Utbrudd av salmonellose
Artikkel
|Oppdatert
På denne siden finner du en kronologisk oversikt over større utbrudd av salmonellose som har vært i Norge siden 2000. Nederst på siden finner du lenke til en tabell med oversikt over utbrudd i perioden1982-1999.
Pågående utbrudd: Nasjonalt utbrudd av Salmonella Newport, november 2024
Folkehelseinstituttet etterforsker et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien Salmonella Newport. Så langt er det påvist smitte hos 23 personer bosatt i flere fylker. De smittede personene har blitt syke fra midten av oktober. De er i alderen 18-79 år, median alder er 48 år og 16 av dem er kvinner. 8 av de smittede har vært innlagt i sykehus. Det er påvist bakterier med lik genetisk profil hos alle de smittede. Dette tyder på en felles smittekilde. Personene er bosatt i Vestland (4), Trøndelag (4), Rogaland (3), Møre og Romsdal (3), Innlandet (2), Østfold (2), Akershus (2), Telemark (2) og Oslo (1).
FHI etterforsker utbruddet i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og de mikrobiologiske laboratoriene.
Økologiske alfalfaspirer er mistenkt som kilde til utbruddet og forbrukere anbefales å kaste produktene.
Nasjonalt utbrudd av Salmonella Napoli, august 2023
I begynnelsen av oktober 2023 varslet nasjonalt referanselaboratorium for enteropatogene bakterier ved FHI om et utbrudd av Salmonella Napoli. Totalt ble det påvist 7 tilfeller med Salmonella Napoli med lik genotype knyttet til utbruddet. De smittede hadde innsykning i uke 35-39 i 2023. De var i alderen 6 – 66 år (median alder 54) og fire var kvinner. De smittede var bosatt i 6 ulike fylker, Vestfold og Telemark (2), Oslo (1), Rogaland (1), Agder (1), Innlandet (1) og Viken (1). Fire av de smittede var innlagt på sykehus.
FHI igangsatte utbruddsetterforskning i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Alle tilfellene ble intervjuet med hypotesegenerende spørreskjema.
Resultatene fra intervjuene og sporing utført av Mattilsynet kunne ikke bekrefte en felles smittekilde, men rettet mistanke mot importerte bladgrønnsaker. Utbruddsetterforskningen ble avsluttet da det ikke dukket opp flere tilfeller.
Utbrudd med Salmonella Kintambo knyttet til sesamfrøprodukter fra Syria, 2023
Referanselaboratoriet for enteropatogene bakterier ved Folkehelseinstituttet varslet 12. mai 2023 om et nasjonalt utbrudd med 5 tilfeller med Salmonella Kintambo-infeksjon. En utbruddsetterforskning i samarbeid med Mattilsynet og Veterinærinstituttet ble igangsatt. Tilfellene ble syke fra 22. oktober 2022 til 18. mars 2023. De var i alderen 1-34 år (median alder 21 år) og 4 var menn. Tilfellene var bosatt i Vestland (2), Nordland (1), Viken (1) og Trøndelag (1) og alle oppga smittested Norge. Alle ble intervjuet og 3 av 5 oppga å ha spist sesamfrøprodukter før innsykning. Mattilsynet tok prøver av flere av de aktuelle sesamfrøproduktene og for 1 av tilfellene fant Veterinærinstituttet både Salmonella Kintambo og Salmonella Amsterdam i halva fra Syria. En tilbaketrekning av produktene ble foretatt 12. mai 2023 og en RASFF melding ble publisert (RASFF 2023.3216). Basert på helgenomsekvenseringsdata så man at Salmonella Kintambo fra tilfellene og sesamfrøproduktet var like og hadde samme genotype som utbruddsstammen funnet i et multinasjonalt utbrudd med ulike Salmonella serovarianter knyttet til sesamfrøprodukter fra Syria. Også Salmonella Amsterdam funnet i halva fra Syria i mai 2023 falt inn i klusteret knyttet til det multinasjonale utbruddet og hadde samme genotype som tidligere funn gjort i utbruddsetterforskningen. Totalt har Norge 13 tilfeller knyttet til dette internasjonale utbruddet fra 2020-2023.Sesamfrøprodukter fra Syria forblir et risikoprodukt for Salmonella og Mattilsynet innførte endringer i importkontroll av tahini og halva fra Syria i juni 2023, etter at Europakommisjonen hadde valgt å ta inn disse produktene på listen over ikke-animalske risikoprodukter for Salmonella, hvor de anbefalte en kontrollfrekvens på 20 %
Nasjonalt utbrudd med Salmonella Agona, november 2022
FHI ble varslet den 18. november 2022 om tre tilfeller med Salmonella Agona-infeksjon fra mikrobiologisk avdeling på Haukeland sykehus. Uken etter kom melding om flere nye tilfeller både fra Haukeland og fra Nasjonalt referanselaboratorium for enteropatogene bakterier på FHI. En utbruddsetterforskning ble igangsatt hvor FHI samarbeidet tett med kommuneleger i affiserte kommuner, Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Totalt ble det påvist 89 tilfeller med Salmonella Agona med lik genotype knyttet til dette utbruddet. Hovedtyngden av tilfellene hadde innsykning i uke 44-48 i 2022. De var i alderen 1-91 år (median alder 37 år), og 50 av de smittede var kvinner. Trettien hadde vært innlagt på sykehus. Tilfellene var spredt over hele landet. Sverige og Nederland meldte også om tilfeller i samme periode. FHI analyserte pasientintervjuer, kjøpsopplysninger og gjennomførte en kasus-kontroll-studie. Nær 90 prosent av de smittede oppga å ha spist agurk uken før de ble syke. Mattilsynet gjorde et omfattende sporingsarbeid hvor enkelte partier agurk fra en spansk leverandør pekte seg ut som den mest sannsynlige smittekilden.
Nasjonalt utbrudd med monofasisk Salmonella Typhimurium ST34, juli 2022
I slutten av juli 2022 meldte Nasjonalt referanselaboratorium for enteropatogene bakterier ved FHI om et utbrudd av monofasisk Salmonella Typhimurium ST34. Totalt (per 15. september 2022) var det 21 personer som tilhørte utbruddet, alle med lik genetisk profil. Hovedandelen av prøvene ble tatt i løpet av juli måned. Tilfellene var i alderen 1-87 år, median alder 54 år og 60% var menn. De var bosatt i 6 ulike fylker, Vestland (8), Møre og Romsdal (7), Trøndelag (2), Troms og Finnmark (2) Rogaland (1) og
Innlandet (1). Åtte av tilfellene hadde vært innlagt på sykehus. Utbruddsetterforskningen ble koordinert av FHI i tett samarbeid med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og aktuelle kommuneoverleger. Sammenstilling av data fra pasientintervjuene pekte på vannmelon som sannsynlig kilde til utbruddet. Majoriteten av tilfellene (94 %, 15/16) som ble intervjuet hadde spist vannmelon i dagene før innsykning. Dessverre kunne ikke Mattilsynets sporingsarbeid avdekke noen felles leverandør eller parti av vannmeloner
Nasjonalt utbrudd av Salmonella Blockley, januar 2022
Den 29. desember 2021 ble nasjonalt referanselaboratorium for enteropatogene bakterier ved FHI varslet om fire mistenkte tilfeller av Salmonella Blockley av laboratoriet ved St Olavs hospital. Totalt i utbruddet ble det påvist 22 tilfeller fra til sammen 7 ulike fylker, alle med lik genotype. Tilfellene hadde innsyknet i tidsrommet fra november 2021 til februar 2022. Det var 9 (41 %) menn og 13 (59 %) kvinner i alderen fra 1 til 80 år (median alder 38 år). Fjorten (64 %) av tilfellene hadde vært sykehusinnlagt. Et tilfelle hadde vært i utlandet før infeksjon, mens de resterende tilfellene ikke hadde vært på reise før infeksjon og ble trolig smittet i Norge. De fleste tilfellene ble intervjuet med et hypotesegenererende spørreskjema for Salmonella, men intervjuene ga ingen klar
fellesnevner og kilden til utbruddet ble ikke identifisert. Mistanken er rettet mot grønnsaker og flere ulike grønnsaker og salater ble undersøkt med sporing bakover i kjeden uten at vi kunne konkluderes noe mer angående mistenkt kilde.
Nasjonalt utbrudd av Salmonella Typhimurium ST36, januar 2022
Totalt var det ni tilfeller med Salmonella Typhimurium med lik genotype knyttet til utbruddet. Utbruddsetterforskningen ble koordinert av FHI i tett samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Alle tilfellene ble syke mellom 8. november 2021 og 16. desember 2021. Det var 5 menn og 4 kvinner fra 13 til 82 år (median alder 30 år). Tilfellene var bosatt i seks ulike fylker: Vestfold og Telemark (2), Trøndelag (2), Viken (2), Innlandet, Vestland og Nordland. Fire av tilfellene hadde vært sykehusinnlagt. Kun ett tilfelle hadde vært på reise til utlandet forut for hendelsen, ingen av de andre oppga reiseanamnese utland. Alle tilfellene ble intervjuet med hypotesegenererende Salmonella spørreskjema, men intervjuene ga ingen klar fellesnevner med hensyn på smittekilde. I og med at tilfellene ble syke over en kort tidsperiode (5-6 uker) antok vi at smittekilden trolig var en kortidsholdbar matvare. Vi kunne heller ikke utelukke et sesongprodukt som kun spises en kort periode rundt juletider. Utbruddsetterforskningen ble avsluttet uten at smittekilden ble funnet
Nasjonalt utbrudd av Salmonella enteritidis, mars 2021
I mars 2021 varslet Nasjonalt referanselaboratorium for enteropatogene bakterier ved Folkehelseinstituttet et utbrudd av Salmonella Enteritidis. Totalt 30 tilfeller ble bekreftet å tilhøre utbruddet, alle med lik genetisk profil (sekvenstype (ST)-11 og klustertype (CT)- 5784 basert på helgenomsekvensering (WGS). Tilfellene ble syke i perioden januar til mars 2021. De smittede var i alderen fra 2 til 91 år, median alder 58 år og 60 % var kvinner. De var bosatt i Viken (16), Oslo (5), Innlandet (2), Møre og Romsdal (2), Vestfold og Telemark, Agder, Vestland, Rogaland og Nordland. Tretten av tilfellene var innlagt på sykehus. Det ble igangsatt utbruddsetterforskning i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Utbruddsstammen ble påvist i importert storfekjøtt fra Tyskland (prøver tatt i egenkontroll hos den aktuelle virksomheten). Epidemiologiske data fra spørreundersøkelsene understøttet mistanken om at dette var smittekilden til utbruddet.
Internasjonalt utbrudd av Salmonella Braenderup, mai 2021
I mai 2021 varslet Nasjonalt referanselaboratorium for enteropatogene bakterier ved Folkehelseinstituttet et utbrudd med Salmonella Braenderup. Totalt 5 tilfeller ble bekreftet å tilhøre utbruddet, alle med lik genetisk profil (ST-22 og CT-8229 basert på WGS). Alle tilfellene ble syke i april 2021. Fire av tilfellene bodde på samme sykehjem, mens det femte tilfellet var bosatt i et annet fylke. De smittede var i alderen 70-95 år. Utbruddet ble etterforsket som en del av et større europeisk utbrudd. Folkehelseinstituttet samarbeidet med ECDC i utbruddsetterforskningen. Tilfellene ble intervjuet og informasjon videreformidlet til ECDC. Melon importert fra Sør-Amerika var sannsynlig smittekilde i dette internasjonale utbruddet.
Nasjonalt utbrudd av Salmonella Dublin, januar - mars 2021
I slutten av mars 2021 varslet Nasjonalt referanselaboratorium for enteropatogene bakterier ved Folkehelseinstituttet et utbrudd med Salmonella Dublin. Totalt 6 tilfeller ble bekreftet å tilhøre utbruddet, alle med lik genetisk profil (ST-10 og CT-7134 basert på WGS). Tilfellene ble prøvetatt i perioden januar til mars 2021. De smittede var i alderen fra 43 til 84 år, median alder 71 år og 50 % var kvinner. De var bosatt i Oslo (1), Rogaland (1), Vestland (1) og Viken (3). Det ble igangsatt utbruddsetterforskning i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Alle tilfellene ble intervjuet. Basert på intervju og sporing gjort av Mattilsynet ble ost laget av råmelk fra Frankrike funnet å være den mest sannsynlige kilden til dette utbruddet. Denne informasjonen er delt med Franske myndigheter.
Utbrudd av Salmonella 2011-2020
Utbrudd av Salmonella Newport, desember 2020
I midten av desember 2020 ble det varslet om et lokalt utbrudd av Salmonella Newport fra Mattilsynet, avdeling Trondheim og omland. Utbruddsstammen ble påvist hos totalt 12 tilfeller og 10 av tilfellene var tilknyttet en bedriftskantine i Trondheim. Utbruddet ble etterforsket lokalt og isbergsalat importert fra Spania, brukt i kantinen ble vurdert som den mest sannsynlige kilden. Det ble også påvist S. Newport med samme helgenomsekvens hos fire andre pasienter bosatt andre steder i Norge. Tre av disse tilfellene ble intervjuet og alle hadde vært syke i samme tidsrom (fra slutten av november og i desember) men smittekilden for disse kunne ikke verifiseres. Det er dermed uklart om det er noen epidemiologisk sammenheng mellom pasientene i Trondheim og pasientene i de øvrige kommunene.
Salmonella Agbeni i tørket fruktblanding, 2019
Nasjonalt referanselaboratorium (NRL) for enteropatogene bakterier ved Folkehelseinstituttet varslet i februar 2019 Avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet om fire tilfeller av Salmonella Agbeni infeksjon tilhørende samme helgenomsekvensering kluster. Tilfellene var bosatt i ulike deler av Norge. Utbruddsetterforskning ble igangsatt i tett samarbeid med kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Det ble registrert 56 tilfeller fordelt på 12 fylker. Importert tørket fruktblanding (eksotisk miks) ble bekreftet som kilde til utbruddet. Salmonella Agbeni med samme helgenomsekvensering-profil som de humane isolatene ble funnet i fruktblandingen (eksotisk miks) og denne ble trukket fra markedet. I tillegg ble det påvist Salmonella Gamaba i fruktblandingen. En pasient ble bekreftet smittet med identisk Salmonella Gamaba etter inntak av aktuell fruktblanding.
Utbruddsetterforskningen er publisert i Eurosurveillance
Utbrudd av Salmonella Enteritidis, høsten 2018
Folkehelseinstituttets referanselaboratorium for enteropatogene bakterier varslet 23. august 2018 avdeling for smitte fra mat, vann og dyr om 7 tilfeller med Salmonella Enteritidis med samme DNA profil. Denne stammen av Salmonella Enteritidis var ikke
tidligere sett i Norge. Personene var bosatt i seks ulike fylker i Norge. I tråd med gjeldende rutiner ble hendelsen fulgt opp med oppstart av utbruddsetterforskning koordinert av Folkehelseinstituttet med bistand fra Mattilsynet og kommunelegene. Totalt var det 16 verifiserte tilfeller fordelt på 10 fylker. Ut fra pilotintervjuene (13 av 16 er intervjuet) har det vært fokus mot krydder og grønt i smittesporingsarbeidet, men ingen sikker kilde til utbruddet ble avdekket. Den samme utbruddsstammen ble også oppdaget i Tyskland (rundt 200 tilfeller), samt ett tilfelle i Skottland og ett i Luxemburg. Tyske myndigheter gjennomførte kasus-kontroll undersøkelser som tydet på at egg/eggprodukter eller salat kunne være årsak til utbruddet.
Utbrudd med monofasisk Salmonella Typhimurium, august 2017
I september 2017 varslet Folkehelseinstituttets referanselaboratorium for enteropatogene bakterier om en opphopning av monofasisk Salmonella Typhimurium med en uvanlig MLVA-profil; bakteriene var isolert fra pasienter i fem ulike fylker i Norge. Utbruddsetterforskningen ble igangsatt av Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og de involverte kommuneoverlegene. Totalt ble det bekreftet 21 tilfeller knyttet til dette utbruddet. Innsykningsdatoene var fra 23. august til 18. november, men de fleste tilfellene ble syke i perioden 23. august – 23. september. Alle hadde spist ved et bestemt serveringssted på Oslo lufthavn Gardermoen. Median inkubasjonstid var seks dager, men varierte fra 0-16 dager, og økte etterhvert som utbruddet dro ut i tid. Utbruddsstammen ble isolert fra flere miljøprøver fra serveringsstedet. Spisestedet stengte frivillig, skiftet ut alle vasker og armaturer på kjøkkenet og gjennomførte nedvasking og desinfeksjon. Varigheten av dette utbruddet, fra august til november, og den stadig lengre inkubasjonsperioden indikerer en kontinuerlig kilde fra miljøet og eksponering for et stadig lavere antall Salmonellabakterier.
Nasjonalt utbrudd av S.Coeln i 2013
I perioden fra oktober og til utgangen av desember 2013 ble det påvist Salmonella Coeln hos 26 personer i Norge, med alder 2-81 år. Pasientene ble smittet i Norge og kom fra elleve fylker (Buskerud, Rogaland, Akershus, Nordland, Oppland, Oslo, Troms, Vestfold, Hordaland, Vest-Agder og Østfold). Alle pasientene ble intervjuet om symptomer og hva de hadde gjort, spist og drukket før de ble syke. Det ble også gjennomført en kasus-kontroll-studie. De epidemiologiske undersøkelsene pekte mot en ferdig oppskåret salatblanding som den mest sannsynlige årsaken til utbruddet. Salmonella Coeln ble ikke påvist i den mistenkte saltblandingen til tross av iherdig tilbakesporing, blant annet ved hjelp informasjon fra betalingskort-transaksjoner for å identifisere og innsnevre antallet produksjonsdatoer. Ferdig oppskåret salat har kort holdbarhetstid, og etter utgangen av desember ble det ikke registrert flere tilfeller.
Utbruddsetterforskningen er publisert i Epidemiology and Infection: Are ready-to-eat salads ready to eat? An outbreak of Salmonella Coeln linked to imported, mixed, pre-washed and bagged salad, Norway, November 2013.
Nasjonalt utbrudd av S. Mikawashima i 2012
Ved utgangen av november i 2012 var det rapportert 13 tilfeller med S. Mikawashima som hadde blitt syke mellom 6. og 22. november. Alle pasientene var voksne og kom fra ni forskjellige fylker (Akershus, Nordland, Vest-Agder, Hordaland, Oppland, Aust-Agder, Vestfold, Oslo og Telemark). Alle pasientene ble intervjuet om symptomer og hva de hadde gjort, spist og drukket i tiden før de ble syke. Det ble tatt prøver av næringsmidler fra pasientenes hjem og fra serveringssteder hvor pasientene hadde spist, for analyse av Salmonella. Verken intervjuer, prøvetaking eller sporing av mistenkte næringsmidler avdekket en sannsynlig smittekilde. Mattilsynet fulgte opp alle serveringsstedene med inspeksjoner og prøvetaking uten å finne noen sannsynlig årsak til utbruddet. Alle prøvene tatt av næringsmidler var negative for Salmonella. Etter utgangen av november ble det ikke registrert flere tilfeller.
Nasjonale utbrudd av Salmonella 2000 – 2010
Nasjonale utbrudd av S. Napoli og S. Poona i 2010
Høsten 2010 påviste Nasjonalt referanselaboratorium for enteropatogene bakterier en økning av de sjeldne serotypene S. Napoli og S. Poona. Fram til nyttår ble det påvist totalt 10 tilfeller av hver av typene. Til tross for grundig etterforskning, ble ikke smittekildene funnet.
Internasjonalt utbrudd av S. Typhimurium i 2008
I alt 49 pasienter ble diagnostisert med den samme stammen av S. Typhimurium i Norge (10), Sverige (2) og Danmark (37). De fleste norske opplyste at de hadde spist kjøttdeig som var kjøpt i Sverige. Mattilsynet påviste også bakterien i karbonadedeig kjøpt på Svinesund i Sverige. Prøvene ble tatt hjemme hos to av pasientene. Da de hadde pakket om kjøttet, var det ikke mulig å spore det direkte til produsent. Livsmedelsverket i Sverige fant imidlertid ut at de aktuelle butikkene hadde kjøpt svinekjøtt av flere danske bedrifter som viste seg å være involvert i det danske utbruddet.
S. Java på Kielferga i 2008
Åtte pensjonister fra Trøndelag ble syke etter å ha deltatt på en bussreise til Oslo med påfølgende fergetur til Kiel. Alle fikk påvist Salmonella Java med en særegen DNA-profil. Det ble registret ytterligere to pasienter med den samme bakterie. Disse hadde ikke deltatt på bussturen, men hadde reist med fergen mellom Oslo og Kiel i samme tidsrom som pensjonistene. Det var derfor sannsynlig at smitten hadde oppstått på fergen. Det lot seg ikke gjøre å identifisere et bestemt spisested eller en matrett på Kielfergen som sannsynlig smittekilde.
Internasjonalt utbrudd av S. Java i 2007
Over 100 personer ble smittet med denne bakterien i Sverige sommeren 2007. Intervjuundersøkelser av disse pasientene sammen med sporing av matvarer viste at importert baby-spinat var smittekilden. Tilsammen 10 personer ble syke i Norge etter å ha kjøpt eller spist spinaten i Sverige.
Internasjonalt utbrudd av S. Weltevreden i 2007
I alt 19 norske pasienter fikk påvist denne sjeldne bakterien i løpet av høsten 2007. Pasientene var voksne personer fra flere kommuner, hovedsakelig på Østlandet. Det viste seg etterhvert at også 19 danske og 7 finske pasienter var en del av dette utbruddet. Bakterien ble påvist i alfalfaspirer produsert i Norge med kontaminerte frø importert fra utlandet.
Internasjonalt utbrudd av S. Typhimurium i 2007
Totalt 4 norske og 6 danske pasienter kunne knyttes til dette utbruddet som ble forårsaket av en importert, spansk spekepølse som ble solgt på en ferge mellom Norge og Danmark.
S. Typhimurium i Bærum i 2007
Etter et tamilsk fødselsdagsselskap i Bærum i februar ble 38 gjester smittet med en bakteriestamme som ikke var funnet her i landet tidligere. Noen av rettene som ble servert til buffeen var levert av et cateringfirma, og noen retter hadde gjester hatt med fra utlandet. Smittekilden ble ikke identifisert.
Nasjonalt utbrudd av S. Kedougou i 2006
I løpet av april-juni 2006 ble minst 62 personer smittet med denne sjeldne Salmonella-varianten. Pasientene kom fra hele Sør-Norge og alle aldergrupper og begge kjønn var affisert. Både epidemiologiske undersøkelser og analyser ved referanselaboratoriet viste at en norskprodusert salami var årsaken til utbruddet. Det kunne ikke fastslås hvilken bestanddel i spekepølsene som var årsaken.
Internasjonalt utbrudd av S. Typhimurium og S. Infantis i 2005
Flere medlemmer av en familie i Trøndelag fikk påvist en eller begge Salmonella-typene i desember 2005. Det viste seg at 7 personer i Sverige også var blitt syke med begge typene, og utbruddsstammene ble isolert fra en italiensk salami der. Den norske familien hadde vært i Sverige og kjøpt en salamiliknende pølse.
Nasjonalt utbrudd av S. Typhimurium i 2005
Et utbrudd av multiresistente S. Typhimurium DT104 med 5 personer ble oppdaget i oktober 2005. Bakterien hadde en DNA-profil som ikke tidligere var sett i Norge. Den samme sjeldne bakterien ble funnet i en pakke frosset kjøttdeig i husholdningen til en av pasientene. Mattilsynet sporet kjøttråvarene til en importbedrift, der den samme stammen ble funnet i storfekjøtt importert fra Polen, som var brukt til kjøttdeigproduksjonen.
Internasjonalt utbrudd av S. Thompson i 2004
Bakterien ble funnet i prøver fra 19 pasienter spredt over hele landet. Det var en overvekt av kvinner og de fleste var mellom 20-60 år. Epidemiologiske undersøkelser viste betydelig økt risiko for sykdom blant dem som hadde spist ruccolasalat eller blandingssalat. Den samme bakterien ble funnet i ruccolasalat importert fra Italia.
S. Infantis i Kristiansand i 2004
I oktober 2004 ble det oppdaget et utbrudd forårsaket av S. Infantis ved Sørlandet sykehus. Bakterien ble påvist hos i alt 70 pasienter, pleiere og kjøkkenpersonale og 54 av disse ble syke.
S. Typhimurium i Hordaland i 2002
I løpet av sommeren og høsten 2002 ble det ved Haukeland Universitetssykehus registrert uvanlig høy forekomst av S. Typhimurium-isolater. Undersøkelser ved Nasjonalt folkehelseinstitutt viste at 44 isolater tilhørte samme fagtype og DNA-profil. Den samme bakteriestammen dominerte ved S. Typhimurium-utbruddet i Hordaland i 2000 da pinnsvinkontakt viste seg å være den sentrale faktor for smitteoverføring.
Internasjonalt utbrudd av S. Typhimurium i 2001
I løpet av 2001 ble det registrert en unormalt høy forekomst av den multiresistente S. Typhimurium DT104 hos relativt unge personer med orientalske navn. Utbruddsstammen ble isolert fra Helva, et tyrkisk godteri laget av bl.a. sesamfrøpasta. Pasienter fra flere land i Europa fikk også påvist utbruddsstammen.
Internasjonalt utbrudd av S. Livingstone i 2001
I alt 44 norske og 16 svenske pasienter ble smittet med denne bakterien på nyåret i 2001. Pasientene hadde bosted over hele landet, og 22 av dem ble lagt inn på sykehus. Både epidemiologiske undersøkelser og laboratorieanalyser viste at en svenskprodusert, frossen fiskegrateng distribuert bare til Norge og Sverige var smittekilden.
S. Enteritidis på cruiseskip i 2001
Et cruiseskip var i august 2001 på cruise langs norskekysten da mange av passasjerene og mannskapet ble syke med vandig diare, oppkast og feber. I alt 23 passasjerer ble innlagt på sykehus i Ålesund, Trondheim, Hammerfest, Tromsø og Bodø. Etterforskningen viste at det sannsynligvis var mangelfullt varmebehandlede egg som var smittekilden for utbruddet.
S. Typhimurium i Bergensområdet i 2000
Totalt 30 pasienter ble smittet med denne serotypen høsten 2000. Majoriteten av pasientene var små barn, helt ned til under ett år. Ut fra pasientintervjuer ble det antatt at smitte fra pinnsvin var årsaken til ubruddet.