Hurtigoversikt
Pasientvolum og behandlingskvalitet ved behandling av karotisstenose
Rapport
|Oppdatert
Kartlegging av ny litteratur om betydningen av pasientvolum om behandling ved forsnevring av halspulsåren (karotisstenose).
Hovedbudskap
Kunnskapssenteret fikk i april 2008 forespørsel fra Helse Sør-Øst RHF om å oppdatere Kunnskapssenterets rapport fra 2007 om pasientvolum og behandlingskvalitet ved hjerte- og karsykdommer. Notatet er utført som et hasteoppdrag, med oppdatering av kapitlet om behandling ved forsnevring av halspulsåren (karotisstenose). Oppdragsgiver var særlig interessert i om det var kommet ny litteratur om betydningen av pasientvolum ved endovaskulær behandling.
Vi har søkt etter nye publikasjoner i Medline fra 2006 til august 2008. Alle de inkluderte studiene har vurdert kirurgi ved karotisstenose. Vi fant ingen relevante studier på endovaskulære inngrep.
Vi identifiserte to nye studier i tillegg til de 16 studiene fra 2007-rapporten. Resultatene fra disse studiene er ikke entydige og gir ikke grunnlag for å konkludere om det er en terskel for pasientvolum ved karotiskirurgi som er assosiert med bedre kvalitet. Dødeligheten i forbindelse med karotiskirurgi er lav, og det er derfor et spørsmål om dette er det mest relevante utfallsmålet for å sammenligne kvalitet mellom sykehus.
Vi fant en påfallende forskjell mellom studiene som har analysert kvalitetsregistre og studier som har analysert administrative data. Studier med utgangspunkt i administrative data fant oftere sammenheng mellom volum og kvalitet enn studier som benyttet kliniske data. Det kan være flere forklaringer på dette, som for eksempel forskjeller i risikojustering, studiestørrelse, kompletthet og kvalitet i registreringen.
Det er flere problemer med å overføre disse erfaringene til norske forhold. For det første er tallene både for høyt sykehusvolum og høyt kirurgvolum i flere av studiene høyere enn man oppnår ved norske sykehus. For det andre er pasientene i de amerikanske studiene noe forskjellige fra norske pasienter. I USA har det vært vanlig å operere på asymptomatiske pasienter, mens det i Norge ikke har vært utbredt praksis å operere før pasientene har symptomer.
Det utføres rundt 300 karotisoperasjoner i Norge per år, hvorav 182 i Helse Sør-Øst. Årlige prosedyrevolum ved sykehus i Helse Sør-Øst varierte fra 5 til 34.