Om PULS-undersøkelsen
Artikkel
|Publisert
Peiling på ungdomshelse (PULS) er en undersøkelse om psykisk helse blant ungdom. Bakgrunnen for undersøkelsen er at vi trenger gode data om psykisk helse for å forstå omfanget av ulike psykiske problemer, å kunne fange opp endringer som skjer i samfunnet, og å forstå hvorfor slike endringer oppstår.
Hensikten med prosjektet
PULS er en ny befolkningsbasert spørreundersøkelse om psykisk helse blant unge i Norge. Gjennom undersøkelsen vil vi kartlegge forekomsten av flere forskjellige typer psykiske problemer, slik som depresjon, angst, ADHD, og atferdsforstyrrelse, og om slike psykiske problemer går ut over hvordan unge fungerer og har det. Livskvalitet og ensomhet vil også bli kartlagt i undersøkelsen. I tillegg vil undersøkelsen følge med på om enkelte risikofaktorer endrer seg over tid og hvilke konsekvenser dette i så fall kan ha for forekomst av psykiske problemer. Ved å følge noen av deltakerne over tid, vil vi undersøke disse forholdene på individnivå. Vi vil også følge med på hvilke konsekvenser ulike typer psykiske problemer kan ha på lengre sikt.
Om deltakerne
Målet er å rekruttere et representativt utvalg av norske ungdommer til årlige spørreundersøkelser. Vi vil trekke ut skoler med ungdomstrinn til vi har ca. 6000 deltakere, og invitere skoleeierne (kommuner) og skolene selv til å delta. Skolene som blir med, deltar i tre år. Deretter vil vi rekruttere nye skoler, som så deltar i tre år. Alle elevene på 8.-10. trinn på skolene som deltar, vil bli invitert til å fylle ut et spørreskjema.
Hva innebærer det å delta i PULS-undersøkelsen?
Det er frivillig for den enkelte elev å delta i PULS-undersøkelsen. Deltakelse innebærer å svare på et digitalt spørreskjema i en skoletime. Det tar ca. 30 minutter å fylle ut skjemaet.
Spørsmålene i undersøkelsen handler om hvordan ungdommer har det, psykisk og fysisk helse, fritidsaktiviteter og mediebruk. De får også spørsmål om forhold til skole, venner og familie. Noen spørsmål handler om traumer/vanskelige opplevelser. Dette er viktig å undersøke fordi det kan ha stor betydning for psykisk helse. Spørreskjemaet er på forhånd testet ut på grupper av ungdommer, og spørsmålene er tilpasset på bakgrunn av tilbakemeldinger fra dem.
Ungdommen samtykker selv til å delta.
For å få en bedre forståelse av årsaker til og forekomst av psykiske plager og lidelser, er det aktuelt å innhente bakgrunnsopplysninger om foresatte fra nasjonale registre som forvaltes av Statistisk sentralbyrå (SSB). Det vil også være aktuelt å innhente registeropplysninger om ungdommens utdanningsforløp. Andre kilder kan være Norsk pasientregister og Legemiddelregisteret. All informasjonen vi bruker, er beskyttet for å ta vare på personvernet til hver deltaker i prosjektet.
Pilotstudie
Høsten 2024 planlegger FHI å gjennomføre en pilotstudie som forberedelse til PULS-undersøkelsen. Formålet med pilotstudien er å undersøke effekten av innhenting av foreldresamtykke, teste spørreskjemaet, evaluere kostnadene for datakvalitet ved å følge deltakergrupper longitudinelt, samt vurdere praktiske hensyn som er viktige for hovedundersøkelsen.
Deltakeres rettigheter
Alle opplysninger behandles konfidensielt og i samsvar med personvernregelverket.
Som deltaker har du rettigheter: