Hva vil det si å delta i PULS-undersøkelsen?
Artikkel
|Publisert
Her finner du svar på spørsmål som du kanskje lurer på om PULS-undersøkelsen.
Hvem inviteres til å delta?
Ungdomsskoler rundt om i landet vil få tilbud om å delta i PULS-undersøkelsen. Alle klasser og trinn vil bli invitert. Vanligvis må foreldrene bekrefte at det er greit at ungdom under 16 år deltar i helseundersøkelser. I PULS-undersøkelsen utforsker vi muligheten for at elevene selv kan velge å delta, uavhengig av foreldrene.
Hva skal vi spørre om?
Du deltar ved å fylle ut et digitalt spørreskjema som det tar ca. 30 minutter å svare på. Spørsmålene handler blant annet om din psykiske og fysiske helse, fritidsaktiviteter og mediebruk. Vi kommer også til å spørre om ditt forhold til skolen, venner og familie. Noen spørsmål handler om vonde opplevelser, som f.eks. vold og overgrep. Kanskje synes du dette er vanskelig å svare på eller vondt å tenke på. Dette er viktig å undersøke, fordi slike opplevelser kan bety mye for psykisk helse.
Hva skjer med svarene dine?
Svarene fra PULS-undersøkelsen blir lagret på en trygg og sikker måte. Lærer, foreldre eller andre vil ikke få vite hva du har svart i undersøkelsen. Det er frivillig å delta og dersom det er noe du ikke vil svare på, kan du hoppe over spørsmål. Svarene dine vil ikke kobles til informasjon om hvem du er.
Forskerne vil skrive rapporter og artikler om hva de har funnet basert på hva du og andre ungdommer har svart. Informasjonen fra undersøkelsen vil gi verdifull og nyttig kunnskap om ungdommers psykiske helse. Når undersøkelsen er ferdig i 2030 vil all informasjon om at du har deltatt i undersøkelsen bli slettet.
Har du behov for å snakke med noen?
Uansett om du deltar i PULS-undersøkelsen eller ikke, kan du få hjelp. Husk at du også kan be om hjelp dersom du er bekymret for noen andre enn deg selv.
Det finnes flere hjelpetelefoner hvor du også kan snakke med noen anonymt:
- Hjelpetelefonen, Mental Helse, telefon 116123
- Kors På Halsen, Røde Kors sin kontakttelefon for unge, telefon 800 333 21 (chat eller e-post)
- Alarmtelefonen for barn og unge, telefon 116111