Hva er det internasjonale helsereglementet (IHR 2005)
Artikkel
|Oppdatert
Det internasjonale helsereglementet (IHR 2005) er en slags global smittevernlov med regler for varsling av og vern mot internasjonale helsetrusler, særlig epidemier. Folkehelseinstituttet er kontaktpunkt for WHOs varsling om helsetrusler etter IHR-reglene, og vi bistår flere andre land med å bygge kapasitet og kompetanse til å følge opp reglene.
WHO vedtok i 2005 et nytt internasjonalt helsereglement, på engelsk International Health Regulations (IHR). Formålet er å forebygge og motvirke internasjonal spredning av smittsomme sykdommer og å sikre en internasjonal koordinert oppfølging, men samtidig unngå unødvendige forstyrrelser av internasjonal handel og reising. IHR (2005) erstattet den tidligere versjonen fra 1969.
Reglementet stiller krav om innsamling og deling av informasjon med WHO og med andre land. I Norge er det etablert et nasjonalt IHR-kontaktpunkt ved Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet er ansvarlig både for varsling og for å kartlegge forekomst av smittsomme sykdommer. Det er også opprettet et norsk IHR-forum som skal implementere og følge opp det internasjonale helsereglementet i Norge. Dette forumet består av representanter fra Helse- og omsorgsdepartementet, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Mattilsynet og Statens strålevern. Forumets sekretariat er hos Folkehelseinstituttet.
Internasjonal folkehelsekrise
Etter det internasjonale helsereglementet kan WHOs generaldirektør erklære en internasjonal folkehelsekrise (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC) dersom en situasjon utgjør en folkehelsetrussel mot andre land og situasjonen kan fordre koordinering av tiltak. Generaldirektøren baserer sin vurdering på råd fra en særskilt oppnevnt komité av uavhengige eksperter på det aktuelle smittevernområdet (Emergency Committee).
Fire internasjonale folkehelsekriser er blitt erklært siden IHR (2005) trådte i kraft 15. juli 2007:
- April 2009–august 2010: Influensa A (H1N1)-pandemien
- Mai 2014 (pågår ennå): Poliomyelitt-situasjonen i mange land
- August 2014–mars 2015: Ebolautbruddet i Vest-Afrika
- Februar 2016–november 2016: Zikavirus og økning i nevrologiske tilstander og fosterskader
- Juli 2019–juni 2020: Ebolautbruddet i Den demokratiske republikken Kongo
- Januar (pågår ennå). Covid-19-pandemien
- Juli 2022 (pågår ennå): Utbruddet av apekopper (mpox)
Tilpasning av norsk regelverk
Bestemmelsene i IHR (2005) er innarbeidet i norsk lovverk gjennom smittevernloven § 4-3, folkehelseloven § 29 og IHR-forskriften. Forskriften bestemmer varslingsrutinene til WHO og håndteringen av varsler fra WHO. Forskriften gir også hjemler for å følge opp de anbefalingene som WHO anbefaler ved en internasjonal folkehelsekrise.
Høyinntektsland oppfordres til å samarbeide med lavinntektsland
Helsereglementets paragraf nr 44 oppfordrer høyinntektsland til å samarbeide med lav-inntektsland slik at alle kan oppfylle kravene i IHR. Det betyr at hvert enkelt land skal ha kapasitet til å oppdage og identifisere sykdomsutbrudd og hendelser som kan true folkehelsen, og respondere i god tid med tilfredsstillende beredskapskompetanse.
Siden høsten 2013 har Folkehelseinstituttet jobbet for å etablere samarbeid innen global helseberedskap, både nasjonalt og internasjonalt. Det skjer gjennom et eget helseberedskapsprogram.
Mer informasjon
- International Health Regulations (who.int)
- IHR-forskriften (lovdata.no)
- Internasjonalt smittevernsamarbeid - veileder for helsepersonell (fhi.no)