Forekomst og betydning av søvnvansker hos barn
Prosjekt
|Oppdatert
Målet med studien er å undersøke forekomst av, risikofaktorer for og sammenheng mellom søvnvansker og andre reguleringsvansker i tidlig barnealder og senere fysisk og psykisk helse.
Sammendrag
Bakgrunn: Søvn er sentralt for optimal utvikling og for god helse i barndom. Samtidig er søvn ofte problematisk i denne perioden og vi trenger mer kunnskap om hvilke barn som er i særlig risiko for søvnproblemer. En rekke uheldige eksponeringer og hendelser i svangerskap, under fødsel og i nyfødtperiode er kjente risikofaktorer for forstyrret hjerneutvikling. Vi mangler imidlertid kunnskap om i hvilken grad de samme risikofaktorene har betydning for søvn i oppvekst. Ekstrem prematur fødsel kan forstyrre hjerneutvikling og forskning har vist at disse barna har økt risiko for søvnproblemer. Det er imidlertid behov for kunnskap om hvorvidt barn med andre grader av prematuritet også er i risiko.
Hovedmål: De overordnede målene er å undersøke hvorvidt kjente risikofaktorer for forstyrret hjerneutvikling i svangerskap, fødsel og nyfødtperiode er risikofaktorer for søvnproblemer hos terminfødte barn i et stort utvalg av barn i normalpopulasjon. Videre å undersøke om barn født med ulik grad av prematuritet har mer søvnproblemer enn terminfødte barn. Vi forventer å finne en sammenheng mellom tidlige uheldige eksponeringer/hendelser inkludert prematuritet og søvnproblemer i oppvekst.
Prosjektet skal benytte seg av allerede innsamlede opplysninger fra 2 følgende datakilder;
Helseprofil 0-20: Bergen kommune etablerte Helseprofil 0-20 som strukturert elektronisk journal for helsestasjon og skolehelsetjeneste i 2010. Helseprofil 0-20 brukes ved rutineundersøkelser ved alder 6 uker, 6 måneder, 2 år, 6 år (skolestart), 8 år (3.klasse) og 13 år (8.klasse). Prosjektets hovedutfall er insomni-symptomer, dvs. problemer med innsovning og/eller nattlige oppvåkninger. Forekomst av dette er kartlagt ved samtlige konsultasjoner fra 6 måneders alder i Helseprofil 0-20. Alle barn med journaldata i Helseprofil 0-20 i årskullene 1996 -2022 vil bli inkludert i prosjektet. Helseprofil 0-20 dekker ca. 99% av barna i Bergen kommune.
Medisinsk fødsel register (MFR): Opplysninger om alle inkluderte barn vil bli hentet fra MFR. Relevante opplysninger er opplysninger om risikofaktorer for forstyrret hjerneutvikling i svangerskapet, fødsel og nyfødtperiode. Data fra Helseprofil 0-20 og MFR skal kobles.
Alle data er samlet inn til henholdsvis Bergen kommune og MFR ved FHI. Prosjektet er godkjent av REK, prosjekttittel "Forekomst og betydning av søvnvansker hos barn" (REK 2015/1764). Prosjektet er fritatt samtykkekravet.
Virkning: Barn med risikofaktorer for forstyrret hjerneutvikling er også i risiko for ulike typer vansker som for eksempel psykiske vansker og lærevansker. Forstyrret søvn kan både forårsake og forsterke slike vansker. Det er derfor spesielt viktig med kunnskap om disse barnas evt. økte risiko for søvnproblemer slik at disse problemene kan fanges opp og behandles tidlig.
Prosjektleder
Kristine Marie Stangenes, Folkehelseinstituttet
Start
01.10.2015
Slutt
31.12.2027
Status
Pågående
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet