Pneumokokkvaksine til risikogrupper
Artikkel
|Oppdatert
Alle personer over 65 år eller som har en sykdom eller tilstand som gjør at de har høyere risiko for å få alvorlig pneumokokksykdom, er anbefalt å ta pneumokokkvaksine.
Pneumokokk er en bakterie som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse, men kan også gi et alvorligere sykdomsforløp som blodforgiftning (sepsis) eller hjernehinnebetennelse (meningitt). Selv med antibiotikabehandling er dødeligheten ved alvorlig sykdom høy, om lag 20 prosent. Alvorlig pneumokokksykdom rammer særlig de yngste og de eldste aldersgruppene, samt personer som er spesielt utsatt på grunn av andre sykdommer.
Det finnes vaksiner mot pneumokokksykdom, og mange tilfeller med alvorlig pneumokokksykdom kunne vært unngått i Norge hvert år dersom flere hadde vært vaksinert. Vaksine mot pneumokokksykdom omtales ofte som en vaksine mot lungebetennelse, siden pneumokokkbakterien er den vanligste årsaken til lungebetennelse hos voksne. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinasjon til alle som er 65 år eller eldre, og til andre som har tilstander som gir økt risiko for pneumokokksykdom.
Hva er pneumokokker?
Bakterien finnes naturlig i nese og svelg, særlig hos friske barn. Smitte skjer gjennom nærdråpesmitte (som hoste, nysing og lignende) fra person til person. De fleste blir ikke syke, men noen personer har større risiko for å få alvorlig pneumokokksykdom dersom de blir smittet. Det finnes mange typer av pneumokokkbakterien, og noen gir oftere sykdom enn andre.
Hvem bør vaksinere seg?
Sykdommer som medfører immunsvikt gjør at man har betydelig økt risiko for alvorlig pneumokokksykdom. Pneumokokkvaksinasjon anbefales derfor til alle personer med slike sykdommer. Andre sykdommer og tilstander gir varierende økt risiko for alvorlig pneumokokksykdom. For disse gruppene vil legen gjøre en individuell vurdering om behovet for vaksinasjon. Høy alder er i seg selv en risikofaktor for å få alvorlig pneumokokksykdom.
Pneumokokkvaksine er anbefalt til:
- Alle personer over 65 år.
- Personer med sykdom som gir immunsvikt eller som bruker medisiner som svekker immunforsvaret. Vaksinen er også anbefalt ved flere kroniske sykdommer og enkelte andre sykdommer som gir økt risiko for pneumokokksykdom. Snakk med fastlegen din om du har en sykdom som utgjør økt risiko for alvorlig pneumokokksykdom.
- Personer som gjennom sitt yrke har økt risiko for smitte som laboratoriepersonell og personer som eksponeres for sveiserøyk.
Hvorfor vaksinere seg?
De fleste med alvorlig pneumokokksykdom blir innlagt på sykehus, ofte i intensivavdeling, og dødeligheten er høy. Det mest effektive forebyggende tiltaket er vaksinasjon.
To ulike pneumokokkvaksiner er tilgjengelig for bruk hos voksne. De har ulik virkningsmekanisme og beskytter mot et ulikt antall typer av pneumokokkbakterier.
Pneumovax er en polysakkaridvaksine som beskytter mot de 23 vanligste typene av pneumokokkbakterien. Disse typene er årsak til om lag 66 prosent av tilfellene av alvorlig pneumokokksykdom hos personer 65 år eller eldre.
I tillegg finnes konjugerte pneumokokkvaksiner tilgjengelig, som beskytter mot henholdsvis 13 (Prevenar13), 15 (Vaxneuvance) og 20 (Apexxnar) typer av pneumokokkbakterien. Prevenar 13 har vært brukt i Norge i mange år, mens de to øvrige er nye og er utviklet for å gi en bredere dekning. Disse dekker henholdsvis 20 prosent, 31 prosent og 52 prosent av sykdomstilfellene hos personer 65 år eller eldre.
Pneumovax (23-valent vaksine) er anbefalt til alle voksne og personer i risikogrupper som skal vaksineres mot pneumokokksykdom. Begrunnelsen er at den beskytter mot flere av de pneumokokktypene som finnes i Norge i dag. For noen personer med særlig høy risiko for alvorlig pneumokokksykdom er konjugatvaksine anbefalt i kombinasjon med polysakkaridvaksine for å gi bedre immunitet. Dersom begge vaksinene gis er rekkefølgen viktig. Legen din kan informere om dette. Begge vaksinene beskytter godt mot alvorlige former for pneumokokksykdom. Vaksinene beskytter også mot lungebetennelse. Beskyttelsen mot lungebetennelse er noe lavere enn for alvorlig pneumokokksykdom.
Hvor ofte bør man vaksinere seg?
Det tar 10-14 dager fra vaksinen settes til du kan forvente effekt. Effekten av vaksinen avtar over tid. Pneumokokkvaksine bør gis hvert 6. år.
Kan jeg ta pneumokokkvaksine samtidig med andre vaksiner, for eksempel mot influensa og korona?
Ja. Pneumokokkvaksine kan gis samtidig som influensa- og koronavaksine.
Bivirkninger av pneumokokkvaksine
Vaksinen som benyttes har vært i bruk i mer enn 40 år. Vaksinen kan, som alle legemidler, gi bivirkninger. De vanligste bivirkningene er forbigående ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet, samt feber. Allergiske reaksjoner kan oppstå, men er svært sjeldent.
Det er ikke vist at pneumokokkvaksine er årsak til kronisk eller alvorlig sykdom, eller øker risikoen for dette. Symptomer som oppstår etter vaksinasjon behøver ikke være en reaksjon på vaksinen, men kan være tegn på sykdom som bør behandles. Kontakt derfor lege hvis du er bekymret.
Pris
Selve vaksinen koster ca. 350 kr på apotek. I tillegg vil det ofte tilkomme en konsultasjonstakst eller administrasjonsgebyr for å få vaksinen satt, og denne prisen varierer fra sted til sted.
Vaksinasjonssteder
Ta kontakt med fastlegen din for å få en vurdering av om du tilhører målgruppen for vaksinasjon, og for eventuelt å få satt vaksine.
Hvilke vaksiner er registrert på deg?
Vaksinasjonen registreres i nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK. Hvis du lurer på hvilke vaksiner som er registert på deg, eller hvor lenge det er siden, finner du opplysningene på helsenorge.no: