Det er viktig å vite hva vi spiser i Norge
Norkost 4- nasjonal kostholdsundersøkelse
Artikkel
|Publisert
Målet med undersøkelsen er å finne ut mer om våre spisevaner og sammenhenger mellom kosthold og helse.
Norkost-undersøkelsene er nasjonale kartlegginger av kostholdet hos voksne personer i Norge. De tidligere Norkost-undersøkelsene; 1, 2 og 3, ble gjennomført i henholdsvis 1993/94, 1997 og i 2010/11. Den fjerde, Norkost 4, er nå i gang.
I løpet av 2022 og 2023 vil et tilfeldig utvalg på rundt 6300 personer i alderen 18-80 år fra hele landet motta en invitasjonsbrosjyre i posten der de inviteres til å være med. For å få et bilde av kostholdet i Norge inviterer vi deltagere fra hele landet og i alle aldere. Maten vi spiser varierer fra person til person og fra dag til dag. Alle de inviterte deltakerne er derfor viktige.
Kostholdsundersøkelsen Norkost 4 gjennomføres i samarbeid mellom Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo (UiO). Er du invitert til å delta kan du lese mer om undersøkelsen på UiO sine sider:
Den første forberedende delen av Norkost 4 ble gjennomført i første halvdel av 2021 med en pilottest. 800 personer ble invitert til å delta, og 45 % gjennomførte to telefonintervjuer om kostholdet sitt. Deltagelsen var relativt lik hos menn og kvinner; 44 % av de inviterte mennene og 46 % av de inviterte kvinnene deltok. Deltagelsen blant de yngste (18-23 år) og eldste (70 -80 år) aldersgruppene var noe lavere enn i de øvrige aldersgruppene, og var på henholdsvis på 38 % og 35 %.
Hovedformålet med denne innledende undersøkelsen var å teste gjennomførbarheten av det planlagte studiedesignet og gi et bilde av deltagelsesprosenten. Siden første del av undersøkelsen forløp som planlagt, vil omtrent det samme designet også bli benyttet i hovedundersøkelsen når rundt 6300 deltagere fra hele landet skal inviteres til å være med i løpet av 2022 og 2023.
Resultatene fra Norkost 4 er forventet å foreligge i løpet av 2024.