Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Smittevernråd»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Smittevernråd

Smittevernråd for befolkningen

Her beskriver vi de generelle smittevernrådene som gjelder alle.

Illustrasjon koronavirus

Her beskriver vi de generelle smittevernrådene som gjelder alle.


Generelle smittevernråd som gjelder for alle

Grunnleggende smittevernanbefalinger er fortsatt viktige, og vil begrense spredning av smittsomme sykdommer, inkludert covid-19.

Ved luftveissymptomer

Alle som er syke bør holde seg hjemme.

Hoste- og håndhygiene

Unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet, og vask hendene med såpe og vann eller bruk alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel.

Munnbind

Det anbefales bruk av munnbind ved nærkontakt med personer i risikogrupper dersom du har forkjølelses/luftveissymptomer.

Risikogrupper og uvaksinerte anbefales å bruke munnbind ute blant folk i perioder med mye smitte hvis det er vanskelig å holde avstand til andre.

Se mer om hvem som nå er definert som risikogrupper i artikkelen Råd og informasjon til risikogrupper og pårørende.

Vaksine

Alle som er anbefalt covid-19-vaksine oppfordres til å ta den. Se Koronavaksine.

Råd til risikogrupper

Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og uvaksinerte voksne må selv vurdere risiko for smitte og egen risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19 mot behovet for kontakt med andre. Det å holde seg unna store ansamlinger og  bruke munnbind når man ikke kan holde avstand til andre, kan være aktuelle tiltak i perioder med mye smitte. Det er likevel viktig ikke å isolere seg og fortsette med noe sosial kontakt. Man kan for eksempel ha noen faste personer som man omgås og dermed redusere risikoen for å bli smittet.

Normalt er personer i risikogruppene godt beskyttet mot alvorlig sykdom hvis de følger råd om vaksinering, slik at de kan leve som andre og følge de samme smittevernrådene som andre. Personer med høy risiko for alvorlig sykdom bør rådføre seg med egen lege om risiko og nødvendigheten av skjerming i perioder med mye smitte.

Lufting og ventilasjon

I rom med mangelfull ventilasjon vil regelmessig gjennomlufting kunne redusere risiko for smitte med covid-19. For å oppnå tilstrekkelig naturlig ventilasjon vil hyppige, kortvarige gjennomluftinger, flere ganger i timen, være nødvendig. Bruk av luftrenser med HEPA-filter vil også kunne bidra til å redusere risiko. Det er viktig å være klar over at smitterisikoen er størst på kort avstand, under 1 meter, og at smitterisikoen her i mindre grad påvirkes av ventilasjon og luftrensing.

Informasjon for privatpersoner

Folkehelseinstituttet skal gi råd til helsetjenesten, kommuner og myndigheter, derfor har vi dessverre ikke kapasitet til svare på spørsmål fra privatpersoner. Du finner mer informasjon om korona på vår temaside og på helsenorge.no. Har du likevel behov for å komme i kontakt med oss bruk kontaktskjema (krever elektronisk ID).

 

Historikk

06.04.2022: Fjernet råd om 4 dager isolasjon etter positiv test. Fjernet råd om testing ved symptomer.

14.02.2022: oppdateringer iht råd som ble presentert på pressekonferansen lørdag 12.02.2022

12.02.2022: Oppdatert etter nye råd fra 12.02.22.

10.02.2022: Lagt til lenke Råd om tilrettelegging av besøk på sykehus

03.02.2022: Oppdatert etter råd fra 01.02.22.

15.01.2022: Oppdatering av avsnittene som tar for seg test, isolasjon, karantene og smittesporing iht. nye nasjonale tiltak gjeldende fra 14. januar 2022.

11.01.2022: Nytt avsnitt om lufting og ventilasjon.

08.12.2021: Tilført påbud om munnbind og anbefaling om 1 meter avstand etter regjeringens pressekonferanse 7.12. Gjelder fra natt til torsdag 9. desember.

05.12.2021: Oppdatert i henhold til endringer i nasjonale råd.

30.11.2021: Lagt inn nasjonal anbefaling om bruk av munnbind.

26.11.2021: Presisering av råd. Lagt inn råd om vaksinasjon som eget punkt.

25.09.2021: Ny artikkel opprettet.