Praktisk informasjon til dere som har blitt invitert til innsamling i Miljøbiobanken i 2024
Artikkel
|Oppdatert
I 2024 startet vi en ny runde med innsamling av prøver til Miljøbiobanken. Vi ønsker å invitere alle som deltok i den forrige innsamlingen i 2016–2017, i tillegg til andre MoBa-deltakere, for å oppnå ønsket antall deltakere. Dette er informasjon til alle som har blitt invitert til innsamlingen som skal foregå i 2024.
Informasjon om spørreskjema
Etter at du har samtykket til å delta vil du få tilsendt en lenke på SMS eller e-post for å svare på et elektronisk spørreskjema (nettskjema). Vi ønsker helst at du svarer på det elektroniske spørreskjemaet omtrent samme dag som du avgir urin- og blodprøve. Alle deltakere besvarer hvert sitt spørreskjema, selv om dere er flere i samme familie som deltar.
Du som er deltaker i MoBa har allerede svart på mange tidligere spørreskjemaer. Vi trenger nå informasjon som kan være viktig for å få kunnskap om nivået av miljøgifter i kroppen, for eksempel gjennom kosthold.
Samme dag som du tar urin- og blodprøver, skal du også svare på to korte spørreskjemaer på papir. Disse skjemaene vil du finne i pakken du får tilsendt i posten og skal sendes sammen med urin- og blodprøvene i den vedlagte returkonvolutten.
PDF-versjoner av spørreskjemaene på papir finner du her:
- Spørreskjema som skal fylles ut i forbindelse med blodprøvetaking (pdf)
- Spørreskjema som skal fylles ut i forbindelse med urinprøvetaking (pdf)
Informasjon om urin- og blodprøve
Etter du har samtykket til å delta, vil du få tilsendt en pakke i posten. Husk å skrive navn og adresse tydelig på postkassen din, slik det blir anbefalt av Posten. Pakken du får tilsendt inneholder utstyr for å ta urin- og blodprøver, samt detaljert informasjon om hvordan dette skal gjøres. Det er viktig at du leser informasjonen nøye!
- Brev til deg/dere som har takket ja til å delta i Miljøbiobanken (pdf)
- Bruksanvisning for urinprøvetaking – Miljøbiobanken (pdf)
Ettersom vi inviterer MoBa-deltakere fra hele landet, har vi ikke anledning til å oppsøke dere hjemme for å ta blodprøvene. I stedet må du selv bestille time på legekontoret eller helsestasjonen din og ta blodprøvene der. Dette er beskrevet i informasjonen vi har sendt deg.
Detaljert informasjon til legekontoret/helsestasjonen om selve blodprøvetakingen finnes i posen sammen med tapperør for blod. Urinprøven tar du selv hjemme, på morgenen samme dag som blodprøver skal tas. Beskrivelse om hvordan du gjør dette finnes i pakken. Husk å ta med urinprøven til legekontoret for videre forsendelse sammen med blodprøvene.
Send en e-post til morfarbarn@fhi.no hvis prøveutstyret har blitt ødelagt i posten eller du av andre årsaker mangler utstyr i pakken din.
Sett av tid til blodprøve
Du må sette av tid på en hverdag til å besøke legekontoret/helsestasjonen for å ta blodprøver. For voksne og barn over 16 år ønsker vi 6 rør (rundt 50 mL) blod, mens for barn under 16 år ønsker vi 5 rør (rundt 40 mL) blod. For de fleste deltakerne vil undersøkelsen foregå på dagtid på en hverdag, noe som innebærer at deltageren må ta seg fri fra skole/lærested/jobb i noen timer.
Vi har laget en bekreftelse for fri fra skole/lærested/arbeidssted for de som trenger det.
Det er ingen risiko eller store ulemper knyttet til å delta i undersøkelsen, annet enn tiden det tar å fylle ut et elektronisk spørreskjema (ca. 1–1,5 timer), samle urin og å ta blodprøver.
Kostnader til blodprøver dekkes av Folkehelseinstituttet
Kostnader til blodprøvetaking og forsendelse dekkes av Folkehelseinstituttet, og dette er beskrevet i informasjonen til legekontoret/helsestasjonen.
Du får et digitalt gavekort
Deltakere som sender inn urin- og blodprøver og det elektroniske spørreskjemaet, vil få tilsendt et digitalt gavekort på 500 kroner. Du vil motta gavekortet i løpet av noen uker etter innsending av prøver og skjema.
Lurer du på mer?
Du kan finne mer informasjon om hva det vil innebærer for deg å delta i lenkene til informasjons- og samtykkeskrivene (pdf):
- Informasjons- og samtykkeskriv for voksne med barn over 16 år (pdf)
- Informasjons- og samtykkeskriv for voksne med barn under 16 år (pdf)
- Informasjons- og samtykkeskriv til ungdom og unge voksne over 16 år (pdf)
- Informasjonsskriv til barn i alderen 12-16 år (pdf)
Dette er den samme informasjonen som var i informasjonsskrivet du mottok sammen med invitasjonen til å delta.
Kontaktinformasjon
Dersom du lurer på noe, kan du se om du finner svar på denne temasiden:
Har du fortsatt spørsmål, ta kontakt med oss ved å:
- Sende e-post til morfarbarn@fhi.no
- Ringe oss på telefon 480 39 432, mandag til fredag mellom kl. 09.15 og 11.15
Relevante lenker
- Folkehelsepodden: Miljøgifter, hva er det, og hva kan du gjøre? (acast.com)
- Deltakerundersøkelse i Miljøbiobanken 2024 (fhi.no)
- Norske barn og ungdommer har mange miljøgifter i kroppen (fhi.no)
- Viktig verktøy for å kartlegge endringer i miljøgifteksponering som følge av klimaendringer (fhi.no)