Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Smittevernråd»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Smittevernråd

Smittevernråd for befolkningen

Her finner du de generelle smittevernrådene som gjelder alle.

Illustrasjon koronavirus

Her finner du de generelle smittevernrådene som gjelder alle.


Generelle smittevernråd som gjelder for alle

Grunnleggende smittevernanbefalinger er fortsatt viktige, og vil begrense spredning av smittsomme sykdommer, inkludert covid-19.

Ved luftveissymptomer

Alle som er syke bør holde seg hjemme.

Hoste- og håndhygiene

Unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet, og vask hendene med såpe og vann eller bruk alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel.

Munnbind

Munnbind er mest effektivt når det brukes av syke personer for å hindre smitte til andre, og er anbefalt i noen situasjoner for å redusere risikoen for smitte til personer med økt risiko for alvorlig forløp av covid-19 og influensa: 

  • Personer med nyoppståtte luftveissymptomer som føler seg syke bør holde seg hjemme til formen er god. Dersom du likevel må oppsøke lokaler hvor mange ferdes (f. eks. butikker eller kollektivtransport), bør  du bruke munnbind. 
  • Personer med nyoppståtte luftveissymptomer som må besøke personer i risikogruppe innendørs, bør bruke munnbind. Dette gjelder selv om almenntilstanden er god. 
  • Personer i risikogruppen kan bruke munnbind blant folk innendørs i perioder med mye smitte (luftveisvirussesongen eller ved lokale utbrudd) hvis det er vanskelig å holde avstand . 

Hvem som nå er definert som risikogrupper for alvorlig forløp av covid-19 er omtalt i artikkelen Råd og informasjon til risikogrupper og pårørende. 

Vaksine

Alle som er anbefalt covid-19-vaksine er oppfordret til å ta den.

Råd til personer med risiko for alvorlig forløp av covid-19

Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og uvaksinerte voksne må selv vurdere risiko for smitte og egen risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19, mot behovet for kontakt med andre. Det å holde seg unna store ansamlinger og bruke munnbind når du ikke kan holde avstand til andre, kan være aktuelle tiltak i perioder med mye smitte (luftveisvirussesongen eller ved lokale utbrudd). Den enkelte må veie dette mot behovet for fortsatt sosial kontakt. Dersom du er i høy risiko for alvorlig sykdom kan du for eksempel ha noen faste personer som du omgås og dermed redusere risikoen for å bli smittet. 

Normalt er personer i risikogruppene godt beskyttet mot alvorlig sykdom hvis de følger råd om vaksinering, slik at de kan leve mer som andre og følge de samme smittevernrådene som andre. Personer med høy risiko for alvorlig sykdom bør rådføre seg med egen lege om risiko og nødvendigheten av skjerming i perioder med mye smitte. Om risikogrupper: 

Lufting og ventilasjon

I rom med mangelfull ventilasjon kan regelmessig gjennomlufting muligens redusere risiko for smitte med covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner. For å oppnå tilstrekkelig naturlig ventilasjon vil hyppige, kortvarige gjennomluftinger, flere ganger i timen, være nødvendig. Bruk av luftrenser med HEPA-filter vil også kunne bidra til å redusere risiko. Det er viktig å være klar over at smitterisikoen ved f.eks. covid-19 er størst på kort avstand, under 1 meter, og at smitterisikoen her i mindre grad påvirkes av ventilasjon og luftrensing. 

Egne råd til helsetjenesten

For helsetjenesten gjelder egne anbefalinger:

 

Informasjon for privatpersoner

Folkehelseinstituttet skal gi råd til helsetjenesten, kommuner og myndigheter, derfor har vi dessverre ikke kapasitet til svare på spørsmål fra privatpersoner. Du finner mer informasjon om korona på vår temaside og på helsenorge.no. Har du likevel behov for å komme i kontakt med oss bruk kontaktskjema (krever elektronisk ID).

 

Historikk

14.12.2022: Presisering av råd om munnbind. Enkelte språklige justeringer. Lagt inn lenke til Råd til helsetjenesten.

06.04.2022: Fjernet råd om 4 dager isolasjon etter positiv test. Fjernet råd om testing ved symptomer.

14.02.2022: oppdateringer iht råd som ble presentert på pressekonferansen lørdag 12.02.2022

12.02.2022: Oppdatert etter nye råd fra 12.02.22.

10.02.2022: Lagt til lenke Råd om tilrettelegging av besøk på sykehus

03.02.2022: Oppdatert etter råd fra 01.02.22.

15.01.2022: Oppdatering av avsnittene som tar for seg test, isolasjon, karantene og smittesporing iht. nye nasjonale tiltak gjeldende fra 14. januar 2022.

11.01.2022: Nytt avsnitt om lufting og ventilasjon.

08.12.2021: Tilført påbud om munnbind og anbefaling om 1 meter avstand etter regjeringens pressekonferanse 7.12. Gjelder fra natt til torsdag 9. desember.

05.12.2021: Oppdatert i henhold til endringer i nasjonale råd.

30.11.2021: Lagt inn nasjonal anbefaling om bruk av munnbind.

26.11.2021: Presisering av råd. Lagt inn råd om vaksinasjon som eget punkt.

25.09.2021: Ny artikkel opprettet.