Helseforskjeller mellom kvinner og menn i Agder
Forskningsfunn
|Publisert
Kvinner i Agder drikker mindre alkohol og spiser mer grønnsaker enn menn. Det viser en spørreundersøkelse fra FHI.
Rapporten Folkehelseundersøkelsen i Agder 2023: Fremgangsmåte og utvalgte resultater presenterer resultatene fra en spørreundersøkelse med mer enn 18 500 deltagere fra Agder fylke. Undersøkelsen ble gjort i september/oktober 2023.
Undersøkelsen viser at kvinner kommer bedre ut enn menn på helserelatert atferd som for eksempel alkoholbruk, bruk av snus og kosthold. 49 prosent av kvinnene svarte at de spiste grønnsaker hver dag, mens andelen blant menn var 30 prosent. 15 prosent av kvinnene svarte at de drakk alkohol 2-3 ganger i uken eller oftere. Blant menn var andelen 24 prosent.
Både i denne undersøkelsen og i tilsvarende undersøkelse fra 2019 kom menn bedre ut enn kvinner på noen av de spørsmålene som dreier seg om psykisk helse (psykiske plager, negative følelser siste syv dager, søvnplager, ensomhet). Kvinner kom bedre ut enn menn på to av livskvalitetsmålene: «Livet er meningsfylt» og «positive følelser siste syv dager».
Mange har vondt i ryggen
– Andelen som rapporterte korsryggsmerter siste 28 dager var 45 prosent. Andelen var høyere blant kvinner enn blant menn og synkende med stigende utdanningsnivå, sier Leif Edvard Aarø, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.
Andelen som rapporterte nakkesmerter siste 28 dager var 42 prosent, langt høyere blant kvinner enn blant menn og svakt synkende med utdanningsnivå blant kvinner.
Endringer fra 2019 til 2023
Når forskerne sammenlignet tall fra 2023 med tall fra 2019, fant de endringer på en del utfallsmål som ikke kan karakteriseres som positive. De har blant annet registrert en nedgang i gjennomsnittlig skår på tilfredshet med livet og positive følelser siste syv dager. De fant også en nedgang i andel som rapporterte samvær med gode venner ukentlig og en oppgang i andel som oppgav at de hadde problemer med å få pengene i husholdningen til å strekke til.
Det er lite sannsynlig at disse endringene over tid bare har funnet sted i Agder. Tall fra andre undersøkelser tyder på at tilsvarende endringer har funnet sted også i andre fylker og i landet som helhet. Endringer forskerne fant da de sammenlignet tall fra 2023 med tall fra 2019 må tolkes med forsiktighet.
Dårlig økonomi kan påvirke helsa negativt
Rapporten har for første gang lagt inn vurdering av husholdningsøkonomien. Jo vanskeligere en mener det er å få pengene i husholdningen til å strekke til, desto mindre gunstig helseatferd har en (med unntak av det å drikke alkohol 2-3 ganger i uken eller oftere). Og desto mer negative er utfall på helse, sykdom, sosiale relasjoner og livskvalitet. Sammenhengene er i mange tilfeller svært sterke.
Deltakernes gjennomsnittsalder var 51 år
Rapporten er basert på analyser av data fra Folkehelseundersøkelsen i Agder i 2023. Av de 57 891 inviterte var det 18 517 som deltok i undersøkelsen. Dette gir en svarprosent på 32,0. Andelen kvinner var 55,4 prosent. Gjennomsnittsalderen var 51,2 år. Andelen som hadde fullført universitets- eller høgskoleutdanning (minst to år) var 46,6 prosent (vektede tall).