Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Kosthold blant spedbarn i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kosthold blant spedbarn i Norge

Artikkel

Kosthold blant spedbarn i Norge

Den tredje landsomfattende kostholdsundersøkelsen blant spedbarn i Norge, gjennomført 2018-2019, viser en positiv utvikling i spedbarns kosthold. Det har vært en nedgang i inntak av tilsatt sukker, og en økning i inntak av grønnsaker, frukt og bær ved 1 års alder.

Småbarnsmat
Kosthold småbarn. Illustrasjonsbilde colourbox.com

Den tredje landsomfattende kostholdsundersøkelsen blant spedbarn i Norge, gjennomført 2018-2019, viser en positiv utvikling i spedbarns kosthold. Det har vært en nedgang i inntak av tilsatt sukker, og en økning i inntak av grønnsaker, frukt og bær ved 1 års alder.


Undersøkelsen ble gjennomført som et samarbeid mellom Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet. I undersøkelsen har man kartlagt amming, bruk av kosttilskudd, alder ved introduksjon til fast føde, og inntak av mat og drikke i et landsrepresentativt utvalg av spedbarn ved 6 og 12 måneders alder. Inntak av energi og næringsstoffer ved 12 måneders alder er beregnet for spedbarna som ikke ble ammet. Rapportene gir en beskrivelse av barnas kostvaner, en vurdering av om kostholdsvanene er i henhold til de norske anbefalingene, og en beskrivelse av endringer i kostvaner siden forrige Spedkostundersøkelse i 2006-07.

Metode

Et landsomfattende utvalg på 3000 mødre som fødte i mars 2018 ble trukket fra Folkeregisteret og invitert til å delta. Undersøkelsen inkluderte 2182 spedbarn ved 6 måneders alder og 1966 spedbarn ved 12 måneders alder. Dette tilsvarer en deltakelse på 73 % ved 6 måneders alder og 66 % ved 12 måneders alder. Opplysninger om amming, kosttilskudd, og mat og drikke i første levehalvår ble samlet inn via spørreskjema. De som takket ja til å delta i en ny datainnsamling da barnet var 12 måneder gammelt, fylte ut et nytt matvarefrekvensskjema som beskrev barnets kosthold ved 12 måneders alder. Spørreskjemaene var tilgjengelige som elektronisk nettskjema og i papirformat. Det store flertallet deltok via nettskjema.

Noen hovedfunn

Resultatene viser at andelen spedbarn som får morsmelkernæring uten annet tillegg (fullamming) er høy de første fire leveukene, og synker deretter frem til frem til 6 måneders alder. Omtrent fire av fem spedbarn får morsmelk ved 6 måneders alder, og omlag halvparten blir ammet ved 12 måneders alder; dette tilsvarer funnene i forrige Spedkostundersøkelse i 2006-07. De aller fleste barna får tilskudd med vitamin D i første levehalvår (96 %). Andelen som får vitamin D-holdig kosttilskudd ved 6 måneders alder er 84 %, mens ved 12 måneders alder er andelen 73 %. Ved 12 måneders alder er det en høy andel som får grovt brød, og nesten alle barna får frukt og grønt daglig. Inntak av tilsatt sukker er lavt, og det har vært en klar nedgang i inntak av søte drikker siden forrige Spedkostundersøkelse i 2006-07. Tilsatt sukker utgjør 1,4 prosent av det totale energiinntaket. Det har også vært en økning i totalt inntak av grønnsaker, frukt og bær ved 12 måneders alder. Inntak av mettet fett ligger like i overkant av anbefalt øvre grense på 10 prosent av energiinntaket.

Les hele rapporten: