Markering av håndhygienedagen 5. mai 2024
Artikkel
|Oppdatert
Håndhygiene og andre basale smittevernrutiner er våre viktigste tiltak i kampen mot infeksjoner og antibiotikaresistens i helse- og omsorgstjenesten. Den nasjonale markeringen av verdens håndhygienedag er et viktig bidrag for å opprettholde oppmerksomhet på håndhygiene som smitteforebyggende tiltak.
Årets markering
Man har de siste årene sett en sterk økning i bruk av rene engangshansker i helsetjenesten, og da spesielt i situasjoner hvor det ikke er behov for hansker.
Overforbruk og feil bruk fører til:
- redusert etterlevelse av håndhygiene og økt risiko for smitteoverføring
- økt forekomst av hudirritasjon på hender
- økte kostnader
- økt belastning på miljøet
Overforbruket av hansker i den norske helsetjenesten, hansker som benyttes uten at det er behov for det, er estimert til å utgjøre 70 millioner hansker HVERT ÅR! Det tilsvarer 490 ekstra tonn plast som kastets i restavfallet. Hvert år.
Denne praksisen er det på høy tid å få gjort noe med!
Bruk av hansker, og da spesielt miljøbelastningen ved unødvendig bruk, er derfor valgt som tema for markeringen av 5. mai 2024
Vi kaster hansken – tar dere utfordringen?
Overforbruk av hansker - omfang og miljøbelastning
Basert på tall fra sykehusinnkjøp ble det før pandemien årlig benyttet rundt 104 millioner medisinske engangshansker av lateks og nitril ved norske sykehus, og 200 millioner i kommunehelsetjenesten.
Totalt kan man da grovt estimere et samlet forbruk på 300 millioner lateks og nirtilhansker (vinylhansker og sterile hansker er ikke tatt med i regnskapet). Dette tilsvarer 2100 tonn medisinske engangshansker i restavfallet. Hvert år.
Ulike studier finner at at rene engangshansker ikke er indikert (anbefalt) i mellom 24 og 58% av situasjonene hvor det benyttes.1-4 Med overforbruk menes hansker som benyttes i situasjoner hvor det ikke er nødvendig eller anbefalt. Ved et forbruk på 300 millioner vil et 30% estimert overforbruk tilsvare at ca. 230 millioner hanskes benyttes i tråd med anbefalingene og at 70 millioner hansker benyttet i situasjoner det ikke er behov for det. Det tilsvarer 490 ekstra tonn plast som kastets i restavfallet. Hvert år. Uten at det er nødvendig.
Målgrupper
Alt klinisk personell og renholdspersonell i helse- og omsorgstjenesten er målgruppe for markeringen. Deltagere er både sykehus, sykehjem, hjemmetjeneste, tannklinikk, tannlegekontor og andre enheter innen helsetjenesten. Enkeltavdelinger kan også delta uten at hele organisasjonen er påmeldt.
Meld dere på!
For å kunne følge den årlige aktiviteten knyttet til markeringen er det ønskelig at alle enheter innen helsetjenesten som markerer dagen melder seg på:
- Påmelding til håndhygienedagen 5. mai 2024 (nettskjema)
Ved å melde seg på bekrefter man at arbeidsplassen vil benytte anledningen til å rette oppmerksomhet mot temaet. Man forplikter seg ikke til aktivitet. Hver arbeidsplass beslutter selv hvordan de markerer dagen.
Forslag til innsatsområder og aktiviteter for årets markering
Det er definert tre innsatsområder for årets markering:
- Riktig bruk av hansker og håndhygiene ved hanskebruk
- Konsekvenser ved overforbruk av hansker
- Etterlevelse av anbefalinger for hanskebruk
Den enkelte arbeidsplass beslutter selv hvordan de vil markere dagen og hvilke innsatsområder de ønsker å rette oppmerksomhet mot.
Forslag til aktiviteter
I tabellen under gis oversikt over de ulike innsatsområdene med forslag til aktiviteter og materiell, inkludert produkter som kan bestilles til utdeling. Materiellet er under utarbeidelse, det legges inn aktive lenker i tabellen etter hvert som det ferdigstilles.
Innsatsområde |
Forslag til aktiviteter |
Forslag til materiell |
Rett bruk av hansker, håndhygiene ved hanskebruk, og konsekvenser ved overforbruk av hansker |
Undervisning om rett bruk av hansker og konsekvenser ved feil- og overforbruk av hansker.
Workshop med ansatte med diskusjon om hvordan man kan redusere overforbruk av hansker ved egen enhet.
|
|
|
||
|
||
|
||
Arrangere quiz. |
Enkel quiz om hanskebruk som passer til uhøytidelig konkurranse på arbeidsplassen. |
|
Produkter til utdeling
|
||
Etterlevelse av anbefalinger om hanskebruk |
Observasjon av hanskebruk ved bruk av NOST. Les mer om NOST under tabellen.
Iverksette forbedringstiltak basert på forbedringsbehov som blir avdekket ved observasjon.
Les mer om NOST under tabellen. |
|
|
I tillegg til materiellet som er beskrevet i tabellen finnes det en rekke andre aktuelle plakater om håndhygiene og hanskebruk. Disse kan lastes ned elektronisk, eller bestilles i trykket form via bestillingsportalen (se Bestilling av materiell). Det finnes også tilgjengelig en rekke filmer, presentasjoner, quiz og registreringsskjema knyttet til håndhygiene.
Bruk av NOST
Nasjonalt verktøy for observasjon av smitteforebyggende tiltak i helsetjenesten (NOST) er et webbasert kvalitetsforbedringsverktøy utformet for å forenkle arbeidet med å kartlegge i hvilken grad klinisk helsepersonell etterlever grunnleggende anbefalinger om smitteforebyggende tiltak.
Observasjon gjennomføres ved bruk av håndholdt enhet som smarttelefon eller nettbrett. Man kan deretter enkelt ta ut data som viser resultater fra en valgt periode.
Ved bruk av løsningen kan man enkelt få oversikt over gjeldende praksis ved egen enhet, inkludert forbedringsbehov. Basert på dataene kan man iverksette forbedringstiltak, og følge effekten av disse ved å gjennomføre nye observasjoner.
Lær mer om hvordan du kan benytte NOST til observasjon av hanskebruk :
- Introduksjon til observasjon av hanskebruk ved bruk av NOST (kort introduksjonsfilm)
- NOST - Hansker (powerpoint presentasjon)
Det er ingen krav om opplæring for å benytte NOST til observasjon av hanskebruk, men det tilbys korte, gratis nettkurs for de som ønsker en enkel innføring.
Bestilling av materiell
Trykket materiell og produkter til utdeling kan bestilles via bestillingsportalen for informasjonsmateriell. Produktene selges til kostpris. I tillegg tilkommer et ekspedisjonsgebyr på 160 kr + mva samt porto etter vekt.
Materiellet må bestilles innen 12. april for å sikre levering innen 30. april.
Alle årets plakater og plakater fra tidligere markeringer finnes også tilgjengelig for nedlastning.
Håndhygienedagen i sosiale medier
- Facebook: Vi har en egen Facebook-side om håndhygiene som heter Folkehelseinstituttet – Håndhygiene i helsetjenesten. På siden publiserer vi informasjon om markeringen, deler bilder og erfaringer fra egen markering.
- Alle som deltar på arrangementer rundt omkring i landet oppfordres til å dele bilder, videosnutter eller annet innhold fra markeringen i sosiale medier og merke det med emneknaggen/hashtaggen #håndhygiene2024. Dette kan inspirere andre og vise frem lokale initiativ.
Rapportering og tilbakemelding
Folkehelseinstituttet oppfordrer deltakere til å sende en kort elektronisk tilbakemelding om aktiviteter og hovedresultater innen 15. juni 2024. Deltakere får e-post med lenke til elektronisk skjema.
Det utarbeides en kort rapport med oppsamling av erfaringer fra årets markering. Den blir lagt ut på temasiden om håndhygiene og sendt til alle deltakere på e-post høsten 2024. Følg med på oppdateringer og nyheter.
Nyheter og oppdateringer på temasiden for håndhygiene (samme gjelder andre temasider) får du tilsendt via e-post ved å klikke på "Få siste nytt" øverst på temasiden. For å motta oppdateringer på denne siden klikker du på "Få varsel om endringer" øverst på siden.
Spørsmål? Send e-post til handhygiene@fhi.no
Sammen for et bedre smittevern!