Utbrudd av sykdommer i utlandet - oversikt
Artikkel
|Oppdatert
Her legger vi fortløpende ut nyheter om økt forekomst og utbrudd av smittsomme sykdommer i ulike deler av verden. Oversikten omfatter de viktigste som har betydning for deg som norsk reisende, men den er ikke en komplett oversikt over utbrudd i ulike deler av verden. I tillegg kan sykdommer som står omtalt her, være vanlig forekommende i land som ikke har utbrudd.
Utbrudd av hepatitt A i Slovakia
12.10.2023: Slovakiske helsemyndigheter rapporterer om et stort pågående utbrudd av hepatitt A i distriktene Kosice og Presov. Per 5. oktober er det rapportert om totalt 1017 tilfeller i Slovakia siden januar 2023. Flest tilfeller er rapportert blant barn under 10 år. Utbruddet antas å ha sammenheng med dårlige sanitære forhold i deler av de affiserte områdene. Personer som er bosatt i de berørte områdene er tilbudt hepatitt A-vaksine.
Hepatitt A er en virussykdom som kan forårsake leverbetennelse. Infeksjon fører ikke til bærertilstand, og gjennomgått infeksjon hindrer sykdom ved nysmitte. Smitte skjer vanligvis etter inntak av kontaminerte næringsmidler (mat og vann) eller gjennom matvarer som er håndtert av smitteførende personer. Kontaktsmitte kan også skje fra person til person ved tett kontakt, for eksempel innen samme husstand.
Hepatitt A-vaksine er anbefalt for reisende til Slovakia. Andre forebyggende tiltak ved reiser til land med høy forekomst av hepatitt A er å vaske hender etter toalettbesøk og før matlaging og måltider, kun drikke vann som er kokt eller selges på flasker og å unngå ukokte grønnsaker, frukt som ikke kan skrelles og skjell som ikke er tilstrekkelig kokt.
Utbrudd av difteri i Vest-Afrika
01.12.2023: Nigeria har tidligere hatt flere lokale utbrudd av difteri. Helsemyndighetene i Nigeria, Guinea, Niger og Mauritania rapporterer om et pågående utbrudd med difteri med over 10,000 bekreftede tilfeller fra januar-oktober 2023. De fleste tilfellene er rapportert fra Nigeria. Suboptimal vaksinasjonsdekning og begrenset tilgang til antitoksin vanskeliggjør håndteringen.
Difteri er en bakteriesykdom som hovedsakelig gir infeksjon i luftveier eller hud. Difterivaksine inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksine beskytter godt mot alvorlig difterisykdom. Det er behov for oppfriskningsdose hvert 10. år for å opprettholde beskyttelse.
Personer som skal reise til Vest-Afrika bør sikre at de er vaksinert i henhold til gjeldende anbefalinger.
Nipahvirusutbrudd i India
18.09.2023: Det er rapportert om et nipahvirusutbrudd i delstaten Kerala i India med 6 smittede og 2 døde. Tilfeller rapporteres jevnlig fra India og Bangladesh. Dette er fjerde utbrudd i Kerala siden 2018. Indiske helsemyndigheter har iverksatt smitteverntiltak og innført lokale nedstenginger i enkelte områder. Risiko for smitte ved reise i Kerala er vurdert som svært lav, men man bør følge lokale myndigheters råd og pålegg.
Nipahvirusinfeksjon kan variere fra mild influensaliknende sykdom til alvorlig sykdom med betydelig dødelighet.
Nipahvirusinfeksjon er en zoonose, det vil si en sykdom som kan smitte fra dyr til mennesker. Naturlig reservoar for viruset er fruktflaggermus, men også andre dyr (f.eks. gris) kan bære viruset. Mennesker kan bli smittet ved nær kontakt med infiserte dyr og deres kroppsvæsker (særlig flaggermus og gris) og gjennom mat eller drikke som er forurenset med urin eller ekskrementer fra fruktflaggermus (primært daddeljuice). Person-til-personsmitte kan forekomme, men da kreves nær kontakt, som pleie av syk pasient eller mellom familiemedlemmer. Fruktflaggermus finnes ikke i Norge eller Europa.
Utbrudd av botulisme i Frankrike
13.19.2023: Franske helsemyndigheter melder om et utbrudd av botulisme knyttet til en restaurant i Bordeaux, Frankrike. De som har blitt syke har alle vært på restauranten i perioden 4-9. september, og mistanken er rettet mot en sardin-rett.
Botulisme er en forgiftning med giftstoffer (toksiner) dannet av bakterien Clostridium botulinum. Sykdommen skyldes oftest mat forurenset med toksin, for eksempel hermetisert eller fermentert mat. Giftstoffene kan føre til svært alvorlige symptomer, inkludert lammelser, og kan kreve intensivbehandling. Symptomer på botulisme inkluderer muskelsvakhet og tretthet. Man kan oppleve tåkesyn, hengende øyelokk, svelgvansker og munntørrhet, og i mer alvorlige tilfeller oppstår pustevansker. Personer som opplever symptomer forenlige med botulisme og som har vært på reise til Bordeaux bør umiddelbart ta kontakt med lege og fortelle om mistanken om botulisme.
- Botulisme - veileder for helsepersonell
- Rakfisk, spekemat eller hermetikk kan gi botulisme (Helsenorge)
Tilfeller av botulisme i Europa etter helsereiser til Tyrkia
07.09.2023: I mars 2023 ble det rapportert om flere tilfeller av botulisme hos personer som hadde vært i Tyrkia for behandling av overvekt med botulinumtoksin (BoNT/ botox). Tilfellene ble rapportert fra Tyrkia, Tyskland, Østerrike, Frankrike og Sveits. Pasientene hadde vært på klinikker i Istanbul og Izmir i februar. De aktuelle sykehusene fikk sine aktiviteter stoppet, og hendelsen ble etterforsket.
Det er nå rapportert om ett mistenkt tilfelle i Norge. Vedkommende fikk botoxbehandling i hode- og nakkeregionen i Tyrkia i august, og utviklet symptomer elleve dager senere. Det er ikke klart om det skyldes feil behandling eller feil ved produktet. Det er heller ikke klart om denne saken er knyttet til botulismeutbruddet tilknyttet slankebehandling.
Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) oppfordrer sterkt EU/EØS-borgere til å unngå slankebehandling (intragastriske behandlinger) med BoNT i Tyrkia, da dette for tiden er forbundet med en betydelig risiko for å utvikle botulisme. Tyrkiske myndigheter anbefaler turister å kun søke helsetjenester fra departementsgodkjente klinikker/sykehus.
Botulisme er en alvorlig sykdom. Symptomer inkluderer svakhet og tretthet. Man kan oppleve tåkesyn, hengende øyelokk, svelgevansker og munntørrhet, og i alvorlige tilfeller også pustevansker. Personer som har fått botox-behandling i Tyrkia, oppfordres til å kontakte lege ved symptomer. Det er da viktig å opplyse om reise og prosedyre som har vært gjort.
Botulisme skyldes giftstoffer (toksiner) dannet av bakterien Clostridium botulinum. Sykdommen overføres oftest gjennom mat forurenset med toksin.
Botulinumtoksinet (BoNT) kan også brukes til medisinske og kosmetiske formål (botox behandling). Botulisme etter slike injeksjoner (iatrogen botulisme) er svært sjeldent, men kan forekomme hvis pasienten får for høy dose.
Denne saken er omtalt hos ECDC:
- Update on iatrogenic botulism cases in Europe (ecdc.europa.eu)
- Botulism cases in Europe following medical interventions with botulinum neurotoxin (ecdc.europa.eu)
Informasjon om botulisme:
Myggoverførte sykdommer i Europa og verden
22.08.23: Flere myggoverførte sykdommer er på fremmarsj globalt, inkludert i Europa. Hvert år forekommer det tilfeller av vestnilfeber og andre myggoverførte infeksjoner som dengue- og/ eller chikungunyafeber i enkelte land sør i Europa. Det er meldt om økende forekomst og utbrudd i land i Asia, Latin-Amerika og Afrika.
Per 24. oktober 2023 er det rapportert om innenlandssmitte av denguefeber i Frankrike, Spania og Italia. I tillegg rapporteres det jevnlig om vestnilfeber fra en rekke land sør i Europa. Dette er ikke uventet, og vi forventer flere tilfeller av myggbåren smitte i tiden framover. I tropiske og subtropiske områder overføres sykdommer med mygg hele året, men i sommerhalvåret er det større risiko, også i deler av Nord-Amerika, Europa og andre mer tempererte områder. I Europa regnes myggsesongen fra juni til november-desember.
Det er derfor viktig at reisende alltid sørger for god myggstikkbeskyttelse ved reiser til områder med mygg som overfører sykdommer. Man bør orientere seg om situasjonen ved sine reisemål og følge rådene for sin destinasjon.
Les mer om myggstikkbeskyttelse i artikkelen Gode råd for god reise.
Opprinnelig publisert 10.08.23. Oppdatert 24.10.23 med informasjon om myggbåren smitte inneværende sesong.
Utbrudd av legionellose i Polen
11.09.2023: ECDC (ecdc.europa.eu) og polske helsemyndigheter melder om et utbrudd av legionellose (legionærsykdom) i Podkarpackie-provinsen sørøst i Polen (Rzseszów, Rzseszów poviat, Ropczycko-Sedziszów poviat, Debica, Lancut, Jaslo, Przeworsk, Nizna, Przemysl, Kolbuszowa,Stalowa Wola og Opole poviat). Det er hittil rapportert om 166 bekreftede tilfeller, inkludert 22 dødsfall. Tilfellene har blitt syke i juli og august. Smittekilden er foreløpig ukjent og undersøkelser pågår.
Legionellose er en sykdom som forårsakes av legionellabakterien. Legionellabakterier er vanlig forekommende i naturen og overføres ved å puste inn små dråper (aerosoler) fra varmt- eller kaldtvannsystemer. Bakterien smitter ikke fra person til person. Tiden fra du blir smittet til du utvikler symptomer er vanligvis 2-10 dager. De fleste som blir utsatt for legionellabakterier vil ikke utvikle sykdom. Kjente risikofaktorer for utvikling av sykdom er høy alder, røyking, alkoholisme, kronisk lungesykdom, alvorlig underliggende sykdom og immunsvikt.
Reisende som har oppholdt seg i det aktuelle området i Polen og som får symptomer i form av muskelsmerter, slapphet, feber og tegn på lungebetennelse innen 10 dager etter reisen bør oppsøke lege. Det har ingen hensikt å ta prøver for legionella hos personer uten symptomer som har oppholdt seg i området og som er urolig for å ha blitt smittet.
Reisende til området bør orientere seg om situasjonen ved reisemålet og følge rådene fra lokale helsemyndigheter.
Opprinnelig publisert 25.08.23. Oppdatert 04.09.23 med antall tilfeller pr 01.09.23 og affiserte distrikter i henhold til ECDC. Oppdatert 11.09.23 med antall tilfeller per 09.09.23 iht ECDC
Tidligere rapporterte utbrudd
- 08.2023: Utbrudd av botulisme type B i Spania, assosiert med potettortilla. Totalt 11 tilfeller, fire påvist utenfor Spania (Italia og Norge) etter reise i Spania. Produkter ble trukket fra markedet.
- 2022, 2023: Utbrudd av meslinger i mange land, bl.a. Indonesia, Etiopia. Generelt lav vaksinasjonsdekning.
- 11.2021, 02.2023: Kolerautbrudd meldt fra flere land i Afrika, Asia og Amerika.
- Pakistan har siden 2016 hatt en økning av tyfoidfeber pga. multiresistent (multidrug-resistant; MDR) og utvidet multiresistent (extensively drug-resistant; XDR) Salmonella Typhi. Det har de siste årene vært flere importtilfeller i Europa, inkludert Norge, av MDR/XDR Salmonella Typhi-infeksjon etter reise til Pakistan.
- 03.2023: Utbrudd av chikungunyavirus i flere land i Sør-Amerika, og især i Paraguay med over 80.000 tilfeller og 43 dødsfall pga. chikungunyafeber. Også økning i andre land i Sør-Amerika og Sørøst-Asia.
- 03.2023: Utbrudd av meslinger i Østerrike, siden slutten av januar 2023. Per 5. september var 154 tilfeller bekreftet. Utbruddet var det første betydelige meslingutbruddet i EU/EØS siden starten av covid-19-pandemien. Vaksinasjonsdekningen for meslinger i Østerrike har vært lavere enn det som er anbefalt for å oppnå flokkimmunitet.
- 02.2023 ble det meldt om det første utbruddet av marburgvirussykdom (MVD) i Ekvatorial-Guinea. Utbruddet ble erklært over 8. juni 2023. Totalt ble det meldt om 17 bekreftede tilfeller inkludert 12 dødsfall, samt 23 sannsynlige tilfeller, der alle døde.
- 03.2023 ble det meldt om det første utbruddet av marburgvirussykdom (MVD) i Tanzania. Utbruddet ble erklært over 2. juni 2023. Totalt ble det meldt om åtte bekreftede tilfeller og ett sannsynlig tilfelle, inkludert seks dødsfall.
- 10.2022 ble det rapportert om utbrudd av denguefeber i Nepal. I tillegg ble det rapportert om andre vektoroverførte infeksjoner, som japansk encefalitt og scrub typhus (kratt-tyfus). Økningen skjedde i forbindelse med regntiden.
- 09.2022 rapporterte WHO og helsemyndighetene i Uganda om utbrudd av ebolavirus (sudan ebolavirus). Myndighetene iverksatte tiltak, blant annet reiserestriksjoner til de hardest rammede områdene. Utbruddet ble erklært over 11.01.23. Totalt 142 tilfeller med ebolasykdom og 55 dødsfall ble rapportert. 19 av de døde var helsearbeidere. I tillegg ble det rapportert om 22 dødsfall som trolig skyldtes ebolavirus, men der pasientene døde før prøve ble tatt.
- I 2022 ble det meldt om flere utbrudd av denguefeber i det sørlige Frankrike, med totalt 65 tilfeller. Siden 2010 er det meldt om enkelttilfeller og små utbrudd av denguefeber i Frankrike og enkelte andre land rundt Middelhavet i myggsesongen fra juni til november. Utbrudd av vestnilfeber i Sør-Europa
- I august 2022 ble det meldt om utbrudd av vestnilfeber i flere land i Sør-Europa. Flest tilfeller ble rapportert fra Italia, Hellas og Serbia. Siden 2008 er det årlig rapport vestnilfeber fra dette området, men årets utbrudd startet tidligere enn vanlig og antallet tilfeller tilsvarte toppåret 2018.
- 07.2022 et tilfelle av vaksinederivert polio type 2 (cVDPV2) i New York state, USA, påvist hos en uvaksinert voksen person som utviklet lammelser.
- Sommer 2022: Etter flommen i Pakistan var det en stor økning av sykdommer som smitter gjennom vann og via myggstikk, blant annet diaré, malaria og denguefeber.
- 06.2022 rapporterte WHO om et utbrudd av Krim-Kongo hemoragisk feber i Irak. Mellom 1. januar og 22. mai var det rapportert om 212 tilfeller hvorav 115 var mistenkte og 97 laboratoriebekreftede.
- I mai 2022 ble det erklært et utbrudd av apekopper i flere europeiske land uten tilknytning til reise i endemiske områder. Utbruddet ble globalt. Apekopper ble erklært som en internasjonal folkehelsekrise (PHEIC) av WHO 23. juni 2022. Fram til februar 2023 er det rapportert om over 86.000 tilfeller i verden, men antallet nye tilfeller har vært fallende siden august 2022.
- I desember 2019 ble det meldt om utbrudd av meslinger på Samoa, Tonga, Fiji, Australia, New Zealand, og Filippinene. Lav vaksinasjonsdekning var ansett som en viktig årsak til utbruddet og det ble igangsatt vaksinering av befolkningen med bistand fra bl.a. WHO og UNICEF.
- 10.2019: WHO varslet om et utbrudd av gulfeber i Nigeria. Siden 2017 har Nigeria hatt flere utbrudd av gulfeber, og det har vært meldt om tilfeller fra hele landet.
- I september 2019 meldte svenske folkehelsemyndighetene om økt antall tilfeller av tularemi (harepest). Over 800 tilfeller ble meldt, det overgår det forrige toppåret 2015 da det ble rapportert 792 tilfeller. Det er særlig personer som ferdes i naturen som er utsatt for smitte.
- Fra august 20219 ble det rapportert om store utbrudd av denguefeber i mange asiatiske land, spesielt fra Pakistan, Bangladesh, Filippinene, Thailand og Sri Lanka. Økningen skjedde i forbindelse med regntiden.
- I 2019 ble det rapportert om et stort dengueutbrudd i Honduras, det største på over 50 år. Det ble rapportert om over 40.000 tilfeller. Det var også økning av denguetilfeller i naboland. Dengue er endemisk i nordlige deler av Sør-Amerika og i Mellom-Amerika.
- 04.2019: Meldt om oppblussing av gulfeber i Brasil. Gulfeberutbrudd har rammet Brasil hvert år siden 2016. Med unntak av nordøstlige deler, er det risiko for gulfeber i hele landet. Dette inkluderer også storbyer.
- 02.2019: Meldt om meslingeutbrudd i USA. Majoriteten av de smittede er uvaksinerte barn i miljøer med lav vaksinasjonsdekning.
- I desember 2018 ble det rapportert om økende tilfeller av chikungunyavirus-infeksjon i Thailand på grensen mot Malaysia.
- 12.2018: Hantavirusutbrudd Sør- og Mellom Amerika, med tilfeller meldt fra bl.a. Argentina, Fransk Guyana (Tonate-Macouria, Remire-Montjoly og Iracoubo) og Panama. Enkelttilfeller og utbrudd av hantavirusinfeksjoner påvises jevnlig i ulike land på det amerikanske kontinent.
- I 2018 og 2019 var det økt forekomst av smitte med rabies til mennesker på Borneo i Malaysia. Vanligste smittemåte ved rabies er bitt av hunder.
- 08.2018: Ebolautbrudd i Den Demokratiske republikk Kongo, i provinsene Nord-Kivu og Ituri på grensen mot Uganda. Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte 17. juli 2019 at ebolautbruddet i landet er en internasjonal folkehelsekrise. Utbruddet ble erklært over 25.06.2020. Utbruddet var det nest største i historien, totalt 3481 meldte tilfeller og 2299 dødsfall.
- Siden januar 2017 er det vært utbrudd lassafeber i store deler av Nigeria. Utbruddene kommer årlig og starter i desember med topp i januar-februar før de avtar igjen. Sykdommen forekommer sporadisk året gjennom. Utbruddene har blitt større de siste årene.
- 04.2018: det ble meldt om økt forekomst denguefeber på øya Réunion som er en fransk oversjøisk region i Indiahavet. Den økte forekomsten fortsatte inn i 2019. Sykdommen forekommer normalt sporadisk på hele øya.
- I 2018 ble det rapportert om flere tilfeller av rabies blant dyr enn vanlig i Thailand.
- 12.17: Meldt at situasjonen med bl.a. mangel på helsetjenester og infrastruktur har medført større utbrudd av kolera og difteri i hele Jemen. Siden kolerautbruddet staret i oktober 2016 er det per 18.8.2018 er rapportert over 1,1 millioner mistenkte tilfeller av kolera i landet. Det er også rapportert mange tilfeller av difteri i landet, hovedsakelig hos barn under 5 år.
- 14.06.2019 ble det rapporterte thailandske helsemyndigheter at årets denguesituasjon var en epidemi. Det har de siste årene vært observert en til dels kraftig økning i antall tilfeller denguefeber i mange land i Sørøst-Asia.
- 20.05.2019 ble det rapportert et utbrudd av legionærsykdom i østre Flandern i Belgia. Tilsammen 32 syke ble diagnostisert. Kilden var antatt være et forurenset kjøletårn.
- 10.01.2019: I oktober 2018 ble det meldt om et større utbrudd av meslinger i Madagaskar. Vaksinasjonsdekningen i landet har ligget omkring 60 % de siste årene.
- 09.11.2018 ble det rapportert et utbrudd av rubella (røde hunder) i Japan, hovedsaklig i Kantoregionen, som inkluderer Tokyo. De fleste tilfellene var hos menn over 30 år. Forrige landsomfattende rubellaepidemi i Japan var 2012-2013.
- 1.10.2018 ble det rapportert et utbrudd av leptospirose i Golanhøydene på grensen mellom Israel og Syria knyttet til forurenset vann. Det ble rapport om mer enn 600 mistenkte tilfeller.
- 01.10.2018 ble det rapportert om et utbrudd av apekopper i Nigeria. Utbruddet fortsatt også i 2018 hvor det ble meldt 45 bekreftede og 114 mistenkte tilfeller. Det ble påvist to tilfeller av sykdommen hos reisende fra Nigeria til Storbritannia.
- 13.09.2018 rapporterte italienske myndigheter om 23 bekreftede tilfeller og ett dødsfall i utbruddet av legionærsykdom i provinsen Brescia som har pågått siden begynnelsen av september. Kilden for utbruddet var antatt et forurenset kjøletårn.
- 30.8.2018 ble det rapportert om at det siden september 2017 har pågått et hepatitt E-utbrudd i Nambia, inkludert i hovedstadsområdet Windhoek. Flere tusen tilfeller ble rapportert, inkludert 20 dødsfall.
- 16.08.2018 rapporterte Det europeiske smittevernsenteret (ECDC) om et rekordhøye tall for meldte tilfeller av vestnilfeber i mange europeiske land. Fram til sesongen var slutt desember 2018 ble det rapportert 1503 tilfeller fra 11 EU-land.
- 14.06.2018 ble det rapportert et tilfelle av et barn med lammelser som kunne skyldes poliovirus som stammer fra levende poliovirusvaksine. Dette ble senere avkreftet. Venezuela har fallende dekning av flere vaksiner på grunn av den pågående krisen i landet, deriblant for poliovaksine. Det er derfor fortsatt viktig at alle som reiser til Venezuela er tilstrekkelig vaksinert også mot polio, samt andre grunnvaksiner og aktuelle reisevaksiner.
- 22.05.2018 rapporterte indiske helsemyndigheter om et utbrudd av nipahvirusinfeksjon i Kozikhode-distriktet i den indiske delstaten Kerala. Det er de siste årene rapport mindre utbrudd av sykdommen i Bangladesh og India. Lokale helsemyndigheter fikk raskt situasjonen under kontroll og utbruddet spredte seg ikke videre. Det ble meldt om 17 dødsfall under utbruddet.
- 22.05.2018 ble det rapportert et utbrudd av meslinger i Brasil med flest tilfeller i statene Amazonas og Roraima
- 09.05.2018 rapporterte Verdens helseorganisasjon og kongolesiske helsemyndigheter om et utbrudd av ebolavirussykdom i distriktene Bikoro, Iboko og Wangata i Equateur-provinsen i Den Demokratiske republikk Kongo. Utbruddet ble erklært over 25.7.18. Totalt ble det rapportert 53 tilfeller av sykdommen hvorav 29 dødsfall.
- 01.02.2018 ble det rapport utbrudd av bakteriesykdommen listeriose i Sør-Afrika. Utbruddet startet i januar 2018 og involverte nærmere 1000 bekreftede tilfeller. Kilden til utbruddet var et kjøttprodukt kalt “Polony” som ble distribuert i hele landet og i andre afrikanske land.
- 19.01.2018 ble det rapportert et utbrudd av virussykdommen hepatitt E i Namibia, inkludert i hovedstadsområdet Windhoek. Risikoen for smitte til turister var liten, men ved reiser til området med hepatitt E-utbrudd er god mathygiene og å unngå ikke-desinfisert drikkevann viktig. Dette gjelder spesielt for gravide.
- 19.01.2018 ble det rapportert et utbrudd av denguefeber i Senegal, inkludert hovedstaden Dakar.
- 27.12.2017 ble det rapportert om utbrudd av difteri i Indonesia som skyldes lav vaksinedekning i befolkningen. Flest tilfeller ble meldt fra provinsene Banten, Østre og vestre Java, Bangka-Belitung, Jambi og Lampung, samt Jakarta.
- 26.12.2017 ble det meldt om et meslingutbrudd med utgangspunkt i Gøteborg. I perioden 10.12.2017 til medio januar 2018 ble det meldt totalt 28 tilfeller.
- 22.12.2017 ble det rapportert utbrudd av denguefeber i områder ved Rødehavskysten i Egypt, også blant turister. Tilfeller ble særlig rapportert fra byene El-Quasir, Safaga og Hurghada.
- 21.12.2017 ble det rapportert utbrudd av difteri blant Rohingya-flyktninger i Cox’s Bazar i Bangladesh. I perioden 8.11.17 til 11.1.18 ble det rapportert 31 dødsfall og 3954 mistenkte difteritilfeller blant flyktningene.
- 01.12.2017 ble det rapportert et utbrudd av gulfeber i Nigeria som fortsatte også i 2018. Gulfeber er endemisk i landet. 19.10.2017 ble det rapportert at 18 turister som har oppholdt seg i og området rundt byen Palma Nova på Mallorca hadde utviklet legionellasykdom. Utbruddet omfattet etter hvert 27 tilfeller med ett dødsfall, de fleste av de syke var britiske turister. Smittekilden var et massasjebad på et hotell i området.
- 28.09.2017 ble det meldt om et utbrudd av pest på Madagaskar. Pestsituasjonen på øya er nå tilbake på et normalt nivå. Reisende til landet bør fortsatt følge anbefalte forholdsregler for å unngå å bli smittet med pestbakterien.
- 28.9.2017 meldte det europeiske smittevernsenteret (ECDC) at flere var blitt smittet med malaria i områder i Hellas og på Kypros. Reisende til disse områdene ble anbefalt å være nøye med myggstikkbeskyttelse.
- 25.9.2017 rapporterte italienske helsemyndigheter om et utbrudd av chikungunyavirus-sykdom i regionene Lazio (som også inkluderer Roma) og Calabria. Dette var andre gangen Italia opplevede et utbrudd av sykdommen. Etter at myggsesongen i de aktuelle områdene var over i januar 2018 var det liten risiko for smitteoverføring av viruset.
- 15.9.2017 ble det rapportert økning av malariatilfeller i hovedstaden, Praia, på Santiago-øya på Kapp Verde. Siden den gang anbefales forbyggende malariamedisin i tillegg til god myggstikkbeskyttelse ved reiser til området.
- 13.09.2017 ble det rapportert om økt forekomst av denguefeber på hele Sri Lanka.