Systematisk oversikt
Motiverende samtale for hiv-relatert atferd hos menn som har sex med menn
Systematisk oversikt
|Oppdatert
Prosjektets hovedmål var å vurdere effekten av motiverende samtale på hiv-relatert atferd for menn som har sex med menn.
Hovedbudskap
Menn som har sex med menn utgjør den største andelen av nydiagnostiserte personer med hivsmitte blant personer bosatt i Norge. Blant menn som har sex med menn er ubeskyttet analsex den største risikofaktoren for hivsmitte. Samtidig bidrar bruk av alkohol og andre rusmidler til forhøyet risiko gjennom økt sannsynlighet for risikofylt seksuell atferd. Motiverende samtale er en type samtaleterapi for å motivere personer til å endre uønsket atferd, slik som usikker sex og bruk av rusmidler.
Prosjektets hovedmål var å vurdere effekten av motiverende samtale på hiv-relatert atferd for menn som har sex med menn.
Vi utarbeidet en systematisk oversikt i henhold til Kunnskapssenterets metodehåndbok. Ni randomiserte kontrollerte studier, med til sammen 5863 deltakere, ble inkludert. Vi utførte meta-analyser for tre utfallsmål: bruk av kondom, ubeskyttet sex med ikke-primærpartner, ubeskyttet sex med primærpartner.
Vi fant at:
- Én studie rapporterte hivsmitte: odds ratio for hivsmitte var 0,82 (95 % CI= 0,64 – 1,05) dvs 15,7 % lavere i tiltaksgruppen enn i kontrollgruppen ved 18 måneders oppfølging. Utfallet er meget relevant og klinisk viktig, men forskjellen var ikke statistisk signifikant.
- Ingen av de tre meta-analysene for usikker sex (ved 2-4 måneders oppfølging) viste signifikant forskjell mellom tiltaksgruppen og kontrollgruppen.
Motiverende samtale fører trolig ikke til endring i risikabel seksuell atferd sammenlignet med andre- eller ingen tiltak.
Sammendrag
Bakgrunn
Ved årsslutt i 2010 var det totalt 4627 hiv-positive personer i Norge, 67 % menn og 33 % kvinner. Innvandrere som er smittet før ankomst og menn som har sex med menn utgjør den største andelen av nydiagnostiserte personer med hivsmitte. I gruppen menn som har sex med menn er det en særdeles bekymringsfull utvikling, med vedvarende høye smittetall over 30 % av alle nye hivtilfeller. Blant menn som har sex med menn er ubeskyttet analsex den største risikofaktoren for hivsmitte. Seksuelt overførbare infeksjoner, som herpes og gonoré, øker risikoen for å bli smittet med hiv. Samtidig bidrar bruk av alkohol og andre rusmidler til økt risiko for hivsmitte blant menn som har sex med menn gjennom økt sannsynlighet for risikofylt seksuell atferd. De relaterte problematferdene usikker sex og bruk av rusmidler, inkludert alkohol, frembringer utfordringer med å tilby menn som har sex med menn effektive hiv-reduserende tiltak.
Motiverende samtale er en type samtaleterapi for å motivere personer til å endre en uønsket vane eller atferd. Den gis individuelt eller i grupper. Behandlingsmetoden ble opprinnelig utviklet med tanke på tiltak overfor personer med alkoholproblemer, men har etter hvert også blitt anvendt overfor annen helserelatert problematferd som bruk av rusmidler, usunt kosthold og fysisk inaktivitet. Kjernen i motiverende samtale er å bygge opp klientenes indre motivasjon for atferdsendring som kan fremme bedre helse.
Motiverende samtale er utbredt både her til lands og i mange andre land, men det fins lite dokumentasjon om effekten av motiverende samtale på problematferd for menn som har sex med menn. Prosjektets hovedmål var å vurdere effekten av motiverende samtale på hiv-relatert atferd for menn som har sex med menn.
Metode
Vi utarbeidet en systematisk oversikt i henhold til Kunnskapssenterets metodehåndbok. Vi søkte systematisk etter litteratur i CENTRAL, EMBASE, ISI Web of Knowledge, MEDLINE, POPLINE, PsycINFO og Sociological Abstracts i oktober 2010. Søkestrategien var formet rundt populasjonen av interesse og type intervensjon vi ønsket å undersøke. Inklusjonskriteriene var:
- Studiedesign: Randomiserte kontrollerte studier (RCTer).
- Populasjon: Menn som har sex med menn.
- Tiltak: Motiverende samtale og variasjoner av dette tiltaket slik som Brief Motivational Interviewing og Motivational Enhancement Therapy (MET).
- Sammenligning: Ingen tiltak, venteliste eller annet aktivt tiltak.
- Utfall: Ubeskyttet sex, hivsmitte, seksuelt overførbare infeksjoner, bruk av alkohol og andre rusmidler, endringsmotivasjon i forhold til usikker sex eller bruk av alkohol og andre rusmidler.
- Språk: Alle språk.
To prosjektmedarbeidere gjorde uavhengige vurderinger av identifiserte studier for inklusjon og av de inkluderte studienes risiko for systematisk skjevhet. Til dette brukte vi inklusjonsskjema og Risk of Bias skjemaet. Vi oppsummerte resultatene i tekst og tabeller og brukte GRADE for å gradere kvaliteten på dokumentasjonen.
Resultat
Det systematiske søket identifiserte 275 relevante publikasjoner. Vi inkluderte til slutt ni studier, med til sammen 5863 deltakere. Alle var randomiserte kontrollerte studier (herunder én klynge randomisert studie). Én studie var fra Nederland mens de andre åtte var utført i USA. Tiltaket var i de fleste tilfellene motiverende samtale og sammenligningen var enten en annen type aktivt tiltak eller ingen/minimal behandling. Seksuell atferd var det hyppigst rapporterte utfallsmålet. På tvers av de inkluderte studiene var det moderat eller lav risiko for systematisk skjevhet.
Vi trakk ut data for 32 primærutfall (totalt 77 effektestimat). Kun én studie rapporterte et biologisk utfallsmål (hivsmitte): Totalt var risiko for hivsmitte 15,7 % lavere i tiltaksgruppen enn i kontrollgruppen ved 18 måneders oppfølging. Utfallet er meget relevant og klinisk viktig, men forskjellen var ikke statistisk signifikant ved noen av oppfølgingstidspunktene. Vi vurderte dokumentasjonen for hivsmitte til å være av middels kvalitet.
Det var få statistiske forskjeller mellom tiltaksgruppen og kontrollgruppen på
studienivå. Kun ni av de 77 utfallsmålene viste statistisk forskjell mellom gruppene (fem for alkoholbruk). Vi utførte meta-analyser for tre utfallsmål. Forskjellen mellom gruppene var ikke statistisk signifikant når det gjaldt bruk av kondom ved 2-4 måneders oppfølging (2 studier, SMD= -0,05, 95 % CI= -0,28, 0,18). Vi vurderte dokumentasjonen til å være av lav kvalitet (GRADE). Forskjellen mellom tiltaksgruppen og kontrollgruppen var ikke statistisk signifikant for ubeskyttet sex med ikke-primærpartnere ved ca 3 måneders oppfølging (2 studier, RR= 1,04, 95 % CI= 0,73, 1,47). Vi vurderte dokumentasjonen til å være av lav kvalitet (GRADE). Forskjellen var heller ikke statistisk signifikant for ubeskyttet sex med primærpartner ved ca 3 måneders oppfølging (2 studier, RR= 1,34, 95 % CI= 0,61). Vi graderte ikke dette utfallsmålet. Test for heterogenitet mellom studiene i meta-analysene var ikke
statistisk signifikant.
Diskusjon
Resultatene i denne systematiske oversikten indikerer at motiverende samtale i all hovedsak gir en effekt på problematferd relatert til usikker sex og rusbruk tilsvarende annen aktiv eller minimal behandling blant menn som har sex med menn. Vi fant at det var få statistiske forskjeller mellom tiltaksgruppen og kontrollgruppen på studienivå. De fleste angikk alkoholbruk. Av de tre utfallsmålene vi utførte meta-analyser for (alle var for usikker sex) viste ingen statistisk forskjell mellom gruppene.
At vi fant få signifikante forskjeller i effekt mellom motiverende samtale og annen aktiv eller minimal behandling for hiv-relatert atferd blant menn som har sex med menn støtter funn fra en tidligere systematisk oversikt. Hettema og kolleger (1) oppsummerte 72 studier om effekten av motiverende samtale på ulike typer problematferd og konkluderte at effekten var best i studier rettet mot alkohol- og rusbruk. Våre inkluderte studier antydet at motiverende samtale var mindre effektiv når det gjelder å endre seksualvaner enn alkoholbruk blant menn som har sex med menn. Likevel er det viktig å fremheve at de inkluderte studiene viste noen oppmuntrende funn: I én av studiene var antall hivsmittede nesten 16 % lavere de første 18 månedene av oppfølgingstiden blant deltakerne som fikk motiverende samtale sammenlignet med de som fikk minimal oppfølging.
Konklusjon
Vi fant vitenskapelig dokumentasjon av middels og lav kvalitet for at motiverende samtale trolig ikke fører til endring i risikabel seksuell atferd sammenlignet med andre- eller ingen tiltak. Det ser ut til at motiverende samtale gir en effekt på problematferd relatert til både usikker sex og alkoholbruk tilsvarende annen aktiv eller minimal behandling blant menn som har sex med menn.