Utbrudd av luftveisinfeksjon med mykoplasma
Nyhet
|Publisert
FHI ser en økning i antall personer med luftveisinfeksjon som skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae. Økningen har pågått gjennom sommeren og er størst hos skolebarn.
Etter å ha vært nesten fraværende under covid-19-pandemien, begynte forekomsten av mykoplasma-infeksjon å øke høsten 2023. Økningen har fortsatt i 2024, spesielt gjennom sommeren. Siden begynnelsen av juli og til nå, har bakterien blitt påvist hos over 3500 personer. Forekomsten ser ut til å være høyest hos barn mellom 5 og 14 år.
Figur 1. Antall påvisninger av Mycoplasma pneumoniae per uke, 3.1.2022 – 18.8.2024. Kilde: FHI, MSIS labdatabasen.
Figur 2. Antall påvisninger av Mycoplasma pneumoniae etter alder de siste 12 ukene, 27.5.2024 – 18.8.2024. Kilde: FHI, MSIS labdatabasen.
I 2024 har bakterien så langt blitt påvist hos anslagsvis 900 sykehusinnlagte, om lag 400 av dem siden begynnelsen av juli. Forekomsten av sykehusinnleggelser er høyest i aldersgruppen 15-29 år.
– Luftveisinfeksjon med mykoplasma skiller seg dermed fra de fleste andre luftveisinfeksjoner, hvor det ofte er de yngste eller de eldste som blir sykest, sier overlege Trine Hessevik Paulsen ved FHI.
Symptomer
Mykoplasma-infeksjon gir oftest forkjølelsessymptomer og hoste. Hosten kan vare lenge. Hos de fleste går symptomene over av seg selv. Lungebetennelse forekommer hos 3-10 prosent av dem som får symptomer. Antibiotika er aktuelt dersom infeksjonen gir lungebetennelse.
Utbrudd forekommer med noen års mellomrom
– Utbrudd av luftveisinfeksjon med mykoplasma kommer gjerne med fire-fem års mellomrom. Det var store utbrudd i Norge i 2011-2012 og deretter i 2016-2018. Det er derfor ikke uventet at vi nå ser et utbrudd i Norge, sier Hessevik Paulsen.
Siden 2023 har bakterien gitt utbrudd i en del andre europeiske land, blant annet i Danmark, Nederland og Frankrike.
Når skal lege kontaktes?
Mykoplasma-infeksjon kan hos noen gi lungebetennelse som bør vurderes av lege. Symptomer på lungebetennelse kan være luftveissymptomer i kombinasjon med nedsatt allmenntilstand, høy feber eller tungpust.
Det er nå høy forekomst av både mykoplasma-infeksjon og kikhoste, som begge kan gi kraftig hoste. Hvis du får luftveisinfeksjon med kraftig hoste, bør du vurdere å kontakte lege.
Legen vil vurdere om du trenger antibiotika avhengig av diagnose og sykdomstilstand.
Det er en god regel å kontakte lege dersom du blir syk og er bekymret for din egen eller ditt barns helse.
- Utbruddet av kikhoste i Norge (her finner du råd om kikhoste)
- Mycoplasma pneumoniae-infeksjoner (Smittevernhåndboka for helsepersonell)