Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Avstand, sosial og fysisk kontakt»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Avstand, sosial og fysisk kontakt

Avstand, sosial og fysisk kontakt

Publisert Oppdatert

Økt avstand og færre nære kontakter er to sentrale smittereduserende tiltak i håndteringen av koronapandemien. Ved å øke avstanden mellom mennesker og redusere antall kontakter, reduserer vi risikoen for å bli smittet av personer som ikke vet at de er smittet.

Illustrasjon koronavirus

Økt avstand og færre nære kontakter er to sentrale smittereduserende tiltak i håndteringen av koronapandemien. Ved å øke avstanden mellom mennesker og redusere antall kontakter, reduserer vi risikoen for å bli smittet av personer som ikke vet at de er smittet.


Innhold på denne siden

Nasjonale og lokale smitteverntiltak

Regjeringen går videre med tredje trinn i gjenåpningsplanen fra 20. juni kl. 12.00. En ny vurdering av om vi kan gå til trinn 4 vil skje i midten av august.

Kommunene kan innføre strengere tiltak lokalt på grunn av smittesituasjonen. Se nettsiden til din kommune for informasjon om lokale tiltak.

Råd til alle i befolkningen  

 • Husk god hånd- og hostehygiene.  
 • Hold 1 meters avstand til andre enn de du bor med. Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming. I private hjem er det gitt lettelser i avstandsanbefalingene til de som er beskyttet.
 • Vi oppfordrer til å møte andre utendørs, da risikoen for smitte er høyere inne enn ute (særlig i små og dårlig ventilerte rom).
 • Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme og du bør ta en test hvis du mistenker at du er smittet med koronaviruset

Hold avstand  

Covid-19 smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte.  Vi reduserer risikoen for å bli smittet av covid-19 ved å øke avstanden mellom mennesker.

Du og de du bor med kan være sammen som normalt. "De du bor med” inkluderer også en kjæreste. Hvis du bor alene, kan du ha en til to nære venner som du kan være fysisk nær. Disse bør være de samme over tid. I private hjem er det gitt lettelser i avstandsanbefalingene til de som er beskyttet:

Barn og ungdom kan, i tillegg til de som de bor sammen med og eventuell kjæreste, ha en til to nære venner som de kan være fysisk nær (disse bør være de samme over tid). 

Minst en meter avstand er hovedregelen.

 • Hold avstand til de du ikke bor med.  
 • Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Rygg mot rygg, eller etter hverandre (som i kø), gir mindre risiko for smitte.
 • Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming.   
 • Kortvarige passering av andre gir liten risiko for smitteoverføring.   

Minst to meter avstand er særlig anbefalt når du skal være ekstra forsiktig, for eksempel hvis du er i en situasjon der du:  

 • er i kontakt med personer som har covid-19 (personer som er i isolering)   
 • er i kontakt med uvaksinerte personer i risikogrupper, når det er mye smitte i samfunnet   
 • deltar på aktivitet med kraftig pusting (synging, trening med høy intensitet osv.)  

Generelt anbefales det å sikre god ventilasjon. I private boliger anbefales det å lufte regelmessig eller mellom bruk av ulike grupper. Lufting erstatter ikke andre smittevernråd.

Mer om avstand 

Basert på tilgjengelig kunnskap vurderer FHI at 1 meter avstand gir tilstrekkelig risikoreduksjon i de fleste situasjoner, men 1 meter avstand utelukker ikke smitte. I situasjoner der personer i liten grad beveger seg er risikoen mindre, for eksempel i lokaler med fastmonterte seter. Risikoen for smitte er mindre dersom ansikt til ansikt kontakt unngås. Vi anbefaler derfor at sitteplasser prioriteres fremfor ståplasser i situasjoner med trengsel i kollektivtrafikken.    

Covid-19 smitter betydelig mindre ute enn inne. God ventilasjon og luftutskifting reduserer smitterisikoen. FHI anbefaler derfor å holde ekstra avstand i dårlig ventilerte rom.    

Les mer:    

Ha færre kontakter enn vanlig  

Det å ha kontakt med mange andre øker risikoen for å bli smittet av personer som ikke vet at de er smittet. Vi anbefaler derfor alle å begrense antall kontakter både i private sammenhenger, på arrangementer og på arbeidsplass, skole og studiested.    

 • Du og de du bor sammen med kan være sammen som normalt. De du bor sammen med inkluderer også en kjæreste. Hvis du bor alene, kan du ha en til to faste venner som du kan være fysisk nær. Disse bør være de samme over tid.    
 • Der mange bor sammen, for eksempel i asylmottak, studentboliger eller brakkebyer, bør man dele opp boligen/bygget, slik at kun mindre grupper (maks 5-10) bruker de samme fellesområdene. De mest risikoutsatte bør ha eget bad, toalett og kjøkken eller få maten levert.   
 • Andre kontakter bør også være de samme over tid, for eksempel egne grupper på arbeidsplassen eller i skolen og barnehagen.      

Flere nasjonale anbefalinger og påbud om å ha færre kontakter:  

Merk: Den enkelte kommunen kan ha vedtatt strengere anbefalinger eller påbud. Du må derfor også følge med på kommunens hjemmeside for å holde deg oppdatert om hva som gjelder der du bor.  

Ta vare på deg selv og andre

På grunn av koronapandemien må vi holde avstand til hverandre. Det gjør livet utfordrende for mange. Hvordan skal vi ta vare på oss selv og hverandre nå? Hvordan kan vi være sosiale uten at noen blir utsatt for smitte? 

Råd for koronahverdagen

Om hverdagen under koronautbruddet:

Historikk

20.06.2021: Endret anbefalingen om antall gjester i private hjem fra 10 til 20 i tråd med regjeringens gjenåpningsplan trinn tre. Fjernet figur om sosial og fysisk kontakt under pandemien. Lagt inn lenk til hvilke lettelser som gjelder i private hjem.

26.05.2021: Endret fra 5 til 10 gjester i private hjem, hager og hytter.

27.04.2021: Lagt til råd om lufting.

21.04.2021: Endret tittel til "Avstand, sosial og fysisk kontakt". Tidligere tittel var "Avstand og færre kontakter".

19.04.2021: Endret til "Ha kun 5 gjester i private hjem, hager og hytter", under avsnittet om færre kontakter.

25.03.2021: Endret anbefaling om avstand fra 25. mars: forsterket anbefaling om å holde to meter avstand der det er mulig

19.03.2021: Presisert at det er 1 meter avstand som er hovedregelen, ikke 2 meter.

09.03.2021: Oppdatert lenk til regjeringen.no med informasjon om nasjonale tiltak.

25.01.2021:Lagt inn avsnitt om skjerpede tiltak i 25 kommuner på Østlandet som følge av utbruddet med engelsk koronavirusvariant. 

19.01.2021: Artikkelen er oppdatert i henhold til oppdaterte nasjonale anbefalinger fra regjeringen.

14.01.2021: Lagt inn avsnitt om regjeringens anbefaling for 4.-19. januar, bl. a. om at ungdom bør unngå å ha gjester. Lagt inn lenk til helsenorge om råd for koronahverdagen.

08.01.2021: Endring og presisering av at midlertidige anbefalinger og vedtak fra 4. januar 2021 gjelder til 19. januar.

04.01.2021: Lagt inn nye restriksjoner på antall sosiale kontakter. 

17.12.2020: Lagt til avsnitt Ta vare på deg selv og andre, med lenke til informasjon på Helsenorge

07.12.2020: Lagt til setning og referanse om at koronaviruset smitter betydelig mindre ute enn inne.