Hva innebærer deltakelse i PULS-undersøkelsen for skolen
Artikkel
|Publisert
Her er svar på noen relevante spørsmål om PULS-undersøkelsen.
Hvorfor burde skolen prioritere denne studien?
Psykiske plager og lidelser er utbredt, spesielt blant unge. I løpet av de siste 10 årene har det vært flere rapporter om økning av psykiske plager blant barn og unge. Vi har foreløpig ikke en full forståelse av hva som driver denne utviklingen eller hva konsekvensene er, for eksempel for skoledeltakelse og frafall. Vi vet heller ikke nok om omfanget av forskjellige typer psykiske plager. Dette ønsker vi gjøre noe med. Med mer kunnskap kan vi utvikle effektive tiltak, enten gjennom politiske vedtak eller forebyggende arbeid.
I Norge finnes det flere gode undersøkelser om ungdom, men de fokuserer vanligvis ikke spesifikt på psykisk helse. Derfor er det behov for en undersøkelse som gir mer nøyaktig og detaljert informasjon om psykisk helse. PULS-undersøkelsen fra Folkehelseinstituttet (FHI) vil gi en dypere innsikt ved å knytte ungdommenes svar mot nasjonale registre, noe som gjør det mulig å utforske årsaker til og konsekvenser av psykiske plager i ungdomsårene.
Ved å delta bidrar skolen til økt kunnskap om ungdommers psykiske helse.
Hva innebærer deltakelse for skolen?
Skoleledelsen utnevner en kontaktperson for skolen eller for hvert trinn som vi i FHI kan gjøre avtaler med. Hver klasse setter av én skoletime til gjennomføring av undersøkelsen, mens vi vil ta ansvar og legge til rette for gjennomføringen av undersøkelsen i klasserommet. Våre forskningsassistenter vil være til stede under gjennomføringen og veilede og støtte underveis. Elevene vil få alderstilpasset informasjon om undersøkelsen fra en informasjonsfilm som blir vist i klasserommet, og forskningsassistentene er tilgjengelige for spørsmål både før, under og etter at undersøkelsen er gjennomført.
Elevene gjennomfører studien digitalt med litt avstand til hverandre, tilnærmet likt som ved eksamen.
Hva er gevinstene for skolen?
Alle skoler som deltar vil motta en rapport med oversikt over hovedfunn. Rapporten vil gi innsikt i omfanget av blant annet ulike psykiske plager, skoletrivsel, holdninger til skolefravær og kan være et verktøy for å få oversikt over utfordringsområder for skolen.
Hver skole vil også få tilgang til et digitalt undervisningsmateriell som omhandler tema relatert til psykisk helse og som kan brukes i etterkant av undersøkelsen som en måte å snakke om folkehelse og livsmestring.
Alle skoler som deltar vil være med på å bidra til godt folkehelsearbeid i Norge. Skolenes deltakelse vil bidra til økt kunnskap om unges psykiske helse og gjøre beslutningstakere bedre rustet til å fatte beslutninger til ungdommers beste.
Vi benytter Feide som innlogging
Feide er en trygg innlogging, og en effektiv løsning ettersom nesten alle elever har tilgang på dette systemet. Feide er en kjent innloggingsplattform som vil redusere mulighetene for feil og vansker ved innlogging for den enkelte elev. Det vil ikke være mulig for foreldre eller noen ved skolen til å logge inn og se hva eleven har svart.
Hvordan forsikrer man seg om at ungdom som trenger hjelp får det?
Alle elever, både de som deltar og de som velger å ikke delta i undersøkelsen, vil få tilbud om å snakke med en voksen. På skjermen vil de få opp et kontaktskjema hvor elevene kan velge om de vil snakke med en lærer, helsesykepleier på skolen eller om de vil bli kontaktet av hjelpetelefonen Kors på Halsen. Erfaringsmessig er det et mindretall av elevene som ønsker slik kontakt i etterkant av undersøkelsen. Like fullt er det viktig at de som ønsker det, blir raskt møtt med tilbud om en samtale med en voksen. Det er viktig at skolens helsesykepleier(e) er tilgjengelige den perioden undersøkelsen skal gjennomføres.

Vi har laget en informasjonsfilm som kan gjøre lærere, miljøterapeuter, helsesykepleiere og andre ansatte bedre rustet i møte med ungdom som har behov for en samtale.
Se filmen her: