Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Covid-19»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Covid-19

Covid-19

Sykdommen covid-19 skyldes koronaviruset SARS-Cov-2. Viruset har ført til en global pandemi i 2020

Sykdommen covid-19 skyldes koronaviruset SARS-Cov-2. Viruset har ført til en global pandemi i 2020


Innhold på denne siden

Koronavirusfamilien omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon. Mange koronavirus forårsaker lette forkjølelser, mens andre kan gi mer alvorlig sykdom og i noen tilfeller død.

Det nye koronaviruset SARS-CoV-2 ble oppdaget i januar 2020. Det har visse genetiske likheter med SARS-viruset (Severe Acute Respiratory Syndrome) som også tilhører koronavirusfamilien. Viruset som forårsaker MERS (Middle East Respiratory Syndrome) er et annet koronavirus.

Viruset har ført til en verdenssomspennende pandemi i 2020. Det finnes ingen spesifikk behandling. Vaksiner er under utvikling. Omfattende tiltak har vært gjort for begrense smittespredningen. Tiltakene bygger på generelle smitteverntiltak: 

  • Avstand mellom personer og redusert kontakt. Slik begrenses muligheten for smitteoverføring fra personer uten symptomer. 
  • Karantene for personer som kan være smittet, og isolering av personer som er syke. Slik unngår vi videre smittespredning. 
  • God håndhygiene. Slik reduserer vi sannsynligheten for kontaktsmitte. 
  • God hostehygiene og anbefaling om at alle med symptomer på covid-19 holder seg hjemme. Slik slik reduerer vi sannsynligheten for smitte fra syke personer. 

Det er publisert en egen veileder for covid-19. Veilederen inneholder bakgrunnskunnskap, råd til befolkningen, råd til helsetjenesten og råd til andre sektorer.