Denguefeber og andre myggbårne sykdommer i store deler av verden
Nyhet
|Publisert
Det pågår utbrudd av denguefeber i Sør- og Mellom-Amerika, med en voldsom økning av meldte tilfeller sammenlignet med tidligere år.
Denguefeber er en virussykdom som overføres med mygg. Sykdommen er på kraftig fremmarsj og finnes i tropiske og subtropiske strøk i hele verden. De senere årene har det vært store utbrudd i Sør- og Sørøst-Asia (særlig India, Malaysia, Pakistan, Vietnam, Bangladesh, Filippinene, Indonesia, Sri Lanka og Thailand). Forekomsten i disse landene har vært høy i mange år, men også her ser man en betydelig økning sammenlignet med tidligere år. Enkelte land rapporterer også om økt forekomst av andre myggbårne virus, som chikungunya og zika.
I tropiske og subtropiske områder forekommer smitte av myggbårne sykdommer hele året, men i sommerhalvåret kan det også forekomme i deler av Nord-Amerika, Europa og andre tempererte områder. Myggen som overfører denguevirus - og kan overføre andre virus - stikker på dagtid, og denguesmitte forekommer både på landsbygda og i urbane strøk.
De fleste som blir smittet får ingen eller veldig milde symptomer, men ca. én av fire vil få denguefeber. Det er en akutt febersykdom med hodepine, smerter i muskler og ledd, iblant utslett, som typisk varer inntil en ukes tid. Enkelte kan bli alvorlig syke. Voksne kan ha lang rekonvalesenstid med uttalt fatigue etter gjennomgått sykdom.
Det er viktig at reisende alltid sørger for god myggstikkbeskyttelse under opphold i områder med mygg som overfører sykdommer. Les mer om myggstikkbeskyttelse i artikkelen Viktige råd for god reise. Situasjonen gir ikke grunnlag for å fraråde reiser til disse områdene, men man bør orientere seg om situasjonen ved sine reisemål og følge rådene for sin destinasjon.