Hva gjør en programpartner (DPP)?
Artikkel
|Oppdatert
Norske offentlige institusjoner og fagetater er med på å utforme nasjonale programmer og bidrar med kunnskap og erfaring i gjennomføringen av EØS-midlene. Rollen kalles programpartner – Donor Programme Partner, forkortet DPP. Fagetater som Miljødirektoratet, Helsedirektoratet, Forskningsrådet, Folkehelseinstituttet og andre er programpartnere.
Oppgaver som DPP
DPP-enes rolle er å gi råd til programoperatørene i mottakerlandene under utviklingen av programmene og selve gjennomføringen. I tillegg skal DPP-ene bidra til å bygge kapasitet gjennom utveksling av erfaring og kompetanse mellom norske samarbeidspartnere og partnere i mottakerlandene. Som DPP er det også vårt ansvar å varsle forvaltningskontoret i Brussel (Financial Mechanism Office, FMO) ved mistanke om misbruk av midler.
Folkehelseinstituttet er programpartner for Estland, Litauen, Romania og Tsjekkia under EØS-midlene i perioden 2014-2023. Fra 1.1.2024 overtok Helsedirektoratet FHI sine rolle og oppgaver som donor programpartner.
Informasjon om programmet Europeiske helseutfordringer ligger på Helsedirektoratets nettsider: EØS-midlene - Helsedirektoratet (hdir.no) eller ved å kontakte Solfrid Johansen på epost: solfrid.johansen@helsedir.no.
Prosjekter
Norske bedrifter, forskere, kommuner, arbeidslivets parter og frivillige organisasjoner kan inngå samarbeid med partnere i mottakerlandene om å gjennomføre felles prosjekter. Prosjektene tildeles støtte fra åpne utlysninger under hvert program.
EØS-midlene finansierer prosjekter der tiltakene for å utjevne helseulikheter er viktig. Samtidig har mange prosjekter bidratt til endringer som har effekt ut over prosjektperioden. Enkelte tiltak har bidratt til ny kunnskap til nytte i europeisk helseforskning og lagt grunnlag for kunnskapsbaserte beslutninger for å bedre helsesystemene og folkehelsearbeidet.
- Tilbakeblikk på norsk bistand i Tsjekkia som var avgjørende for tsjekkisk helsereform
- Skoler i bevegelse og hvordan Estland lykkes med økt trivsel gjennom fysisk aktivitet i skolehverdagen
- Romania skjerper kampen mot antibiotikaresistens med faglig støtte fra Norge
- Informasjonsbrosjyren "Sammen for å redusere ulikheter i helse" - femten eksempler på helseprosjekter under folkehelseprogrammet 2009–2014
Bilaterale fond
Fondene skal finansiere tiltak som tilrettelegger for kontakt og samarbeid over landegrensene. Dette inkluderer partnersøk og nettverksbygging, konferanser, seminarer, studieturer, utvekslinger med mer. Fondsmidlene utlyses separat i hvert av mottakerlandene.
Fondene utgjør til sammen 54 millioner euro.
Et eksempel på bruk av bilaterale midler: