Folkehelseprogrammene 2014–2021: Europeiske helseutfordringer
Artikkel
|Oppdatert
Målet med folkehelseprogrammene finansiert av EØS-midlene er å styrke forebygging og redusere ulikheter i helse i Europa. Programmene har fellesbetegnelsen europeiske helseutfordringer og er programområde nummer seks under hovedsektoren sosial inkludering, ungdomsledighet og fattigdomsbekjempelse.
Samarbeidsområder
Samarbeidsområder kan for eksempel være:
- Forebygging av ikke-smittsomme sykdommer
- Forebygging av og kontroll på smittsomme sykdommer i samsvar med det internasjonale helsereglementet, IHR, inkludert tuberkulose og HIV/AIDS
- Helsesystemutvikling, inkludert informasjons- og overvåkingssystemer
- Universell tilgang til helsetjenester
- Reduksjon i sosiale ulikheter i helse og sykdomsbyrde
- Psykisk helse, inkludert psykiske lidelser knyttet til alkohol og narkotikamisbruk
- Styrking av primærhelsetjenestene
- Sunn og aktiv aldring
Programavtaler utvikles med hvert land
Når samarbeidsavtalen med et land er underskrevet, starter arbeidet med å utvikle programavtaler. Avtalene tydeliggjør hva det enkelte land vil satse på innenfor helseprogrammet.
For budsjettperioden 2014-2021 er Folkehelseinstituttet programpartner i folkehelseprogrammene til Estland, Litauen, Romania og Tsjekkia. I Romania er både Helsedirektoratet og FHI programpartnere. I tillegg er Helsedirektoratet partner for Polen.
Utlysning av prosjektmidler
Til hvert av programmene under EØS-midlene er det utlysninger til prosjektsamarbeid og andre bilaterale aktiviteter. Disse utlysningene kunngjøres på de landvise sidene under www.eeagrants.org. Det er virksomheter i de 15 mottakerlandene som kan søke, mens norske partnere blir invitert inn.
For mer informasjon om prosessen, se nettsidene til The EEA Grants and Norway Grants
Nyhetsvarsel fra Folkehelseinstituttet
Du kan abonnere på nyhetsvarsel og få melding om utlysninger og andre nyheter om EØS-midlene på e-post ved å klikke på "Få siste nytt" øverst på temasiden.