Saltinntak (indikator 8)
Oppdatert
Indikatoren beskriver følgende: Gjennomsnittlig saltinntak (natriumklorid) per dag målt i gram hos personer alder 18 år og eldre.
Denne indikatoren er en del av mål (4): 30 % reduksjon i befolkningens saltinntak.
Vi har mangelfull kunnskap om inntaket av salt (natriumklorid) i den norske befolkningen. Måling av salt i kostholdsundersøkelser er en unøyaktig metode. Måling av utskillelsen av natrium i døgnurin er en internasjonalt akseptert og anbefalt metode for å få et mål på inntaket av salt.
Tidligere er det gjort svært få slike undersøkelser i Norge.
Resultater
Blant deltakere i alderen 40-69 år i den sjuende Tromsøundersøkelsen i 2015-16 ble det beregnet et daglig saltinntak på om lag 10,4 gram hos menn og 7,6 gram hos kvinner.
Blant deltakere i alderen 25-64 år i tredje runde av Helseundersøkelsen i Trøndelag i 2006-08 (HUNT3) var estimert daglig saltinntak ca. 11 gram hos menn og 7,7 gram hos kvinner.
Da undersøkelsen ble gjentatt blant deltakere i alderen 25-64 år i neste runde av Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT4) i 2017-2019, var estimert daglig saltinntak også ca. 11 gram hos menn og 7,7 gram hos kvinner, altså ingen endring mellom HUNT3 og HUNT4.
De beregnede inntakene er klart høyere enn de norske anbefalingene på maksimum 6 gram per dag, men sammenlignbare med inntak i land som Finland, Danmark, Storbritannia og Irland.
Datakilder
Datakilder for denne indikatoren er Tromsøundersøkelsen og HUNT-undersøkelsen. Nedenfor følger beskrivelse.
Datakilde: Tromsøundersøkelsen
Beskrivelse
Tromsøundersøkelsen startet i 1974 og består av hittil sju gjentatte helseundersøkelser av befolkningen i Tromsø kommune (Tromsø 1-7). Tromsø 7 (2015-2016) omfattet over 21 000 voksne fra 40 år og oppover og hadde en oppmøteandel på 65 %. Tjuefiretimers urin ble samlet inn i et tilfeldig utvalg på 493 personer i aldersspennet 40-69 år. Denne undersøkelsen av saltinntak målt via natriumutskillelse i døgnurin er gjennomført av Folkehelseinstituttet som et delprosjekt i Tromsøundersøkelsen.
Måltall
Estimert gjennomsnittlig saltinntak (NaCl) per person per dag i gram, beregnet ved å multiplisere 24-timers natriumutskillelsen med 2,54.
Tolkning og feilkilder
Måling av saltinntak i kosten via kostholdsundersøkelser er en unøyaktig metode. Måling av utskillelsen av natrium i døgnurin er en internasjonalt akseptert og anbefalt metode for å få et mål på inntaket av salt i en befolkning. Siden omkring 90 % av natriuminntaket utskilles i urin, gir nok tallene et litt lavt anslag for daglig inntak. Resultatene bør kun tolkes i form av gjennomsnitt på gruppenivå, da de er for upresise på individnivå.
Datakilde: HUNT
Beskrivelse
Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) startet opp med HUNT1 i 1984-86 og består av hittil fire gjentatte helseundersøkelser av befolkningen i Nord-Trøndelag fylke. De to siste undersøkelsene, HUNT3 og HUNT4, er spesielt aktuelle for den perioden som WHO ønsker at det skal rapporteres fra; 2010-2030. HUNT3 (2006-2008) omfattet nær 51 000 personer i alderen 20 år og eldre, og hadde en oppmøteandel på 54 %. Tilfeldige urinprøver (spoturin) ble samlet inn fra om lag 12 000 deltakere i HUNT3. HUNT 4 (2017-2019) omfattet over 56 000 personer i alderen 20 år og eldre, og hadde også en oppmøteandel på 54 %. Tilfeldige urinprøver (spoturin) ble samlet inn fra om lag 26 900 deltakere i HUNT4. Fra hver av de to rundene er det benyttet urinprøver fra 500 menn og kvinner i aldersspennet 25-64 år for å estimere saltinntak.
Måltall
Gjennomsnittlig 24-timers utskillelse av salt (natriumklorid) i urin blant menn og kvinner i alderen 25-64 år i Nord-Trøndelag, estimert ved INTERSALT-likningen, fra konsentrasjoner av natrium, kalium og kreatinin målt i urinprøve, samt kjønn, alder og kroppsmasseindeks beregnet fra målt høyde og vekt. Uttrykt i gram salt (natriumklorid) per 24 timer.
Tolkning og feilkilder
Måling av utskillelsen av natrium i døgnurin er den internasjonalt anbefalte metoden for å få et mål på inntaket av salt i en befolkning. Siden det er ressurskrevende å samle døgnurin, er det utviklet omregningsformler for å estimere døgnurin fra tilfeldig tatt urinprøver. I Tromsø 7 (se over) hvor natrium ble målt i både døgnurin og spoturin, ble validiteten av ulike omregningsformler undersøkt, og det var formelen fra INTERSALT-studien som ga det mest presise estimatet for 24-timers salt. Derfor er INTERSALT-formelen benyttet for å gi et grovt anslag av døgnutskillelse av salt blant deltakerne i HUNT. Dette estimatet bør kun tolkes i form av et gjennomsnitt på gruppenivå. Svakheter ved INTERSALT-formelen er at den har en tendens til å underestimere døgnutskillelse av salt ved høyere inntak og overestimere ved lavere inntak. Likevel, at urinkonsentrasjonene av natrium var like i HUNT3 og HUNT4.
Referanser
Global indikatordefinisjon
Indicator 8. Age-standardised mean population intake of salt (sodium chloride) per day in grams in persons aged 18+ years.
Nasjonal tilpasning til global indikator
Den globale indikatoren gjelder for den voksne befolkningen i alder 18 år og eldre. Tallene som vises fra den sjuende Tromsøundersøkelsen gjelder for en befolkning i alderen 40-69 år. Tallene som vises fra HUNT3 og HUNT4 gjelder for en befolkning i alderen 25-64 år. Tallene er ikke aldersstandardisert.