Ukerapporter om covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner
Rapport
|Oppdatert
Ukentlige sammendrag og grafer (som viser andel prøver med henholdsvis påviste luftveisvirus og påviste luftveisbakterier) blir i utgangspunktet oppdatert hver torsdag rundt kl. 13.
Sammendrag uke 37
Forekomst
- Forekomsten av luftveisinfeksjoner samlet sett i befolkningen er økende, men innenfor normalt nivå for årstiden. Covid-19 bølgen vi har hatt gjennom sommeren er avtakende. Forekomsten er fremdeles høy for infeksjoner med Mycoplasma pneumoniae, og stabilt høy for kikhoste. Det har vært en økning i luftveisinfeksjoner med rhinovirus siste uker, noe som er normalt for årstiden.
- Covid-19: Det har vært en nedgang i andel prøver med påvist SARS-CoV-2 de siste to ukene (10,0 % i uke 37, 12,6 % i uke 36 og 14,4 % i uke 35). Det har også vært en nedgang i prøver med påvist SARS-CoV-2 blant sykehusinnlagte den siste uken. Det var 25 covid-19-assosierte dødsfall i uke 37, 17 i uke 36 og 14 i uke 35. En økning av covid-19 utover høsten kan ikke utelukkes. Det følges nøye med på hvilke SARS-CoV-2- og influensavirusvarianter som er i omløp, og det er KP.3 SARS-CoV-2-varianten som gir smitteøkningen som startet i sommer.
- Luftveisinfeksjon med mykoplasma: Andel prøver med påvist Mycoplasma pneumoniae økte til 14,3 % i uke 37, etter å ha vært på 12,4 % i uke 36 og 11,6 % i uke 35. Forekomsten er fortsatt høyest i aldersgruppen 5-14 år. Les mer om utbruddet av luftveisinfeksjon med mykoplasma.
- Kikhoste: Forekomsten av kikhoste har vært relativt stabil og høy siden mai. Det ble meldt 796 tilfeller av kikhoste i juli og 1 035 tilfeller i august. I september er det så langt meldt om 590 tilfeller, hvorav 7 blant barn <1 år. Les mer om kikhoste-utbruddet.
- Rhinovirus: Forekomsten av rhinovirus er økende, men nivået er foreløpig lavere enn på samme tidspunkt de foregående fire årene. I uke 37 var 23,5 % av prøvene for rhinovirus positive, etter 22,0 % i uke 36 og 18,4 % i uke 35.
Vaksine- og smittevernråd
Hovedmålet med smittevernrådene er å redusere smitte til personer som har høyere risiko for å bli alvorlig syke av luftveisinfeksjoner, som spedbarn, kronisk syke og eldre.
- Beskyttelse av risikogruppene gjøres først og fremst gjennom vaksinasjon mot korona og influensa som starter opp for fullt i kommunene i begynnelsen av oktober. Personer med øket risiko for pnemokokksykdom som ennå ikke er vaksinert anbefales å ta vaksinen nå i høst.
- Får du nyoppståtte luftveissymptomer bør du forsøke å unngå unødig kontakt med personer som tilhører disse gruppene.
- Personer i risikogruppene må selv vurdere behovet for sosiale aktiviteter opp mot risiko for smitte i perioder med mye luftveisinfeksjoner i befolkningen. Risikoen for smitte kan reduseres på flere måter. Se Råd til personer med risiko for alvorlig forløp av luftveisinfeksjoner.
- Det et godt råd å holde seg hjemme ved nyoppståtte luftveissymptomer dersom man har nedsatt allmenntilstand. Se Luftveisinfeksjoner - råd og informasjon til befolkningen.
- Alle bør praktisere god hånd- og hostehygiene.
- Det er en god regel å kontakte lege ved bekymring for egen eller barns helse. Grunnet høy forekomst av kikhoste, bør kontakt med lege vurderes ved luftveisinfeksjon med kraftig hoste.
Statistikk luftveisvirus og luftveisbakterier
Andel prøver med påviste luftveisvirus
Andel prøver med påviste luftveisbakterier
Statistikk for covid-19 virusvarianter
Dersom du ønsker mer offentlig statistikk for covid-19 virusvarianter enn det som blir presentert i ukerapporten, (hvilke varianter som har vært hyppigst forekommende siste to mnd, og samtidig kunne følge varianter klassifisert som VUM og VOI over tid), finner du dette i den nye statistikkbanken:
Tallene blir oppdatert samtidig med ukerapporten.