer bærekraftig kosthold i Norge
Matdugnaden: Et bidrag til et sunnere og mer bærekraftig kosthold i Norge
Sist endret
Folkehelseinstituttet og EAT Foundation gjennomførte prosjektet Matdugnaden sammen med Comte Bureau og Deloitte AS Stimulab.Artikkel - Arbeidsplassen kan bidra til bedring av rusmiddelproblemer
Arbeidsplassen kan bidra til bedring av rusmiddelproblemer
Sist endret
Arbeidstakere med et problematisk rusmiddelbruk opplevde at Akan-avtalen ga dem tilgang til ressurser som var viktige for bedring. Det viser en rapport fra FHI.Forskningsfunn - Rusmiddelproblemer i en arbeidslivskontekst: Arbeidstakeres erfaringer med individuelle Akan-avtaler
Rusmiddelproblemer i en arbeidslivskontekst: Arbeidstakeres erfaringer med individuelle Akan-avtaler
Sist endret
Rapporten belyser betydningen av individuelle Akan-avtaler, et tilbud i norsk arbeidsliv til arbeidstakere som opplever utfordringer knyttet til rusmiddelbruk eller annen avhengighetsproblematikk.Rapport - Markant økning i bruken av vektreduserende legemidler
Markant økning i bruken av vektreduserende legemidler
Sist endret
De siste årene har det vært en markant økning i bruken av legemidler som brukes til behandling av overvekt og fedme. Spesielt øker bruken av de nyere legemidlene, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.Nyhet - Rusmiddelbruk blant unge og mulige sammenhenger med sosiale og helsemessige utfall
Rusmiddelbruk blant unge og mulige sammenhenger med sosiale og helsemessige utfall
Sist endret
Denne studien kombinerer selvrapporterte data fra 1510 elever på videregående skoler med registerinformasjon for å bidra til ny kunnskap om mulige sammenhenger mellom rusmiddelbruk og negative konsekvenser.Prosjekt - International interesse for nordiske forslag til endringer i Nutri-Score
International interesse for nordiske forslag til endringer i Nutri-Score
Sist endret
Nutri-Score rangerer alle matvarer etter ernæringsmessig kvalitet fra A til E og brukes i flere europeiske land. Sunnere matvarer får en mørkegrønn A, mens de minst sunne får en mørkorange E. Merket har også begynt å dukke opp på noen importerte produkter i Norge.Forskningsfunn - MittLiv Reg
MittLiv Reg
Sist endret
Prosjektet er en utvidelse av MITT LIV-studien, og skal koble til informasjon om deltakerne fra ulike nasjonale registre.Prosjekt - Cannabisprodukter, bruk blant unge i Norge, lovgivning og assosiert risiko for negative konsekvenser
Cannabisprodukter, bruk blant unge i Norge, lovgivning og assosiert risiko for negative konsekvenser
Sist endret
Notatet gir en oversikt over cannabisbruk blant unge i Norge og mulige negative konsekvenser av bruken.Notat - Mindre alkoholbruk, men mer alkoholskader blant folk med lav utdanning
Mindre alkoholbruk, men mer alkoholskader blant folk med lav utdanning
Sist endret
En studie fra FHI viser at personer med grunnskoleutdanning rapporterer at de drikker mindre, men likevel får mer alkoholskader enn personer med universitetsutdanning.Forskningsfunn - Longitudinell studie om ungdoms rusmiddelbruk - Mitt liv-studien
Longitudinell studie om ungdoms rusmiddelbruk - Mitt liv-studien
Sist endret
Studien vil undersøke tema som rusmiddelbruk, tilknytning til skole, venner og familie, generell fysisk og psykisk helse og bruk av sosiale medier.Prosjekt - Opioidepidemi i Norge?
Opioidepidemi i Norge?
Sist endret
Hovedmål med prosjektet er å finne ut om bruk av opioider har begynt å utvikle seg til en epidemi i Norge.Prosjekt - Flaskevann-studien
Flaskevann-studien
Sist endret
Flaskevann-studien er en del av det EU-finansierte prosjektet POLYRISK hvor vi ønsker å få bedre kunnskap om mikro- og nanoplastpartikler vi utsettes for i miljøet og hvordan disse kan påvirke immunresponsen vår.Prosjekt - Norkost 4 - nasjonal kostholdsundersøkelse
Norkost 4 - nasjonal kostholdsundersøkelse
Sist endret
Målet med undersøkelsen er å finne ut mer om våre spisevaner og sammenhenger mellom kosthold og helse.Artikkel - Bryr norske forbrukere seg om bærekraft når de handler mat?
Bryr norske forbrukere seg om bærekraft når de handler mat?
Sist endret
37 % mener eget matforbruk er bærekraftig, men smak, kvalitet og pris er likevel det som teller mest når vi skal fylle handlekurven.Forskningsfunn - Overvekt og fedme hos barn og unge – hvordan definere?
Overvekt og fedme hos barn og unge – hvordan definere?
Sist endret
Ved hjelp av kroppsmasseindeks (Body mass index, BMI) kan vi vurdere om barnet eller ungdommen har normal eller avvikene vekt. BMI beregnes ut fra individets vekt og høyde (kg/m2).Artikkel - Informasjon om mulig oppfølgingsundersøkelser av Cann2025
Informasjon om mulig oppfølgingsundersøkelser av Cann2025
Sist endret
Folkehelseinstituttet ønsker å følge opp Cann2025-undersøkelsen med kobling av data til offentlige registre, samt intervju, fokusgrupper eller nytt spørreskjema.Artikkel - Begrense markedsføring rettet mot barn (indikator 23)
Begrense markedsføring rettet mot barn (indikator 23)
Sist endret
Indikatoren beskriver følgende: Politiske strategier for å begrense markedsføring rettet mot barn av mat og drikke som har høyt innhold av mettet fett, transfettsyrer, tilsatt sukker eller salt.Indikatorer for ikke-smittsomme sykdommer NCD - Forekomst og betydning av søvnvansker hos barn
Forekomst og betydning av søvnvansker hos barn
Sist endret
Målet med studien er å undersøke forekomst av, risikofaktorer for og sammenheng mellom søvnvansker og andre reguleringsvansker i tidlig barnealder og senere fysisk og psykisk helse.Prosjekt - Informasjon til deltakerne i Cann2025
Informasjon til deltakerne i Cann2025
Sist endret
Deltakere i Cann2025 mottar et informasjonsskriv på mail i forkant av undersøkelsen. Siden undersøkelsen er anonym, er det ikke nødvendig å underskrive en egen samtykkeerklæring.Artikkel